Przewiń do treści Twitter Facebook Instagram Wstecz Szukaj
Przewiń do treści

Blog

Boczek w piwie i chrzanie

Boczek w piwie i chrzanie

Tagi: 
Grille rozpalone? Brzuchy na wyżerkę przygotowane? To świetnie, bo mam dla Was przepis, na mięsko, które powinno koniecznie trafić na Wasz ruszt! Boczek w piwie i chrzanie to propozycja na letnią, grillową ucztę – aromatyczny, soczysty i jednym słowem – pyszny! A z przygotowaniem poradzi sobie nawet kulinarny laik. Coś…
Więcej
#5 Poznaj sprzęt, zostań piwowarem – Kadź filtracyjna

#5 Poznaj sprzęt, zostań piwowarem – Kadź filtracyjna

Przedstawiam piątą część cyklu opowiadającego o piwowarstwie rzemieślniczym. W poprzedniej części omawiałem sposób działania urządzenia do chmielenia piwa na zimno czyli HopGun’a. Chciałbym tym razem przedstawić kolejne naczynie warzelni. W pierwszej odsłonie cyklu opisywałem kadź zacierno-warzelną. Tym razem skupię się na ogniwie…
Więcej
Witajcie w cukierni! – 10 najpopularniejszych dodatków do słodkich piw

Witajcie w cukierni! – 10 najpopularniejszych dodatków do słodkich piw

Tagi: 
Aby osłodzić sobie życie, wcale nie trzeba iść do cukierni, wizyta w sklepie specjalistycznym wystarczy. Tam, półki uginają się od słodkich piw, które obecnie są mocnym trendem. Browary prześcigają się w dodawaniu kolejnych, ciekawych dodatków a piwa coraz bardziej przypominają płynne desery. Przedstawiamy 10 najpopularniejszych dodatków, jakie znajdziecie w słodkich…
Więcej
Lany poniedziałek #13 – FES

Lany poniedziałek #13 – FES

Lany Poniedziałek #13: FES Lany Poniedziałek to seria filmów, w których omawiamy piwne style. A ponieważ kraft to ludzie, dlatego każdy styl omawiamy z innym gościem. Dzisiejszym jest Artur Karpiński – miłośnik dobrego piwa, 1/3 browaru Golem oraz jeden z współzałożycieli Poznańskiej Loży Piwnej. Artur prowadzi także bloga Beer Bacon…
Więcej
Kiełbaski w piwie

Kiełbaski w piwie

Tagi: 
Grillowanie to nasz narodowy sport. Gdy tylko słońce wychodzi zza chmur, Polacy szturmem podbijają sklepy mięsne, a ze wszystkich ogrodów zaczyna snuć się dym połączony z aromatem rozgrzanych węgli. Tak jak kochamy grillować, kochamy też opiekać rzeczy w ogniu – kiełbaski w piwie, które widzicie na zdjęciu powstały w cudownych…
Więcej
Jak uwarzyć piwo – #7 Gose

Jak uwarzyć piwo – #7 Gose

Tagi: 
W ostatniej części cyklu omawiałem jak uwarzyć dekokcyjnie piwo hefeweizen. Tym razem pozostaniemy nadal za Odrą i skupimy się na kolejnym piwie z szerokiego wachlarzu stylów naszych sąsiadów. Piwo również ze sporym udziałem słodu pszenicznego, lekkie, jasne, ale tym razem z nietuzinkowymi dodatkami oraz przyjemną kwaśnością!…
Więcej