Blog

Piwna rewolucja na świecie cz. 1
Teoretycznie o piwie Tym wpisem chciałbym rozpocząć cykl krótkich artykułów popularnonaukowych dotykających problematyki szeroko pojętego rynku piwa w Polsce i na świecie. Z uwagi na

Jak uwarzyć piwo – #4 Porter bałtycki
W poprzedniej odsłonie cyklu mogliście przeczytać o stoucie. Piwie ciemnym i palonym. Jednak bogactwo ciemnych piw nie kończy się na stoucie, lecz dopiero otwiera szeroki

Zimno, coraz mroźniej. Trend piw wymrażanych w ostatnich latach.
Wymrażanie piwa to nowy kierunek na polskim rynku piw rzemieślniczych, który zaczął się rozwijać w 2016 roku, kiedy do dystrybucji trafiły trzy wersje piwa Buba

Jak uwarzyć piwo – #3 Stout
W poprzednich odsłonach cyklu mogliście zapoznać się z klasyczną angielską IPĄ oraz witbierem. Tym razem mam do zaproponowania styl piwa zupełnie inny od poprzednich. Styl,

Czy piwa bezalkoholowe opanowały polski rynek?
Trend rozwoju piw bezalkoholowych i niskoalkoholowych w ciągu ostatnich lat. Piwa bezalkoholowe, obecne na krajowym rynku od kilku lat, w przeciągu ostatnich kilkunastu miesięcy zaczęły

Greater Poland Beer and Cider Cup 2019 – okiem organizatorów
Za sprawą Konkursu Piw Rzemieślniczych Kraft Roku, Poznań na dobre zakorzenił się w umysłach browarników jako miasto konkursów piwnych kierowanych do profesjonalistów. Po wielu latach