Przewiń do treści Twitter Facebook Instagram Wstecz Szukaj
Przewiń do treści

Blog

Najstarsze ślady piwowarstwa w Europie

Najstarsze ślady piwowarstwa w Europie

W dotychczasowej prezentacji poświęconej tematyce historii piwa omówione zostały jego początki oraz najstarsze kręgi cywilizacyjne znające arkana wyrobu tego napoju alkoholowego. Powoli nasza podróż w czasie zmierza w stronę Starego Kontynentu, którego dzieje wręcz ociekają piwem. Chcąc zaprezentować zagadnienie w sposób całościowy, warto spróbować prześledzić się najstarsze ślady piwowarstwa w…
Więcej
Piwne Legendy #1 – Atak Chmielu

Piwne Legendy #1 – Atak Chmielu

Tagi: 
„Warzymy od pierwszego dnia piwnej rewolucji w Polsce” – takie hasło widnieje na odwrocie piwnych etykiet Pinty. I nie jest to wcale chwyt marketingowy a piękna historia polskiego kraftu, która trwa do dzisiaj.Każda rewolucja ma swoich bohaterów. Piwne rzemiosło ma ich kilku, ale jeden wyróżnił się szczególnie, przeprowadzając pierwszy…
Więcej
Piwo w roli głównej – popularne filmowe sceny z piwem w tle

Piwo w roli głównej – popularne filmowe sceny z piwem w tle

Tagi: 
Nic tak nie pobudza pragnienia publiczności, jak zimne piwo, wypite duszkiem na ekranie. Umówmy się, reżyserzy (zwłaszcza ci hollywoodzcy) rzadko obsadzają w swoich filmach zdolnych rzemieślników (piwa kraftowe), stawiając raczej na popularne megagwiazdy (eurolagery). Kilka lat temu opublikowaliśmy przegląd 10 popularnych scen z piwem w tle. Teraz pójdziemy o…
Więcej
Jak uwarzyć piwo – #6 Hefeweizen

Jak uwarzyć piwo – #6 Hefeweizen

Tagi: 
W poprzedniej części przedstawiłem piwo grodziskie. Polski styl piwa pochodzący z Grodziska Wielkopolskiego, który świetnie smakuje w ciepłe letnie dni. Dzisiaj zajrzyjmy do naszych sąsiadów zza zachodniej granicy, którzy posiadają bardzo obszerny wybór wśród stylów piwnych. Chciałbym omówić styl, który posiada wiele wspólnych cech z piwem grodziskim ale jednocześnie…
Więcej
Jak uwarzyć piwo – #5 Grodziskie

Jak uwarzyć piwo – #5 Grodziskie

Tagi: 
Ostatnim razem pisałem o porterze bałtyckim. Piwie nazywanym czarnym złotem, posiadającym własne święto, określanym jako piwowarski skarb Polski doceniany na całym świecie. Styl w którym nasi piwowarzy osiągnęli najwyższy poziom rzemiosła, a piwa zdobywają liczne nagrody w konkursach na całym globie. Czy jest coś z czego moglibyśmy być bardziej…
Więcej
Czy czas lagera powraca? Trend piw dolnej fermentacji w ostatnich latach.

Czy czas lagera powraca? Trend piw dolnej fermentacji w ostatnich latach.

Lagery na polskim rynku Piwo dolnej fermentacji stanowiło duży procent rynku na długo przed rozpoczęciem piwnej rewolucji w naszym kraju. Będące podstawową ofertą wielu browarów koncernowych oraz restauracyjnych, nieśmiertelne trio – jasne, ciemne i pszeniczne (czasami też dolnej fermentacji), na tyle zadomowiło się w pamięci społeczeństwa, że dopiero wprowadzenie na…
Więcej