Dziś w towarzystwie Wesołego Romka z Browaru Kociewskiego opowiemy Wam o stylu jakim jest Amber Lager.
Pod tą nazwą poza stylem piwnym kryje się zbiór większości bursztynowych lagerów z całego świata, które nie doczekały się wyodrębnienia jako osobny styl, a podczas kroczącej globalizacji i unifikacji piwowarstwa zostały wchłonięte do wspólnego worka jakim w sumie jest ten styl. W czasach historycznych bursztynowe lagery były bardziej rozróżniane – inne były w mieście A, inne w mieście B i ówcześni rozróżniali je jako osobne byty. Jednak najczęściej były to byty zbyt słabe, by oprzeć się postępowi i obecnie stanowią najczęściej po prostu osobne marki, które zostały sklasyfikowane w ramach stylu.
Amber Lager w Polsce:
- Browar Kociewski – Wesoły Romek
- Browar Profesja – Selekcjoner
- Tyskie Browary Książęce – Książęce Burgundowe Trzy Słody
- Browar Lubrow – Czerwony Październik
- Browar ReCraft – Piana Szamana
Jeśli pominęliśmy któryś z waszych ulubionych Amber Lagerów w tym zestawieniu, koniecznie dajcie znać w komentarzach 🙂
A jeśli jesteście ciekawi, jakie lagery zdobyły nagrody podczas Greater Poland Beer Cup zobaczcie sami.
Amber Lager – polecane szkło:
Amber Lager to bardzo międzynarodowy styl, dlatego i naczyń do niego polecanych jest co niemiara: szklanka, pokal, nonic, shaker, kufel szklany, ceramiczny lub kamionkowy.
Zapamiętaj: Większość piw warto pić przelaną nie tylko ze względów higienicznych ale głównie po to by nie ograniczać sobie doznań smakowych, w końcu nie po to kupujecie piwo by nie poczuć jak smakuje 🙂
Temperatura serwowania około 10-13’C.
Pozostałe parametry układają się następująco:
Klasyczny lager o bursztynowej barwie. Jest najczęściej albo interpretacją masowego międzynarodowego lagera, albo wyewoluował z lokalnych lagerów o bursztynowej barwie.
Dla przypomnienia, słowo lager ma w powszechnym użytku dwojakie znaczenie.
Pierwsze oznacza piwo warzone za pomocą drożdży dolnej fermentacji (fermentujących w stosunkowo niskich temperaturach) oraz kondycjonowane i lagerowane (lager z niemieckiego oznacza przechowywanie) w niskich temperaturach. Taki lager może być jasny (np. Pils), bursztynowy (np. Amber Lager czy Marcowe), a nawet ciemny (np. Porter Bałtycki).
Drugie znaczenie jest troszkę bardziej zawężone i oznacza jeden z najbardziej rozpowszechnionych i najczęściej pitych na świecie rodzajów piwa dolnej fermentacji, będący gdzieś pomiędzy Pilsem, a Marcowym.
Zapamiętaj: Każdy Pils jest Lagerem ale nie każdy Lager jest Pilsem.
Ten spory zbiór, jaki stanowią Amber Lagery rozwijał się niezależnie w różnych krajach. Mimo to, w czasach nowożytnych stały się produktami często nie różniącymi się od siebie. Główne dwa trendy, jakie powstały w tym stylu (przez użyte surowce) to American Amber Lager i Czech-International Amber Lager.
Amber lager – barwa, aromat i smak:
Klarowne piwo, o kolorze od złocistego bursztynu, po miedziany z czerwonymi refleksami..
Aromat słodowy, który może być zbożowy, karmelowy, a nawet tostowy. Aromaty chmielowe na niskim poziomie, może pojawić się DMS. Smak bardzo zbliżony do aromatu, może dojść do niego kukurydziana słodycz jeśli kukurydza została użyta podczas produkcji. Goryczka niska i balans całości piwa raczej po stronie słodowej, choć może być w równowadze z chmielowością. Finisz wytrawny z słodowym posmakiem.
Chwila dla Piwowara:
Zacieranie dekokcyjne (choć obecnie już nie trzeba) byle bez zbytniego przeciągania by nie przyciemnić za bardzo.
Bazowy słód jasny, dla podkręcenia słodowości i koloru dodajemy słody amber i karmelowy.
Drożdże lagerowe o czystym profilu fermentacji.
Chmiele pasują zarówno te ze starego, jak i nowego świata. Może być też ich mix, byle nie było ich za dużo.
Co ciekawe:
Omawiane dziś piwo uważa się za jeden z najnudniejszych styli na świecie jednak jego popularność i rozpowszechnienie na całym świecie sugerowałoby co innego 😉