Pfeiffer's Cider
Wiosną tego roku odbyła się premiera Pfeiffer’s Cider, polskiej rzemieślniczej marki produkującej cydry, których podstawą są stare odmiany jabłek zrywanych ręcznie w ekologicznych sadach. Cydry Pfeiffer’s powstają w Winnicy De Sas, w malowniczej Dolinie Baryczy a tworzy je poznański aktor Mikołaj Fajfer. Pomimo niedawnej inauguracji, cydry trafiły już m.in. do restauracji Nuta, wyróżnionej gwiazdką Michelin oraz otrzymały złoty medal na jednym z największych konkursów cydrowych na świecie – XIII International Hall of Gala Ciders / SISGA ’23 oraz srebrny i brązowy medal na prestiżowym konkursie cydrowym Nordic International Cider Awards 2023 na Łotwie. W cydrowej karcie Pfeiffer’s otrzymujemy trzy propozycje – rzadko spotykany na rynku cydr spokojny, bliski winiarskim klimatom, idealny do food pairingu, z wyczuwalnymi w aromacie świeżym jabłkami i kwiatami, orzeźwiający cydr musujący, będący świetną propozycją na ciepłe, letnie dni oraz limitowany do 251 butelek, aromatyczny cydr z odmian czerwonomiąższowych przywodzący na myśl świeże czerwone owoce, porzeczkę, poziomki i hibiskusa.
Za Pfeiffer’s Cider, jak za każdym produktem rzemieślniczym, stoi człowiek i jego pasja. Cydr Pfeiffer’s tworzy aktor poznańskich teatrów awangardowych i ulicznych, Mikołaj Fajfer. Wieloletni pobyt w spektakularnej krajobrazowo Szkocji, liczne wycieczki w dzikie i pełne natury Highlandy, degustacje w cydrowniach i destylarniach zainspirowały Mikołaja do stworzenia autorskiego, w pełni naturalnego, rzemieślniczego cydru Pfeiffer’s. Po drodze pojawiła się opuszczona aleja starych jabłoni, głównie z odmianą Grochówki, a stąd wystarczył już tylko krok do pierwszego cydru.
Podstawą naszych cydrów są ekologiczne, certyfikowane jabłka, które zrywamy w sadach BiGrim położonych w nadwiślańskim pasie żyznych gleb wapiennych, pomiędzy Sandomierzem a Puławami. Czyste powietrze i grunt bogaty w minerały sprawiają, że owoce są pyszne i zdrowe. W uprawach stosowane są jedynie naturalne środki wspierające rozwój ekologicznych owoców. Większość jabłoni została zasadzona w poprzednim wieku, a niektóre z nich już nawet w latch 70-tych XX wieku. Szara Reneta, Fantazja, Grochówka, Gold Milenium to tylko początek soczystej listy. Każdy nasz cydr przed zabutelkowaniem leżakował sześć miesięcy w kadziach Winnicy De Sas, w Dolinie Baryczy. Tam jest muzyka, tam jest sztuka, jest spokój, są rowery i piękne żurawie.