blog

Co to jest to IBU i dlaczego wszyscy o to pytają?

Na pewno wielokrotnie stojąc przy barze słyszeliście tajemnicze hasło „IBU”. Najczęściej pyta o to ktoś, kto sprawia wrażenie piwnego znawcy i na tej podstawie wybiera swój trunek. Ale co to właściwie jest? Na co wpływa? I po co nam to? Skrót IBU oznacza International Bitterness Units, czyli międzynarodową, jednostkę goryczy. Wartość IBU oblicza się przez

Dec 16, 2016 / by Maria / No Comments

czekoladowy piernik na piwie z pomarańczowo-karmelową polewą

Autorem tego wpisu jest: Marysia Banach Na piwie się nie zna, ale umie w internety. Trochę wymyśla, trochę podpowiada, a przede wszystkim pisze. To ona informuje Was o tym co się dzieje i odpowiada na Wasze komentarze na Facebooku. W wolnych chwilach gotuje (i bloguje – więcej jej przepisów znajdziecie na stronie Gruszka z fartuszka)

Dec 13, 2016 / by Maria / No Comments

Piwny kalendarz adwentowy

piwny kalendarz adwentowy

Historia kalendarzy adwentowych sięga połowy XIX wieku. Wtedy to w katolickich domach wymyślono symboliczne gesty, które miały potęgować radość związaną ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia – czasami było to zapalanie symbolicznych świeczek, kiedy indziej dokładanie źdźbeł słomy do szopki. Idea słodkich kalendarzy z czekoladkami ma swój początek dopiero w roku 1930. I choć czekoladki

Dec 01, 2016 / by Maria / No Comments

Fruit Additions: What, When & How?

Original text here: grainfatherweeklymash.blogspot.co.uk There are hundreds of different fruits you can use and different ways to apply them with no blanket set of rules that can be applied to all. So below we’ll cover the basics of what, when, how and how much for a selection of popular fruits, but if you want any advice on

Oct 30, 2016 / by Maria / No Comments

Tips on Designing a Recipe

Original text here: grainfatherweeklymash.blogspot.co.uk Even if you have made the move to all grain brewing, designing your own recipes can be daunting. There is so much information available to the new brewer that it’s easy to panic about what is relevant and how much you really need to consider when creating your first recipe. As with most

Oct 30, 2016 / by Maria / No Comments