Przewiń do treści
Twitter Facebook Instagram Wstecz Szukaj
Przewiń do treści

Dlaczego barman płucze szkło przed wlaniem piwa?

Dlaczego barman płucze szkło przed wlaniem piwa?
Dlaczego barman płucze szkło przed wlaniem piwa?

"Czy nie za późno na mycie szkła panie barmanie? Właśnie zamówiłem piwo, a ty zamiast nalać je do suchej szklanki ściągniętej z półki, najpierw ją przepłukałeś. Czyżby była brudna? A może na dnie szklanki zostaje więcej wody i dzięki temu oszczędzacie na wlewaniu piwa?..." 

Jeśli byliście kiedyś w dobrym pubie, z pewnością zauważyliście, że rzeczywiście barman, przed nalaniem piwa opłukał Waszą szklankę, używając specjalistycznego zraszacza - ustawia się na nim szklankę do góry dnem, a następnie przyciska, by strumień wody pod ciśnieniem opłukał jej wnętrze. I to nie żaden przekręt mający na celu zaoszczędzenie paru kropel piwa na każdym nalanym kuflu, ani też efektownie wyglądający "bajer". To po prostu właściwe przygotowanie szkła przed zaserwowaniem trunku.

DSC_2945

Zraszacz nie myje szkła, w pełnym tego słowa znaczeniu. Naczynie, w którym otrzymujesz swój trunek z pewnością zostało wcześniej we właściwy sposób umyte. Użycie zraszacza jednak pomaga oczyścić szkło z niewielkich drobinek kurzu i podobnych mu paprochów, które mogą się dostać do kufla w czasie pomiędzy myciem, a jego ponownym napełnieniem. Po opłukaniu szklanka jest dodatkowo strzepywana, by w kufli zgromadziło się jak najmniej wody - nie ma więc mowy o rozwadnianiu piwa, gdyż te parę kropel z pewnością nie wpłynie na jego smak.

DSC_2954

Woda na ściankach szkła pełni jednak ważniejszą rolę. Dzięki niej szkło staje się bardziej śliskie i zmniejsza się tarcie podczas lania trunku, co sprawia, że piwo lane jest bardziej równomiernie, a piana utrzymuje się dłużej. A przecież wszyscy wiemy, że pianka na piwie to rzecz ważna, gdyż w niej kryje się najwięcej aromatu! Dodatkowo warto też wspomnieć, że lodowata woda ze zraszacza schładza kufel, więc serwowane piwo pozostanie zimne nieco dłużej.

DSC_2942

Gdy więc następnym razem będziesz w swoim ulubionym barze zwróć uwagę czy barman przed nalaniem Ci Twojego ukochanego złotego trunku używa zraszacza. Pamiętaj - w dobrych pubach znajdziesz go na pewno! :)

                          Marysia Banach
Autorem tego wpisu jest: Marysia Banach
Od kilku lat związana jestem z organizacją Poznańskich Targów Piwnych i gdybym miała odpowiedzieć na pytanie czym się tu zajmuję, musiałabym chyba powiedzieć, że wszystkim po trochu. Trochę ze mnie taki człowiek-orkiestra. W wolnych chwilach gotuję, wydaję kulinarne książki i przepisami dzielę się na łamach bloga PTP. Świat kraftowego piwa dopiero poznaję, ale degustacja jest zdecydowanie moją ulubioną częścią tej podróży.

Komentarze