Konkurs Piw Rzemieślniczych organizowany przez Browamator od 2007 roku, już po raz drugi swoje rozwiązanie będzie miał podczas Poznańskich Targów Piwnych! Do udziału serdecznie zapraszamy wszystkich, którzy spełnią warunki następującej definicji: “Piwo rzemieślnicze – to takie, które piwowar znany z imienia i nazwiska, sam lub z pomocą załogi, warzy wg autorskiej receptury w ilości do 5 tysięcy hl gotowego piwa rocznie.”

W tym roku kategorii konkursowych jest aż 30!:

1. Brytyjskie Ale (9-15ºPlato)
W tej kategorii zgromadziliśmy wszystkie brytyjskie jasne i bursztynowe ale. Irlandczykom, by się to nie spodobało, ale trafiło tu również Irish Red Ale. Z tej kategorii wyłączone są mocne brytyjskie ale oraz English IPA.

A. Bitter
B. Mild
C. English Pale Ale
D. ESB
E. Brown Ale
F. Scottish Ale
G. Irish Red Ale

2. Mocne Ale (15-30ºPlato)
Ta kategoria grupuje mocne ale, za wyjątkiem tych z belgijskim rodowodem oraz czarnych imperialnych stoutów i porterów. Również w tej kategorii mogą być wystawiane wersje barrel aged piw z tych stylów.

A. Old Ale
B. Barley Wine
C. Wee Heavy
D. Piwo Jopejskie

3. Porter/Stout (9-18ºPlato)
Ciemne górnofermentacyjne portery i stouty, z wyjątkiem najmocniejszych imperialnych wersji. Również w tej kategorii oceniane będą portery i stouty z dodatkiem kawy. Portery lub stouty z dodatkiem ostryg, czekolady czy innych kreatywnych dodatków powinny trafić do podkategorii 3.I.

A. Brown Porter
B. Dry Stout
C. Oatmeal Stout
D. Milk Stout
E. American Stout
F. Robust Porter
G. Foreign Extra Stout
H. Coffee/Stout Porter
I. Porter/stout z dodatkami

4. Imperialny Stout/Porter (18-30ºPlato)
Najmocniejsze, ciemne, mocno palone, mocno chmielone, piwo pod niemal każdym względem ekstremalne i dzięki temu tak cenione przez piwoszy. W tej kategorii zgłaszane powinny być też piwa leżakowane z drewnem.

A. RIS
B. Imperial Porter
C. Barrel Aged RIS/Porter

5. Amerykańskie Ale (10-14ºPlato)
Jasne, sesyjne piwo, solidnie nachmielone nowofalowymi chmielami, ale przede wszystkim ekstremalnie pijalne.

A. APA
B. Session IPA
C. Summer Ale
D. American Amber Ale
E. American Wheat

6. American IPA (14-18ºPlato)
Ikona piwnej rewolucji. Może być bardziej wytrawne jak West Coast IPA, ale i treściwsze, nieco bardziej karmelowe jak East Coast IPA. Jeśli obok lub zamiast amerykańskich odmian chmielu użyto nowofalowe chmiele z Australii, Nowej Zelandii czy Niemiec, odpowiednią będzie kategoria International IPA.

A. West Coast IPA
B. East Coast IPA
C. International IPA

7. Imperial/Double IPA (18-22ºPlato)
Mocniejsza wersja American IPA. Z większą goryczką, ale też z wyższym ekstraktem, aby tę goryczkę balansować. W tej kategorii należy zgłaszać też Barley Wine, jeśli są obficie nachmielone nowofalowymi chmielami.

A. Imperial IPA
B. American Barley Wine

8. Black IPA/Cascadian Dark Ale (14-22ºPlato)
Kwestia nazewnictwa tej kategorii jeszcze przez pewien czas pewnie będzie budzić spory, ale ważne jest, że każdy wie, że chodzi o ciemne, a nawet czarne, mocno nachmielone ale.

A. Black IPA
B. Double Black IPA

9. Pozostałe IPA (14-22ºPlato)
Pozostałe, nie znaczy gorsze. W tej kategorii widzimy IPA chmielone europejskimi chmielami, a więc zarówno klasyczne English IPA, jak i całkiem nowatorskie Polskie IPA. A także wszystkie odcienie IPA za wyjątkiem złocistego i czarnego.

A. English IPA
B. Polskie IPA
C. Belgian IPA
D. White IPA
E. Red IPA
F. Brown IPA

10. Bawarskie Pszeniczne (10-20ºPlato)
Wszystkie piwa pszeniczne na charakterystycznych bawarskich szczepach drożdży wnoszących do piwa nuty bananów i goździków. Łącznie z mocniejszym wariantem, czyli weizenbockiem.

A. Hefeweizen
B. Dunkelweizen
C. Weizenbock

11. Pils (10-14ºPlato)
W tej kategorii liczy się czysty lagerowy profil i solidne nachmielenie. Nowofalowe chmiele są dopuszczalne pod warunkiem, że piwo nie będzie smakowało jak IPA.

A. Czeski
B. Niemiecki
C. Amerykański
D. Polski

12. Jasny Lager (10-14ºPlato)
W kategorii jasny lager powinny znaleźć się piwa skromniej niż pilsy chmielone, z balansem przesuniętym w stronę słodu. W tej kategorii zgłaszać należy też piwa w stylu wywodzącym się z Kolonii, które co prawda nie są lagerami, ale do jasnych lagerów im najbliżej.

A. Helles
B. Dortmunder
C. Koelsch

13. Bursztynowy Lager (10-15ºPlato)
Ciemnozłociste, aż do ciemnobursztynowych, zdecydowanie słodowe, ale często z dobrze zaznaczoną goryczką. W tej kategorii ujęte zostały też alty, które są piwami hybrydowymi.

A. Marcowe
B. Vienna Lager
C. Polotmave
D. Alt

14. Ciemny Lager (10-15ºPlato)
Ciemny lager od łagodnego Monachijskiego Ciemnego, przez słodsze Tmave, aż do wytrawnego, nieco palonego Schwarzbiera.

A. Munich Dunkel
B. Schwarzbier
C. Tmave

15. Koźlak (16-20ºPlato)
Koźlaki, we wszystkich swoich odsłonach za wyjątkiem wersji wędzonej. W tej kategorii znajdują się też koźlaki górnej fermentacji zwane koźlakami holenderskimi.

A. Koźlak Tradycyjny
B. Maibock
C. Doppelbock
D. Eisbock
E. Koźlak Jesienny (Holenderski)

16. Porter Bałtycki (18-25ºPlato)
Piwowarski skarb polski. Zarówno w wersji klasycznej, jak i w mocniejszej, imperialnej, a także wersje leżakowane w dębowej beczce.

A. Porter Bałtycki
B. Porter Bałtycki Wędzony
C. Porter Bałtycki Barrel Aged
D. Imperialny Porter Bałtycki

17. Witbier (10-15º Plato)
Belgisjkie piwo pszeniczne, z kolendrą i skórką gorzkiej pomarańczy. Także w wersji z nowofalowymi chmielami lub z wyższym ekstraktem początkowym.

A. Witbier
B. American Witbier

18. Belgijskie Ale (10-15ºPlato)
Belgijskie sesyjne jasne ale, w wersji jaśniejszej (Blonde) lub nieco ciemniejszej (BPA).

A. Belgian Pale Ale
B. Blonde

19. Belgijskie Mocne Ale (16-24ºPlato)
W tej kategorii oceniane będą mocne belgijskie ale, głównie z rodowodem klasztornym, choć i te inspirowane diabelskim piwem Duvel.

A. Dubbel
B. Tripel
C. Quadrupel
D. Belgian Golden Strong Ale

20. Saison (10-16ºPlato)
Belgijskie piwo pite podczas żniw, zyskuje dziś coraz większą popularność za sprawą chmielenia nowofalowymi odmianami chmielu.

A. Belgian Saison
B. American Saison

21. Sour Ale (brak widełek ºPlato)
Sour ale zarówno te pochodzenia niemieckiego, jak i belgijskiego.

A. Berliner Weisse
B. Gose
C. Flanders Red Ale
D. Oud Bruin
E. Lambik/Gueuze
F. Lichtenhainer

22. Brett Ale (brak widełek ºPlato)
Piwo z dzikimi drożdżami Brettanomyces. Zarówno te, które powstały w 100% przy udziale Brettów, te które powstały jako mieszanka Brettanomyces i Saccharomyces, jak i te które powstały przy udziale bakterii Lactobacillus. Najważniejsze jest oddanie charakteru dzikich drożdży.

A. Brett Ale
B. Brett IPA
C. Lacto Brett

23. Piwo z owocami (brak widełek ºPlato)
Piwa z dodatkiem owoców, czy to w postaci całych owoców, pulpy owocowej czy soku. Ważne, aby dodatek ten był naturalnego pochodzenia i wyraźnie wyczuwalny.

A. Sour Ale z owocami
B. Fruit Ale/Lager

24. Piwo miodowe (brak widełek ºPlato)
Piwa miodowe, w pewnym momencie były polską specjalnością. Nawet dziś wiele z browarów restauracyjnych ma je w swojej ofercie. Czekamy na kreatywne wykorzystanie miodu przez browary kraftowe, być może w postaci braggotu, czyli trunku łączącego cechy piwa i miodu pitnego.

A. Piwo z miodem
B. Braggot

25. Piwo z warzywami (brak widełek ºPlato)
Oczywiście w pierwszej kolejności dynia, jako składnik pumpkin ale. Jednak kreatywność piwowarów nie zna granic. Jakimi dodatkami zaskoczą nas browary.

A. Pumpkin Ale
B. Piwo z warzywami

26. Piwo z dodatkami (brak widełek ºPlato)
Po co dodawać do piwa coś oprócz: wody, słodu, chmielu i drożdży? Bo można. Nie jesteśmy skrępowani przepisami Reinheitsgebot, korzystajmy z tego. W tej kategorii nie powinny być wystawiane portery lub stouty z dodatkami. Również jeśli Wasze piwo jest przede wszystkim IPA, a dodatek herbaty jest jedynie elementem kompozycji, raczej powinno trafić do którejś z kategorii z IPA w nazwie.

A. Piwo z chili
B. Piwo z herbatą
C. Piwo z kawą (oprócz Coffee Stout/Porter)
D. Xmas Ale
E. Piwo z przyprawami
F. Piwo z orzechami

27. Piwo Grodziskie (brak widełek ºPlato)
Klasyczne Piwo Grodziskie jest dość wąsko zdefiniowane, i tak poszerzyliśmy tu nieco widełki ekstraktu. Jeśli jednak ten gorset jest zbyt ciasny piwowarzy mogą spróbować swoich sił w otwartej kategorii „wariacja na temat Grodzisza”. Chcemy, żeby ten styl żył i inspirował piwowarów i miłośników piwa na całym świecie.

A. Klasyczne Piwo Grodziskie (7,7-9,0º Plato)
B. Wariacja na temat Grodzisza

28. Piwo Dymione (brak widełek ºPlato)
Wszystkie piwa dymione lub inaczej mówiąc wędzone, za wyjatkiem Grodziskiego i wędzonego Porteru Bałtyckiego.

A. Dymiony Jasny Lager/Ale
B. Rauchbier
C. Rauchbock
D. Smoked Porter/Stout

29. Piwo Żytnie (brak widełek ºPlato)
Żyto przez wieki było traktowane jako ubogi krewny pszenicy czy jęczmienia. Ostatnie lata pokazały jednak, że można zbudować na nim cały koncept na piwo. Jeśli to właśnie żyto gra pierwsze skrzypce w Waszym piwie to będzie odpowiednia kategoria. Jeśli jest jedynie jednym z elementów kompozycji, prawdopobnie piwo powinno być wystawione w innej kategorii.

A. Roggenbier
B. Rye Ale
C. Rye IPA

30. Wood&Barrel Aged Beer (brak widełek ºPlato)
Piwa leżakowane w beczkach lub z drewnem, za wyjatkiem tych, które powinny się znaleźć w innych kategoriach jak RIS, Porter Bałtycki czy Flanders Red Ale.

A. Piwa leżakowane w beczkach lub z drewnem inne niż RIS i Porter Bałtycki.
B. Kwaśne piwa leżakowane w beczce inne niż Flanders Red Ale.

Zgodność ze stylem oceniać będzie kompetentne jury.

Zgłoszenia do konkursu nadsyłać można do 14 października (zgłoszenie do konkursu).

Kontakt w sprawie KPR 2016:

Sprawy dotyczące kategorii konkursowych: Tomasz Kopyra tomasz.kopyra[at]gmail.com

Sprawy organizacyjne: Ziemowit Fałat ziemowit.falat[at]browamator.pl ; Grzegorz Stachurski biuro[at]targipiwne.pl 

180_konkus-piw-rzemieslniczych_01

Komentarz szefa Jury:

Pliki do pobrania:

Regulamin konkursu

Zgłoszenie do konkursu