Zabierając się za to ciasto czekoladowe, wiedziałam, że wyjdzie dobre, ale nie przypuszczałam, że uda się aż tak genialne! Czekoladowe ciasto ze stoutem, nasączone sokiem pomarańczowym, przełożone powidłami śliwkowymi i pokryte kremową masą z czekolady i mascarpone – zestawienie okazało się być strzałem w dziesiątkę. Pysznie wilgotne, idealnie wyważone i do tego, wbrew pozorom, nie za słodkie. Połączenie smaków, aż prosi się o to, by nazwać je „świątecznym” i z pewnością sprawdzi się jako deser po wigilijnej kolacji, ale nie ograniczajcie się – jest banalnie proste w przygotowaniu, więc możecie się nim delektować na co dzień 🙂
Składniki:
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka brązowego cukru
- 0,5 szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka kardamonu
- 200 ml stouta z nutami czekolady i suszonych owoców (ja użyłam Suszonej Śliwki z Browaru Sady)
- 100 ml melasy
- 2 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- 0,5 szklanki oleju
Na krem:
- 250 g mascarpone
- 100 g mlecznej czekolady
Do przełożenia:
- 200-300 g powideł śliwkowych
- sok z 0,5 pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Suche składniki łączymy w dużej misce.
- Dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy ciasto mikserem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Formę do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 50-60 minut „do suchego patyczka” – jeśli wbita w środek wykałaczka będzie po wyjęciu czysta, to znaczy że ciasto jest gotowe. (Ciasto, podobnie jak tą odwróconą szarlotkę, można przygotować także w wolnowarze – ja moje przygotowałam właśnie w ten sposób! Wystarczy ustawić maszynę na najwyższy program i zostawić w niej ciasto na około 2-3 godziny.)
- Upieczone ciasto pozostawiamy w formie przez 20 minut, a następnie wyjmujemy ciasto na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- W międzyczasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, dodajemy do niej mascarpone i całość dokładnie miksujemy, aż składniki się połączą.
- Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Środek skrapiamy sokiem z pomarańczy i smarujemy powidłami. Składamy obie części ze sobą, a następnie smarujemy wierzch czekoladowym kremem.
Smacznego!
Chcecie więcej?
- Na świątecznym stole sprawdzi się także czekoladowy piernik na piwie z pomarańczowo-karmelową polewą oraz egg nog z piwem dyniowym!
- Z innych słodkości, koniecznie wypróbujcie przepis na ciasteczka orzeszki z kremem piwnym