Grille rozpalone? Brzuchy na wyżerkę przygotowane? To świetnie, bo mam dla Was przepis, na mięsko, które powinno koniecznie trafić na Wasz ruszt! Boczek w piwie i chrzanie to propozycja na letnią, grillową ucztę – aromatyczny, soczysty i jednym słowem – pyszny! A z przygotowaniem poradzi sobie nawet kulinarny laik. Coś dla każdego mięsożercy.
Na większy apetyt polecam Wam także przepis na kiełbaski w piwnej marynacie, a jak szukacie pikantnego dodatku, to musztarda na stoucie sprawdzi się na grilla doskonale.
Składniki:
- 1 kg boczku wędzonego (w kawałku lub już pokrojonego na grube plastry)
- 0,5 l jasnego piwa o wyraźnie chmielowym aromacie (np. APA)
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki chrzanu
- 5 łyżek musztardy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
- Boczek kroimy w plastry o grubości ok 0,5-1 cm.
- Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
- Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, a następnie wkładamy do niej plastry boczku.
- Marynujemy przynajmniej 5 godzin (można dłużej).
- Plastry boczku układamy na ruszcie rozpalonego grilla i opiekamy z dwóch stron – boczek powinien być ładne przyrumieniony, ale uważamy by go nie przypalić.
- Serwujemy na gorąco.
Smacznego!
Chcecie więcej?
- Przepis na kiełbaski w piwie – doskonałe na grilla i ognisko
- Przepis na pikantną musztardę ze stouta – pasuje do kiełbasek i boczku!
- Dla tych co nie dysponują grillem – pikantne nóżki kurczaka w marynacie piwno-pomidorowej
- Coś słodkiego na upalne dni – przepis na stout shake’a z kawą i cynamonem