Ciasto czekoladowe ze stoutem i śliwką

Zabierając się za to ciasto czekoladowe, wiedziałam, że wyjdzie dobre, ale nie przypuszczałam, że uda się aż tak genialne! Czekoladowe ciasto ze stoutem, nasączone sokiem pomarańczowym, przełożone powidłami śliwkowymi i pokryte kremową masą z czekolady i mascarpone – zestawienie okazało się być strzałem w dziesiątkę. Pysznie wilgotne, idealnie wyważone i do tego, wbrew pozorom, nie za słodkie. Połączenie smaków, aż prosi się o to, by nazwać je „świątecznym” i z pewnością sprawdzi się jako deser po wigilijnej kolacji, ale nie ograniczajcie się – jest banalnie proste w przygotowaniu, więc możecie się nim delektować na co dzień 🙂

Na pierwszym planie odkrojony kawałek ciasta czekoladowego ze stoutem i śliwką na zielonym talerzu, z widelczykiem. W tle reszta ciasta przyozdobiona pomarańczą, na ostatnim planie wspomniana pomarańcza i szklanka z piwem oraz lampki choinkowe.

Składniki:

Na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 0,5 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu
  • 200 ml stouta z nutami czekolady i suszonych owoców (ja użyłam Suszonej Śliwki z Browaru Sady)
  • 100 ml melasy
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 0,5 szklanki oleju

Na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g mlecznej czekolady

Do przełożenia:

  • 200-300 g powideł śliwkowych
  • sok z 0,5 pomarańczy

Sposób przygotowania:

  • Suche składniki łączymy w dużej misce.
  • Dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy ciasto mikserem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Formę do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 50-60 minut „do suchego patyczka” – jeśli wbita w środek wykałaczka będzie po wyjęciu czysta, to znaczy że ciasto jest gotowe. (Ciasto, podobnie jak tą odwróconą szarlotkę, można przygotować także w wolnowarze – ja moje przygotowałam właśnie w ten sposób! Wystarczy ustawić maszynę na najwyższy program i zostawić w niej ciasto na około 2-3 godziny.)
  • Upieczone ciasto pozostawiamy w formie przez 20 minut, a następnie wyjmujemy ciasto na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • W międzyczasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, dodajemy do niej mascarpone i całość dokładnie miksujemy, aż składniki się połączą.
  • Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Środek skrapiamy sokiem z pomarańczy i smarujemy powidłami. Składamy obie części ze sobą, a następnie smarujemy wierzch czekoladowym kremem.

Smacznego!

Na pierwszym planie odkrojony kawałek ciasta czekoladowego ze stoutem i śliwką na zielonym talerzu, z widelczykiem. W tle reszta ciasta przyozdobiona pomarańczą, na ostatnim planie wspomniana pomarańcza i szklanka z piwem oraz lampki choinkowe.

Chcecie więcej?