Przewiń do treści Twitter Facebook Instagram Wstecz Szukaj
Przewiń do treści

Blog

Piwna rewolucja na świecie cz. 2

Piwna rewolucja na świecie cz. 2

Tagi: 
W poprzednim artykule przedstawiłem historyczne tło zmian, które poprzedzały nadejście piwnej rewolucji. W tej części chciałbym skupić się na początkach rozwoju branży piw rzemieślniczych, a następnie omówić ich przebieg w różnych częściach świata. Ponadto postaram się wyjaśnić, co zadecydowało o sukcesie piwnej rewolucji i jej rozprzestrzenieniu się z teoretycznego…
Więcej
Wielka trójka z Belgii – Dubbel, Tripel i Quadrupel. Trend piw belgijskich w ostatnich latach.

Wielka trójka z Belgii – Dubbel, Tripel i Quadrupel. Trend piw belgijskich w ostatnich latach.

Tagi: 
Tradycyjne piwa belgijskie – Dubbel, Tripel i Quadrupel Dubbel, Tripel i Quadrupel to trio stylów, pochodzących z Belgii, mających długą tradycję warzenia, będących rozpoznawalnymi na całym świecie, ale przez wielu określanych jako nudne. Czy w piwnej rewolucji jest miejsce na tradycyjne style? Czy dla piwowarów posiadanie tych trzech stylów w…
Więcej
Piwo w Krainie Faraonów

Piwo w Krainie Faraonów

Tagi: 
Starożytny Egipt nazywano również „Darem Nilu” z uwagi na rolę, jaką odgrywała tam owa życiodajna rzeka. W tym pustynnym kraju elementem stałym były coroczne zalewy związane ze spływaniem w dół Nilu wód ze środkowej Afryki będących efektem pory deszczowej. W efekcie tereny wzdłuż najdłuższego cieku wodnego Afryki ulegały nie tylko…
Więcej
Piwna rewolucja na świecie cz. 1

Piwna rewolucja na świecie cz. 1

Tagi: 
Teoretycznie o piwie Tym wpisem chciałbym rozpocząć cykl krótkich artykułów popularnonaukowych dotykających problematyki szeroko pojętego rynku piwa w Polsce i na świecie. Z uwagi na moją specjalizację skupię się na zagadnieniach dotyczących ekonomii i geografii. W każdej kolejnej odsłonie chciałbym przedstawiać, jak naukowcy w tych konkretnych dyscyplinach odnoszą się w…
Więcej
Jak uwarzyć piwo – #4 Porter bałtycki

Jak uwarzyć piwo – #4 Porter bałtycki

W poprzedniej odsłonie cyklu mogliście przeczytać o stoucie. Piwie ciemnym i palonym. Jednak bogactwo ciemnych piw nie kończy się na stoucie, lecz dopiero otwiera szeroki wachlarz różnych stylów bogatych w słody palone. Jednym z nich jest styl piwny z którego słyniemy na całym świecie, piwo które wychodzi naszym browarom…
Więcej
Zimno, coraz mroźniej. Trend piw wymrażanych w ostatnich latach.

Zimno, coraz mroźniej. Trend piw wymrażanych w ostatnich latach.

Tagi: 
Wymrażanie piwa to nowy kierunek na polskim rynku piw rzemieślniczych, który zaczął się rozwijać w 2016 roku, kiedy do dystrybucji trafiły trzy wersje piwa Buba Extreme z browaru Szałpiw z Poznania. Piwa Buba Extreme w stylu Quadrupel, wpierw były poddane leżakowaniu w dębowych beczkach po Jacku Danielsie, Calvadosie i Koniaku,…
Więcej