Mar 14, 2017 / by Maria / Brak komentarzy

Autorem tego wpisu jest: Marysia Banach

Na piwie się nie zna, ale umie w internety. Trochę wymyśla, trochę podpowiada, a przede wszystkim pisze. To ona informuje Was o tym co się dzieje i odpowiada na Wasze komentarze na Facebooku. W wolnych chwilach gotuje (i bloguje – więcej jej przepisów znajdziecie na stronie Gruszka z fartuszka) lub gra w planszówki. Świat craftowego piwa dopiero poznaje i póki co najbardziej interesuje ją część degustacyjna, choć dalej nie docenia uroków intensywnej goryczki.

Już za kilka dni, bo 17 marca, Irlandia będzie świętować swoje narodowe święto – Dzień Świętego Patryka. A wraz z nią chętnie świętuje cały świat, wznosząc toasty ciemnym jak noc stoutem i przywdziewając zielone elementy ubioru. Ten dzień to bowiem doskonały pretekst do tego, by ze znajomymi spotkać się przy szklance piwa. A jak jest piwo, to dobrze, by były też przekąski. Jeśli chodzi o konkrety, zostawiam Wam dziś pełną dowolność, ale mam podpowiedź – ta pikantna musztarda na bazie stouta doskonale pasuje do pieczonych kiełbasek ;) Ostrzegam jednak – to przepis dla miłośników ostrych smaków! No i jeśli planujecie ją przygotować, pamiętajcie, że ziarna gorczycy potrzebują kilku godzin by dobrze nasiąknąć, dlatego lepiej zacząć dzień wcześniej :)

pikantna-musztarda-na-stoucieSkładniki:

  • 200 ml stouta (np. Guinnessa)
  • 100 g ziaren gorczycy
  • 50 ml octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 30-50 ml wody

Sposób przygotowania:

Gorczycę wsypujemy do sporego słoika.

Piwo, ocet i miód łączymy razem. Dodajemy przyprawy.

Gotową zalewą zalewamy ziarna gorczycy i odstawiamy na noc do nasiąknięcia.

Gdy ziarna gorczycy zmiękną, blendujemy całość, aż do uzyskania porządanej konsystencji. By nieco rozluźnić konsystencję, dodajemy odrobinę wody.

Gotową musztardę przekładamy do czystego słoika. Przechowujemy w lodówce.

Udanego Dnia Świętego Patryka!