Pikantna musztarda na stoucie

Już za kilka dni, bo 17 marca, Irlandia będzie świętować swoje narodowe święto – Dzień Świętego Patryka. A wraz z nią chętnie świętuje cały świat, wznosząc toasty ciemnym jak noc stoutem i przywdziewając zielone elementy ubioru. Ten dzień to bowiem doskonały pretekst do tego, by ze znajomymi spotkać się przy szklance piwa. A jak jest piwo, to dobrze, by były też przekąski. Jeśli chodzi o konkrety, zostawiam Wam dziś pełną dowolność, ale mam podpowiedź – ta pikantna musztarda na bazie stouta doskonale pasuje do pieczonych kiełbasek 😉 Ostrzegam jednak – to przepis dla miłośników ostrych smaków! No i jeśli planujecie ją przygotować, pamiętajcie, że ziarna gorczycy potrzebują kilku godzin by dobrze nasiąknąć, dlatego lepiej zacząć dzień wcześniej 🙂

pikantna-musztarda-na-stoucie

Składniki:

  • 200 ml stouta (np. Guinnessa)
  • 100 g ziaren gorczycy
  • 50 ml octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 30-50 ml wody

Sposób przygotowania:

  • Gorczycę wsypujemy do sporego słoika.
  • Piwo, ocet i miód łączymy razem. Dodajemy przyprawy.
  • Gotową zalewą zalewamy ziarna gorczycy i odstawiamy na noc do nasiąknięcia.
  • Gdy ziarna gorczycy zmiękną, blendujemy całość, aż do uzyskania porządanej konsystencji. By nieco rozluźnić konsystencję, dodajemy odrobinę wody.
  • Gotową musztardę przekładamy do czystego słoika. Przechowujemy w lodówce.

Udanego Dnia Świętego Patryka!

Chcecie więcej?