Przewiń do treści Twitter Facebook Instagram Wstecz Szukaj
Przewiń do treści

Blog

„Sędziowskie umiejętności bardzo pomagają przy ocenie własnych piw.” – rozmowa z Danielem Dudą z Browaru Warmia

„Sędziowskie umiejętności bardzo pomagają przy ocenie własnych piw.” – rozmowa z Danielem Dudą z Browaru Warmia

Daniel Duda – główny piwowar Browaru Warmia, swoje pierwsze, domowe jeszcze piwa warzył na długo przed początkiem piwnej rewolucji, gdzieś w 2005 roku. Pasja warzenia pochłonęła go bez reszty, a wkrótce poszły za tym kolejne odsłony piwowarskiego wtajemniczenia. Zaraz po założeniu Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, Daniel zainteresował się techniczną stroną…
Więcej
Belgian Tripel – Lany Poniedziałek #45

Belgian Tripel – Lany Poniedziałek #45

W kolejnym odcinku serii Lany Poniedziałek chcemy obalić mit #NudnaBelgia. Dlatego dziś na tapet wstawiliśmy Belgian Tripel – styl klasztorny, acz stosunkowo młody. No i na pewno nie można go nazwać piwem nudnym. Tripel to piwo z wysokim ekstraktem, które charakteryzują nuty przyprawowo-owocowe, o wysokiej pijalności. Jego historia zaczęła…
Więcej
Tofu po tajsku z piwem jopejskim

Tofu po tajsku z piwem jopejskim

Tagi: 
Zanim zaczniecie krzyczeć, że taki skarb jak jopejskie trafia do garnka, pragnę uspokoić – do tego dania potrzebujecie go zaledwie 40 ml :) Ja miałam to szczęście, że podczas jednego z nagrań z Mikołajem Pieczyńskim (prezesem WOT PSPD) przyszło nam popróbować jego domowych produktów. Wśród kilku…
Więcej
Scotch Ale – Lany Poniedziałek #44

Scotch Ale – Lany Poniedziałek #44

Tematem dzisiejszego Lanego Poniedziałku, na specjalną prośbę, jest Scotch Ale. Chwilę z nim zwlekaliśmy, ale czekaliśmy na tego z browaru Störtebeker, żeby był w miarę dostępny także na niemieckim rynku. W Polsce przedstawicielami były m.in. Kapitan Claymore z Piwoteki, Sheep Rustler z Piwnego Podziemia, Dudziarz z Profesji czy Smog…
Więcej
„U nas wszystko kręci się wokół owocu” – rozmowa z Łukaszem Sobórem z cydrowni Smykan

„U nas wszystko kręci się wokół owocu” – rozmowa z Łukaszem Sobórem z cydrowni Smykan

Piwna rewolucja, która rozpoczęła się w naszym kraju niemal dekadę temu, to nie tylko setki browarów rzemieślniczych, multitapów oraz specjalistycznych sklepów, ale przede wszystkim środowisko, które skupia rzeszę lojalnych, świadomych konsumentów. I Ci konsumenci, wybierając wysoką jakość, doprowadzili do rozwoju kolejnych branż alkoholowych, w których rzemiosło odgrywa najistotniejszą rolę. Jednym…
Więcej
Ciemny Lager – Lany Poniedziałek #43

Ciemny Lager – Lany Poniedziałek #43

Herzlich willkommen zur nächsten Folge von Lany Poniedziałek! Dzisiejszy temat – Dunkel Munich, czyli Ciemny Lager – sprawił nam sporo trudności. Przy pierwszej próbie nagrania okazało się, w połowie odcinka, że bohaterem był jednak Schwarz Bier… Wszystko dlatego, że nie jest to popularny styl na rodzimym rynku, skupiają się…
Więcej