Greater Poland Beer Cup
KONKURS KIEROWANY DO:
PROFESJONALNYCH BROWARÓW Z CAŁEGO ŚWIATA
TERMINY PRZYJMOWANIA ZGŁOSZEŃ:
15 STYCZNIA – 9 KWIETNIA 2021
KOSZT ZGŁOSZENIA JEDNEGO PIWA:
EARLY BIRDS 1 (15-24 stycznia):
150 zł (+23% VAT)
EARLY BIRDS 2 (25 stycznia – 28 lutego):
180 zł* (+23% VAT)
po 1 marca:
220 zł* (+23% VAT)
*dla członków PSBR obowiązuje zniżka 10%
CEL KONKURSU
Celem Konkursu Greater Poland Beer Cup jest wyłonienie i promocja najlepszych piw uwarzonych przez profesjonalistów w Polsce i za granicą. Kryteriami oceny będą smak, zapach, wygląd, zgodność ze stylem oraz ogólne wrażenie, jakie zostawia po sobie piwo.
NAGRODY
Nagrodami w każdej z 48 kategorii są:
- Za I miejsce: Dyplom, Odznaczenie GP 2021, znak graficzny Złoto GP 2021 do wykorzystania w promocji browaru
- Za II miejsce: Dyplom, Odznaczenie GP 2021, znak graficzny Srebro GP 2021 do wykorzystania w promocji browaru
- Za III miejsce: Dyplom, Odznaczenie GP 2021, znak graficzny Brąz GP 2021 do wykorzystania w promocji browaru
Spośród zwycięskich piw w poszczególnych kategoriach wyłonione zostanie jedno piwo, które otrzyma tytuł „The Greatest Beer„. Nagrodami dla zwycięzcy tego tytułu są:
- Odznaczenie GP 2021 oraz znak graficzny „The Greatest Beer GP 2021” do wykorzystania w promocji browaru
- Możliwość nieodpłatnego wystawienia stoiska podczas Poznańskich Targów Piwnych (w edycji następującej po edycji, podczas której ogłoszone zostaną wyniki GP 2021)
- Pakiet usług promocyjnych zapewnionych przez Targi Piwne Sp. z o.o. o wartości 10 000 zł
- Voucher o wartości 3500 zł na usługi agencji kreatywnej Thirst.pl
Oraz przyznane zostaną także miejsca II i III, których zdobywcy otrzymają:
- Za II miejsce: Dyplom, Odznaczenie GP 2021, znak graficzny II miejsce GP 2021 do wykorzystania w promocji browaru
- Za III miejsce: Dyplom, Odznaczenie GP 2021, znak graficzny III miejsce GP 2021 do wykorzystania w promocji browaru
Nagrodą specjalną ufundowaną przez firmę Viking Malt jest Voucher o wartości 2500 zł na zakup słodów. Laureat nagrody specjalnej zostanie wyłoniony spośród piw zgłoszonych do Konkursu, w których minimum 50% zasypu zawiera słody Viking Malt.
ZGŁOSZENIA KONKURSOWE
- Znajdź na liście poniżej numer przypisany danej kategorii piwa.
- Kliknij na nazwę kategorii, by przeczytać jakie piwa należy do niej zgłaszać i upewnij się, że jest to właściwa kategoria dla Twojego produktu.
- Wypełnij formularz zgłoszeniowy
- W formularzu zgłoszeniowym wpisz:
- numer kategorii,
- nazwę producenta/browar,
- nazwę piwa,
- ekstrakt,
- zawartość alkoholu,
- ewentualnie dodatki/rodzaj beczki.
KATEGORIE KONKURSOWE
* – należy podać przy zgłoszeniu dodatkowe informacje o dodatkach;
** – należy podać przy zgłoszeniu dodatkowe informacje o użytych chmielach;
*** – należy podać przy zgłoszeniu dodatkowe informacje o rodzaju użytej beczki;
**** – należy podać przy zgłoszeniu dodatkowe informacje o rodzaju użytego słodu wędzonego;
***** – należy podać przy zgłoszeniu dodatkowe informacje o stylu bazowym, ekstrakcie początkowym przed wymrożeniem oraz o zawartości alkoholu po wymrożeniu.
PSZENICZNE I ŻYTNIE
Lekkie piwo pszeniczne, którego rodowód sięga Belgii. Jasnej barwy, często mętne za sprawą niesłodowanej pszenicy. Specjalnego charakteru nadają mu dodatki, takie jak cytrusy, czy przyprawy z kolendrą na czele. Ich poziom bywa różny, od lekkich, niuansowych akcentów w tradycyjnych wersjach, aż po intensywne nuty w wersjach rzemieślniczych. Często lekko kwaskowate, gładkie i mocno wysycone CO2. Istotnym elementem stylu jest lekkość i orzeźwiający charakter.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Witbier
- Witbier z dodatkami
- American Witbier
- Imperialny Witbier / WitbierGrand Cru
W tej kategorii powinny znaleźć się Witbiery oraz piwa, których podstawą i bazą jest Witbier. Jeśli bazą nie jest Witbier, lub dodatki dominują nad charakterem Witbiera, lub ekstrakt jest niższy od 10 Plato, wówczas piwo należy zgłosić do kategorii 3. Piwo pszeniczne i żytnie (pozostałe). Piwa bezalkoholowe powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alk.). Natomiast piwa niskoalkoholowe do kategorii 38. Piwa niskoalkoholowe (0,6-2,5% alk.)
Przy zgłaszaniu Witbiera z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Weizen, Hefe-weizen, Weissbier, czyli po prostu klasyczne jasne pszeniczne. Choć nazwa brzmi z niemiecka, to warzenie piw pszenicznych jest mocno zakorzenione w polskiej tradycji. Charakterystyczne cechy piwa pszenicznego tworzy kombinacja nut przyprawowych (jak goździk) i estrów (banan, gruszka). Porządną pszenicę charakteryzuje wysoka pijalność oraz kremowe ciało. Piwo nigdy nie powinno być ciężkie. Najlepsze pszeniczne są świeże i orzeźwiające.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- klasyczne pszeniczne (z osadem drożdżowym) / Hefe-weizen
- klarowne pszeniczne / Kristallweizen
- pszeniczne na starych odmianach pszenicy (jak orkisz, płaskurka, samopsza itp.)
W tej kategorii powinny znaleźć się klasyczne jasne piwa pszeniczne górnej fermentacji. Mocniejsze wersje (np. Weizenbock), słabsze niż 10 Plato, ciemne (jak DunkelWeizen), lub z chmielem nowofalowym należy zgłaszać do kategorii 3. Piwo pszeniczne i żytnie. Piwa wędzone należy zgłaszać do kategorii 40. Wędzone. Kwaśne piwa pszeniczne powinny trafić do kategorii 26. Berliner Weisse, Gose i Sour Ale; 27. Fruit Sour Ale lub do kategorii 29. Gose z dodatkami i Berliner Weisse z dodatkami. Piwo grodziskie powinno trafić do kategorii 39.Grodziskie. Piwa pszeniczne z dodatkami powinny znaleźć się w kategorii 45. Piwa z dodatkami – ziołami, herbatami, przyprawami lub 46. Piwa z dodatkami – owocami, warzywami, miodem. Piwa pszeniczne dolnej fermentacji powinny znaleźć się w kategorii 8. Jasny lager – dolnej fermentacji (pozostałe) lub w kategorii 13. Ciemny lager – dolnej fermentacji (pozostałe).
Ciemne piwa pszeniczne, a także mocne wersje jasnej pszenicy przez wieki cieszyły się popularnością. Dziś to głównie domena Niemiec, ale także w Polsce piwa te mają swoich zwolenników. Oprócz pszenicy także żyto doceniano jako surowiec piwowarski. Daje ono głęboki, mocny smak i gęstą fakturę. Na fali piwnej rewolucji pojawiły się liczne nowe wersje klasycznych stylów, takie jak piwa pszeniczne z dodatkami czy nowofalowym chmielem. Ważną cechą wszystkich piw pszenicznych jest ich zbalansowany aromat, ułożony smak, świeżość i pijalność. W przypadku piw mocno chmielonych czy z dodatkami istotne jest, by piwo nadal zachowało swój pszeniczny lub żytni charakter.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- koźlak pszeniczny / Weizenbock
- ciemne pszeniczne / DunkelWeizen
- żytnie / Roggenbier
- American Wheat
W tej kategorii mogą znaleźć się wszelkie piwa klasyczne pszeniczne i żytnie górnej fermentacji, które nie mieszczą się w kategoriach 1. Witbier i 2. Weizen. Piwa pszeniczne dolnej fermentacji powinny znaleźć się w kategorii 8. Jasny lager – dolnej fermentacji (pozostałe) lub w kategorii 13. Ciemny lager – dolnej fermentacji (pozostałe). Kwaśne piwa pszeniczne powinny trafić do kategorii 26. Berliner Weisse, Gose i Sour Ale; 27. Fruit Sour Ale lub do kategorii 29. Gose z dodatkami i Berliner Weisse z dodatkami. Piwo grodziskie powinno trafić do kategorii 39.Grodziskie. Wędzone piwa pszeniczne lub wędzone żytnie należy zgłaszać do kategorii 40. Wędzone. Piwa pszeniczne lub żytnie z dodatkami powinny znaleźć się w kategorii 45. Piwa z dodatkami – ziołami, herbatami, przyprawami lub 46. Piwa z dodatkami – owocami, warzywami, miodem. Piwa bezalkoholowe powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alk.). Natomiast piwa niskoalkoholowe do kategorii 38. Piwa niskoalkoholowe (0,6-2,5% alk.)
Przy zgłaszaniu piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.
JASNE LAGERY
Jasne, orzeźwiające, mocno odfermentowane piwo dolnej fermentacji. Najpopularniejszy styl piwa na świecie, produkowany w niemal każdym kraju. Piwo, które można znaleźć w każdym sklepie, często produkowane przez duże browary o zasięgu globalnym. Cechami charakterystycznymi jest jasna, złocista lśniąca barwa, idealna klarowność, często także wysokie wysycenie. Ważną cechą stylu jest jego wysoka pijalność.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- jasny lager
- euro lager
W tej kategorii powinny znaleźć się jasne piwa dolnej fermentacji o wysokiej pijalności i wysokim stopniu odfermentowania. Piwa z wyższą podbudową słodową, mocniej chmielone i z wyraźniejszą goryczką (pilsy) powinny trafić do kategorii 5. Pils (niemiecki i czeski). Piwa z zauważalnym dodatkiem słodów karmelowych powinny trafić do kategorii 6. Marcowe i lager wiedeński. Jasne lagery z miodem, owocami lub przyprawami powinny trafić do kategorii 7. Jasny lager z dodatkami. Jasne lagery wędzone powinny trafić do kategorii 40. Wędzone, natomiast chmielone nowofalowymi odmianami powinny trafić do kategorii 8. Jasny lager – dolnej fermentacji (pozostałe). Lagery chmielone polskimi odmianami chmieli powinny trafić do 14. Piwa na polskich chmielach – Pils, Pale Ale, IPA, Ale. Lagery bezalkoholowe powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alk.), a lagery niskoalkoholowe do kategorii 38. Piwa niskoalkoholowe (0,6-2,5% alk.).
Pils, pilzner, pilsener – jasne, klasyczne lagery to bez wątpienia najbardziej rozpoznawalne piwa na świecie. Oparte są na jasnym słodzie i tradycyjnym chmielu, co wpływa na charakterystyczny, lekko kwaskowy i orzeźwiający smak. Aromat i smak tworzony jest przez czysty lagerowy profil oraz delikatne nuty słodowe (kojarzące się z jasnym pieczywem) przełamane wyraźnie zaznaczonym chmielem. Najczęściej także z wyeksponowaną goryczką. Dobry pils jest bardzo pijalnym i zdecydowanie orzeźwiającym piwem.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- pils czeski / Světle (Výčepní, Ležak, Speciál)
- pilzner niemiecki / Helles, Dortmunder, kolońskie (Kölsch)
W tej kategorii powinny znaleźć się jasne piwa dolnej fermentacji nawiązujące do tradycyjnych, klasycznych pilsów, które oparte są na jasnym słodzie (najczęściej pilzneńskim) oraz tradycyjnym chmielu. Mniej aromatyczne i mniej goryczkowe jasne lagery powinny trafić do kategorii 4. Jasny lager. Piwa z zauważalnym dodatkiem słodów karmelowych powinny trafić do kategorii 6. Marcowe i lager wiedeński. Pilsy z miodem, owocami lub przyprawami powinny trafić do kategorii 7. Jasny lager z dodatkami. Pilsy wędzone powinny trafić do kategorii 40. Wędzone, natomiast chmielone nowofalowymi odmianami powinny trafić do kategorii 9. Jasny lager – dolnej fermentacji (pozostałe). Pilsy chmielone polskimi odmianami chmieli powinny trafić do 14. Piwa na polskich chmielach – Pils, Pale Ale, IPA, Ale. Pilsy bezalkoholowe powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alk.), a niskoalkoholowe do kategorii 38. Piwa niskoalkoholowe (0,6-2,5% alk.).
Marcowe i lager wiedeński to mocniejsze oraz bardziej treściwe piwa niż pilsy i jasne lagery, z zaznaczoną karmelową słodowością. Charakteryzują się czystym profilem i miedzianą barwą. Pomimo wielu podobieństw lager wiedeński jest mniej alkoholowy, posiada wyraźniejszy aromat chmielowy i goryczkę, jest także mniej słodowy i chmielowy niż Polotmave.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- marcowe / Märzen
- lager wiedeński / Vienna Lager
W tej kategorii powinny znaleźć się jasne piwa dolnej fermentacji z wyraźnie zaznaczoną słodową karmelowością i goryczkową kontrą. Mniej aromatyczne i mniej goryczkowe jasne lagery powinny trafić do kategorii 4. Jasny lager. Piwa bezalkoholowe powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alk.), a niskoalkoholowe do kategorii 38. Piwa niskoalkoholowe (0,6-2,5% alk.)
Jasne, orzeźwiające, mocno odfermentowane piwo dolnej fermentacji z dodatkami takimi jak miód, owoce, zioła, herbaty, przyprawy, itp. Popularny w ostatnich latach miks połączenia piwa z bardzo różnymi dodatkami, który skusić może konsumenta nie do końca przekonanego do smaku jasnego lagera.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- jasny lager z dodatkami
- radler
W tej kategorii powinny znaleźć się jasne piwa dolnej fermentacji z najróżniejszymi dodatkami. Jasne lagery wędzone powinny trafić do kategorii 40. Wędzone, natomiast chmielone nowofalowymi odmianami powinny trafić do kategorii 8. Jasny lager – dolnej fermentacji (pozostałe). Lagery chmielone polskimi odmianami chmieli powinny trafić do 14. Piwa na polskich chmielach – Pils, Pale Ale, IPA, Ale. Lagery bezalkoholowe z dodatkami powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alk.), a lagery niskoalkoholowe z dodatkami do kategorii 38. Piwa niskoalkoholowe (0,6-2,5% alk.)
Przy zgłaszaniu piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Lagery, piwa dolnej fermentacji to szeroka grupa najczęściej tradycyjnych europejskich stylów. W tej kategorii znajdą się lekkie, jasne i orzeźwiające piwa takie jak pilsy i hellesy, marcowe, lagery wiedeńskie i inne jasne lagery mocno chmielone nowofalowymi odmianami. Dobry lager powinien cechować się czystym charakterem dolnej fermentacji i ułożonym smakiem.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- wszystkie inne jasne lagery (oprócz wyjątków poniżej)
W tej kategorii mogą znaleźć się wszystkie jasne piwa dolnej fermentacji, które nie kwalifikują się do kategorii 4. Jasny Lager, 5. Pils (niemiecki i czeski), 6. Marcowe i lager wiedeński, 7. Jasny lager z dodatkami. Jasne lagery bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5%alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alk.), a lagery niskoalkoholowe z dodatkami do kategorii 38. Piwa niskoalkoholowe (0,6-2,5% alk.)
Przy zgłaszaniu piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.
CIEMNE LAGERY
Bogate, półciemne lub ciemne, mocne i tradycyjne niemieckie piwo dolnej fermentacji. Sycące, ale nie słodkie. Zdominowane przez słodowe nuty razowego chleba. Mocniejsze i pełniejsze niż marcowe i bawarskie ciemne.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- koźlak / Bock
- koźlak dubeltowy / Doppelbock
- koźlak majowy / Maibock
W tej kategorii powinny znaleźć się ciemne i mocne piwa dolnej fermentacji z wyraźnie zaznaczoną słodowością. Koźlak w wersji z dodatkami powinien trafić do kategorii 13. Ciemny lager – dolnej fermentacji (pozostałe). Koźlak wędzony (Rauchbock) powinien trafić do kategorii 40. Wędzone, koźlak pszeniczny (Weizenbock) powinien trafić do kategorii 48. Ale – górnej fermentacji (pozostałe). Koźlak wymrażany (Eisbock) powinien trafić do kategorii 44. Piwa wymrażane.
Porter to jedno z piw tradycyjnie warzonych w krajach basenu morza Bałtyckiego. Ciemne, niemal czarne piwo o słusznej mocy, która w mocniejszych wersjach może objawiać się rozgrzewaniem i szlachetnymi nutami wyleżakowanego destylatu. Dobry porter bałtycki to piwo bogate w smaki z dominującą, szeroką paletą smaków słodowych, od słodów ciemnych i specjalnych. Porter może mieć finisz wytrawny lub nieco bardziej słodki oraz palony, jednak nigdy nie przypalony i popiołowy. Piwo typowo degustacyjne, do kontemplacji.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- porter bałtycki
W tej kategorii powinny znaleźć się klasyczne portery bałtyckie bez dodatków. Jeśli piwo ma dodatki lub zawiera słód wędzony powinno trafić do kategorii 12.Porter bałtycki z dodatkami. Porter o niższym ekstrakcie należy zgłosić do kategorii 13. Ciemny lager – dolnej fermentacji (pozostałe), a o wyższym ekstrakcie do kategorii 11. Imperialny porter bałtycki. Portery leżakowane w beczkach powinny trafić do kategorii 42. Porter bałtycki leżakowany w beczkach. Portery górnej fermentacji powinny znaleźć się w kategorii 48. Ale – górnej fermentacji (pozostałe).
Imperialna, potężna wersja porteru bałtyckiego. Ciemne, niemal czarne piwo o wysokim woltażu. Dobry imperialny porter bałtycki to piwo bardzo bogate w smaki i aromaty z szeroką paletą smaków słodowych, od słodów ciemnych i specjalnych. Finisz może być wytrawny lub bardziej słodki oraz palony, jednak nigdy nie przypalony i popiołowy. Piwo degustacyjne, do kontemplacji.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- imperialny porter bałtycki
W tej kategorii powinny znaleźć się najmocniejsze portery bałtyckie bez dodatków, powyżej 22 Plato. Jeśli piwo ma dodatki lub zawiera słód wędzony powinno trafić do kategorii 12. Porter bałtycki z dodatkami. Porter o niższym ekstrakcie należy zgłosić do kategorii 10. Porter bałtycki lub 13. Ciemny lager – dolnej fermentacji (pozostałe). Portery leżakowane w beczkach powinny trafić do kategorii 42. Porter bałtycki leżakowany w beczkach. Portery górnej fermentacji powinny znaleźć się w kategorii 48. Ale – górnej fermentacji (pozostałe).
Porter to jedno z piw tradycyjnie warzonych w krajach basenu morza Bałtyckiego. Ciemne, niemal czarne piwo bogate w smaki z dominującą, szeroką paletą smaków słodowych, od słodów ciemnych i specjalnych. W tej kategorii zgłaszam porter z dodatkami takimi jak kawa, kokos, laktoza, owoce, przyprawy, słody wędzone itp.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- porter bałtycki z dodatkami
- wędzony porter bałtycki
- imperialny porter bałtycki z dodatkami
- wędzony imperialny porter bałtycki
W tej kategorii powinny znaleźć się portery bałtyckie oraz imperialne portery bałtyckie, powyżej 15 Plato, które zawierają dodatki lub słód wędzony. Jeśli piwo ma dodatki lub zawiera słód wędzony powinno trafić do kategorii 12.Porter bałtycki z dodatkami. Porter z dodatkami o niższym ekstrakcie należy zgłosić do kategorii 13. Ciemny lager – dolnej fermentacji (pozostałe). Portery i imperialne portery z dodatkami leżakowane w beczkach powinny trafić do kategorii 42. Porter bałtycki leżakowany w beczkach. Portery górnej fermentacji powinny znaleźć się w kategorii 48. Ale – górnej fermentacji (pozostałe).
Przy zgłaszaniu piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Lagery, piwa dolnej fermentacji to szeroka grupa najczęściej tradycyjnych europejskich stylów. W tej kategorii znajdą się piwa ciemniejsze, mocniejsze i bardziej treściwe od pilsów i hellesów oraz mocno chmielone nowofalowymi odmianami. Dobry lager powinien cechować się czystym charakterem dolnej fermentacji i ułożonym smakiem.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- bawarskie ciemne / Dunkelbier
- monachijskie ciemne
- Schwarzbier
- czeskie ciemne i półciemne / Tmavé i Polotmavé
- wszystkie inne ciemne lagery (oprócz wyjątków poniżej)
W tej kategorii mogą znaleźć się wszystkie ciemne i półciemne piwa dolnej fermentacji, które nie kwalifikują się do kategorii 9. Koźlak, 10. Porter bałtycki, 11. Imperialny porter bałtycki, 12. Porter bałtycki z dodatkami. Ciemne lagery leżakowane w beczkach – powinny trafić do kategorii 43. Leżakowane w beczkach (pozostałe). Ciemne lagery bezalkoholowe powinny trafić do Piwa bezalkoholowe (≤0,5% alk.), a ciemne lagery niskoalkoholowe do kategorii 38. Piwa niskoalkoholowe (0,6-2,5% alk.). Ciemne lagery wędzone powinny trafić do kategorii 40. Wędzone (ekstrakt – bez ograniczeń). Ciemne lagery z dodatkami powinny trafić do kategorii 45. Piwa z dodatkami – ziołami, herbatami, przyprawami lub 46. Piwa z dodatkami – owocami, warzywami, miodem.
Przy zgłaszaniu piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.
POLISH LAGER / ALE
Chmiele produkowane w Polsce to rzecz nadal czekająca na swoje odkrycie. Odważni piwowarzy sięgają po nie, by zademonstrować ich potencjał aromatyczny. IPA i APA, czyli flagowe piwa piwnej rewolucji chmielone chmielami uprawianymi w Polsce.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Pils na polskich chmielach
- IPA na polskich chmielach
- Pale Ale i Amber Ale na polskich chmielach
- Hazy/NE IPA na polskich chmielach
- Double IPA na polskich chmielach
- Double Hazy IPA na polskich chmielach
- Pozostałe Ale na polskich chmielach
W tej kategorii powinny znaleźć się jasne piwa nawiązujące do takich stylów jak Pils, IPA, APA, Amber Ale, Hazy IPA, NEIPA chmielone chmielami pochodzącymi z Polski. Piwa pszeniczne na polskich chmielach powinny trafić do kategorii 3. Piwo pszeniczne i żytnie (pozostałe). Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5% alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
Przy zgłaszaniu piw z polskimi chmielami należy podać użyte odmiany.
AMERICAN PALE ALE
Jasne, lekkie piwo górnej fermentacji z wyraźnymi cechami chmielu nowofalowego. Porządna APA jest pachnąca, z delikatną podbudową słodową, która jedynie dopełnia dzieła. Lekkość charakteru i orzeźwiający aromat chmielu w połączeniu z nienachalną goryczką świadczą o sesyjności tego piwa.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- American Pale Ale
- American Amber Ale
- Summer Ale
- Pale Ale z nowofalowym chmielem (niezależnie od pochodzenia)
W tej kategorii powinny znaleźć się jasne lekkie piwa górnej fermentacji, nawiązujące do tradycji Pale Ale, chmielone nowofalowymi odmianami. APA barwy ciemniejszej od bursztynowej, chmielone tradycyjnymi chmielami innymi niż polskie lub z dodatkami powinno trafić do kategorii 15. American Pale Ale (pozostałe). APA chmielone polskimi chmielami powinny trafić do kategorii 14. Piwa na polskich chmielach – Pils, Pale Ale, IPA, Ale. Natomiast fermentowane dzikimi drożdżami powinny trafić do kategorii 47. Wild Ale (ekstrakt – bez ograniczeń). APA bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5% alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
APA, podobnie jak IPA, cieszy się niesłabnącym powodzeniem i co chwila ewoluuje w nowe „podstyle”. Różne barwy, surowce i technologia, w jakiej powstają – limitem jest wyłącznie wyobraźnia. Wszystkie łączy jedno: nowofalowe chmielenie oraz zdarzające się niestandardowe dodatki.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- American Pale Ale z dodatkami
- Pale i Amber Ale z dodatkami
- inne o charakterze APA i PA, które nie mieszczą się w kategorii 15.
W tej kategorii powinny znaleźć się wszelkie jasne piwa górnej fermentacji, które nawiązują do stylu APA. Mocniej chmielone nowofalowo piwa i z wyraźniejszą goryczką IPA i Hazy IPA powinny trafić odpowiednio do kategorii 17. American IPA i 18. Hazy IPA/NEIPA. APA chmielone polskimi chmielami powinny trafić do kategorii 14. Piwa na polskich chmielach – Pils, Pale Ale, IPA, Ale. Natomiast fermentowane dzikimi drożdżami powinny trafić do kategorii 47. Wild Ale. APA bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5% alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
Przy zgłaszaniu piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.
INDIA PALE ALE
Piwo, które nakręca piwną rewolucję. Mocno chmielona amerykańskimi chmielami IPA weszła już do klasyki piw. Z każdym rokiem pojawia się coraz więcej wysokoaromatycznych odmian chmielu z różnych części świata – nie tylko Stanów Zjednoczonych, które także znajdują miejsce w piwach w stylu IPA.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- American IPA
- Session IPA
- West Coast IPA
- East Coast IPA
- Midwest IPA
- IPA z nowofalowym chmielem (niezależnie od pochodzenia z wyłączeniem polskich odmian)
W tej kategorii powinny znaleźć się mocno chmielone nowofalowymi odmianami jasne piwa górnej fermentacji, nawiązujące do stylu American India Pale Ale. Piwa mocno zmętnione, nawiązujące do stylu New England/Vermont lub Hazy IPA powinny trafić do kategorii 18. Hazy IPA/NEIPA. IPA chmielone polskimi chmielami powinny trafić do kategorii 14. Piwa na polskich chmielach – Pils, Pale Ale, IPA, Ale. IPA z dodatkami powinny trafić do kategorii 19. IPA z dodatkami. Mocne wersje Double IPA i Double Hazy IPA/NEIPA powinny trafić do kategorii 20. Double IPA, Double Hazy IPA/NEIPA. IPA barwy ciemniejszej od bursztynowej, chmielone tradycyjnymi chmielami innymi niż polskie powinno trafić do kategorii 21. IPA (pozostałe). Natomiast fermentowane dzikimi drożdżami powinny trafić do kategorii 47. Wild Ale. IPA bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5% alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
Oszałamiająco aromatyczne New England IPA od kilku lat cieszą się niezmiennym powodzeniem. Dowiodły, że piwo wcale nie musi być klarowne, wręcz odwrotnie: mętne może być sexi. Dziś piwa zwane z angielska „Hazy” stanowią większość wśród piw IPA.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- New England IPA/Vermont IPA
- Hazy IPA
W tej kategorii powinny znaleźć się mocno chmielone nowofalowymi odmianami jasne piwa górnej fermentacji, nawiązujące do stylu Hazy India Pale Ale lub New England IPA/Vermont IPA. Klasyczne amerykańskie IPA nawiązujące powinny trafić do kategorii 17. American IPA. Hazy IPA chmielone polskimi chmielami powinny trafić do kategorii 14. Piwa na polskich chmielach – Pils, Pale Ale, IPA, Ale. Hazy IPA z dodatkami powinny trafić do kategorii 19. IPA z dodatkami. Mocne wersje Double IPA i Double Hazy IPA/NEIPA powinny trafić do kategorii 20. Double IPA, Double Hazy IPA/NEIPA. Natomiast fermentowane dzikimi drożdżami powinny trafić do kategorii 47. Wild. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5% alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
IPA cieszy się niesłabnącym powodzeniem i co chwila ewoluuje w nowe „podstyle”. Różne barwy, surowce, moc i technologia, w jakiej powstają – limitem jest wyłącznie wyobraźnia. Wszystkie łączy jedno: wysokie chmielenie.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Wszystkie IPA z dodatkami
- Juicy IPA
W tej kategorii powinny znaleźć się wszelkie mocno chmielone piwa nawiązujące do stylu APA i IPA z dodatkami takimi jak: miód, przyprawy, zioła, herbaty, owoce, warzywa. Piwa o barwie ciemniejszej, niż bursztynowa, niestandardowych surowcach (np. ryż, żyto, drożdże belgijskie), z laktozą, z tradycyjnymi chmielami powinny trafić do kategorii 21. IPA (pozostałe). Kwaśne IPA powinny trafić do kategorii 26. Berliner Weisse, Gose i Sour Ale lub 27. Fruit Sour Ale. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5% alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
Przy zgłaszaniu piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Jeśli IPA robi wrażenie, to Double IPA robi wrażenie podwójne. Mocne piwo z wysokim aromatem chmielowym ma swoich wiernych fanów. Perfekcyjna podwójna IPA ma dobrze zbudowany balans między alkoholem, słodową kontrą, a mocnym chmieleniem.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Double IPA
- Double Hazy IPA/NEIPA
- Imperial IPA
- Imperial Hazy IPA/NEIPA
- Triple IPA
- Triple Hazy IPA/NEIPA
W tej kategorii powinny znaleźć się intensywnie chmielone nowofalowymi odmianami mocne, jasne piwa górnej fermentacji, nawiązujące do stylu IPA. Piwa mocniejsze niż >23 Plato, barwy ciemniejszej od ciemno bursztynowej, chmielone tradycyjnymi chmielami powinny trafić do kategorii 21. IPA (pozostałe). Natomiast fermentowane dzikimi drożdżami Double IPA powinny trafić do kategorii 47. Wild Ale. Mocno zmętnione Double IPA, jeśli nie przekraczają 19 Plato powinny trafić do kategorii 17. Hazy IPA/NEIPA (10-18 Plato). Double IPA z miodem, owocami lub przyprawami powinny trafić do kategorii 19. IPA z dodatkami.
IPA cieszy się niesłabnącym powodzeniem i co chwila ewoluuje w nowe „podstyle”. Różne barwy, surowce, moc i technologia, w jakiej powstają – limitem jest wyłącznie wyobraźnia. Wszystkie łączy jedno: wysokie chmielenie.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Milkshake IPA
- Brut IPA
- Black IPA
- India Red Ale
- Belgian IPA
- English IPA
- IPA na tradycyjnych chmielach (innych niż polskie)
W tej kategorii powinny znaleźć się wszelkie mocno chmielone piwa nawiązujące do stylu APA i IPA, które nie mieszczą się w kategoriach: 14. Piwa na polskich chmielach – Pils, Pale Ale, IPA, Ale, 17. American IPA, 18. Hazy IPA/NEIPA, 19. IPA z dodatkami, 20. Double IPA, Double Hazy IPA/NEIPA. W tej kategorii powinny być zgłoszone piwa o barwie ciemniejszej, niż bursztynowa, niestandardowych surowcach (np. ryż, żyto, drożdże belgijskie), z laktozą, z tradycyjnymi chmielami, o zbyt niskim lub wysokim ekstrakcie w stosunku do wyżej wymienionych stylów. Kwaśne IPA powinny trafić do kategorii 26. Berliner Weisse, Gose i Sour Ale, 27. Fruit Sour Ale. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5% alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
Przy zgłaszaniu piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.
BELGIJSKIE
Blond (także Belgian Blond, Blond Ale, Blonde) to jasne, złociste piwo górnej fermentacji, które wywodzi się z Belgii. Przeważnie bardzo pijalne, uważane jest za belgijską odpowiedź na pilsa. Przeważnie nieco od niego mocniejsza procentowo z zarysowanym profilem belgijskim, takim jak przyprawowe fenole i owocowe, głównie cytrusowe estry. Belgijskie Pale Ale jest przeważnie lżejsze i nieco bardziej karmelowe.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Blonde / Belgian Blond
- belgijskie Pale Ale
W tej kategorii powinny znaleźć się jasne, złociste piwa górnej fermentacji o belgijskim charakterze wnoszonym przez drożdże. Jeżeli piwo ma ekstrakt w przedziale 11-17 Plato, ale jest ciemniejsze, powinno trafić do kategorii 25. Piwa belgijskie (pozostałe). Jeżeli ekstrakt jest większy, niż 17 Plato, piwo należy zgłosić do kategorii 24. Mocne piwa belgijskie. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5%alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu. Piwa z dodatkami powinny znaleźć się w kategorii 45. Piwa z dodatkami – ziołami, herbatami, przyprawami lub 46. Piwa z dodatkami – owocami, warzywami, miodem.
Piwo wywodzące się tradycyjnie z Walonii, odkryte i chętnie eksploatowane przez browary rzemieślnicze. Warzone było na czas żniw, musiało więc dobrze gasić pragnienie latem – to charakterystyczna cecha Saisonów, która przetrwała do dziś. Przeważnie są to piwa musujące o wytrawnym charakterze i wyraźnych nutach pochodzących od drożdży belgijskich.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Saison
- Saison z dodatkami
- American Saison
- imperialny Saison
W tej kategorii powinny znaleźć się Saisony oraz piwa, których podstawą i bazą jest Saison. Jeśli bazą nie jest Saison lub dodatki dominują nad charakterem Saisona, wówczas piwo należy zgłosić do kategorii 45. Piwa z dodatkami – ziołami, herbatami, przyprawami lub 46. Piwa z dodatkami – owocami, warzywami, miodem. Saisony bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5%alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
Przy zgłaszaniu Saisona z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Belgia słynie ze swoich mocnych piw. Oferują one bardzo bogate smaki i aromaty a swoją złożonością potrafią zaskoczyć nie jednego. Belgijskie piwa mocne dzięki swojemu bukietowi smakowo-zapachowemu będącemu połączeniu słodowości, przyprawowych fenoli aromatu ciemnych suszonych owoców oraz delikatnych nut alkoholowych sprawiają, że bardzo przyjemnie jest się nimi delektować w zimowe wieczory.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Dubbel
- Tripel
- Golden Ale
- Quadrupel
W tej kategorii powinny znaleźć się mocne piwa górnej fermentacji o belgijskim charakterze, zarówno jasne, jak i ciemne. Jeżeli były leżakowane w beczkach – powinny trafić do kategorii 43. Leżakowane w beczkach (pozostałe). Mocne piwa kwaśne, nawiązujące do stylów jak np. Flanders lub Lambic powinny trafić do kategorii 26. Berliner Weisse, Gose i Sour Ale lub 27. Fruit Sour Ale. Mocne piwa belgijskie z dodatkami należy zgłosić do kategorii 45. Piwa z dodatkami – ziołami, herbatami, przyprawami lub 46. Piwa z dodatkami – owocami, warzywami, miodem.
Tradycyjne belgijskie Ale często zalicza się do osobnej kategorii piw. A to wszystko dzięki charakterystycznym aromatom i smakom tworzonym przez drożdże belgijskie i specjalne techniki fermentacji.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Ambrée
- Brune
- Bière de Garde
- inne o charakterze piw belgijskich, które nie mieszczą się w kategoriach: 1, 22, 23, 24, 26, 27
W tej kategorii powinny znaleźć się wszelkie piwa górnej fermentacji, które nawiązują do belgijskich i francuskich piw tradycyjnych. Witbiery powinny być zgłoszone do kategorii 1. Witbier. Blond i belgijskie Pale Ale powinny trafić do kategorii 22. Blond. Saison powinien być zgłoszony do kategorii 23. Saison. Mocne belgijskie ale powinny trafić do kategorii 24. Mocne piwa belgijskie. Piwa kwaśne, jak Flanders lub Lambic powinny trafić do kategorii 26. Berliner Weisse, Gose i Sour Ale lub 27. Fruit Sour Ale. Piwa z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii 43. Leżakowane w beczkach (pozostałe). Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5%alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu. Piwa wyraźnym i zauważalnym, dominującym charakterem wywodzącym się od dodatków, takich jak miód, owoce czy przyprawy powinny trafić do kategorii 45. Piwa z dodatkami – ziołami, herbatami, przyprawami lub 46. Piwa z dodatkami – owocami, warzywami, miodem.
Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.
KWAŚNE
Berliner Weisse, Gose i Sour Ale, czyli piwa kwaśne górnej fermentacji. Tradycyjnie piwa te nabierały kwaśnego charakteru na skutek spontanicznej fermentacji. Wywodzą się z różnych tradycji europejskich. Współcześnie najczęściej produkuje się je przy współudziale bakterii kwasu mlekowego. Zazwyczaj są to piwa lekkie o wysokiej pijalności i orzeźwiającym, kwaskowatym charakterze. Mogą być to też bardziej złożone piwa, jak Flandersy.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Berliner Weisse
- Gose
- Flanders
- OudBruin
- Lambic
- Sour Ale / Sour IPA / Hoppy Sour / American Sour
W tej kategorii powinny znaleźć się kwaśne piwa górnej fermentacji. Piwa kwaśne z owocami lub dodatkami powinny trafić do kategorii 27. Fruit Sour Ale. Berliner Weisse z owocami i Gose z owocami powinny trafić do kategorii 28. Gose z dodatkami i Berliner Weisse z dodatkami. Jeśli dodatki dominują nad charakterem kwaśnego piwa, ma charakter deserowy lub piwo zawiera dodatek aromatów należy zgłosić do kategorii 28. Pastry Sour. Piwa z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii 43. Leżakowane w beczkach (pozostałe). Natomiast piwa z przewagą profilu „dzikiego” powinny trafić do kategorii 47. Wild Ale. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5% alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
Dodatek owoców lub innych dodatków do kwaśnego piwa potrafi czynić cuda. Kwaśność piwa doskonale współgra z aromatyczną naturą owoców. Kwasy stają się ciekawsze, bardziej złożone i niejednokrotnie – bardziej pijalne.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Flanders z owocami
- Lambic z owocami
- Sour Ale / Sour IPA / Hoppy Sour / American Sour z owocami
- Catharina Sour
- Juicy Sour
- kwaśne piwa z dodatkami
W tej kategorii powinny znaleźć się kwaśne piwa górnej fermentacji z dodatkiem owoców lub innych dodatków. Berliner Weisse z owocami i Gose z owocami powinny trafić do kategorii 28. Gose z dodatkami i Berliner Weisse z dodatkami (9-16 Plato). Jeśli dodatki dominują nad charakterem kwaśnego piwa, ma charakter deserowy lub piwo zawiera dodatek aromatów należy zgłosić do kategorii 28. Pastry Sour. Piwa z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii 43. Leżakowane w beczkach (pozostałe). Natomiast piwa z przewagą profilu „dzikiego” powinny trafić do kategorii 47. Wild Ale. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5% alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Słodsze wersje sour mają swoich oddanych fanów. Mleczny dodatek laktozy, aromatyczny zapach owoców doskonale pasuje do pastry sour. Lekkie, kwaśne i słodkie pszeniczne piwa typu Ale, z wyraźnie zaznaczonymi nutami od dodatków. Odznaczają się wyraźną kwaśnością wzbogaconego o smaki i aromaty wynikające z zastosowanych owoców czy przypraw.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Gose z laktozą i dodatkami
- Berliner Weisse z laktozą i dodatkami
- Sour ale z laktozą i dodatkami
- Kwaśne piwa z laktozą i dodatkami
- Pastry Sour IPA
W tej kategorii powinny znaleźć się kwaśno-słodkie piwa górnej fermentacji nawiązujące do stylu Gose, Berliner Weisse czy Sour Ale z dodatkiem laktozy, owoców, aromatów lub innych dodatków. Klasyczne Berliner Weisse lub Gose powinny trafić do kategorii 26. Berliner Weisse, Gose i Sour Ale. Pozostałe piwa wytrawne i kwaśne z owocami lub dodatkami powinny trafić do kategorii 27. Fruit Sour Ale. Piwa z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii 43. Leżakowane w beczkach (pozostałe). Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5% alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Gose z dodatkami oraz Berliner Weisse z dodatkami to lekkie, kwaśne i wytrawne pszeniczne piwa typu Ale, z wyraźnie zaznaczonymi nutami od dodatków. Odznaczają się wyraźnym charakterem piwa bazowego wzbogaconego o smaki i aromaty wynikające z zastosowanych owoców czy przypraw. Piwo powinno być zrównoważone, charakter dodatków powinien być wyczuwalny, ale nie może dominować. Idealne piwa na ciepłe miesiące, które zdobywają coraz większą rzeszę fanów.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Gose z dodatkami
- Berliner Weisse z dodatkami
W tej kategorii powinny znaleźć się kwaśne piwa górnej fermentacji nawiązujące do stylu Gose lub Berliner Weisse z dodatkiem owoców lub innych dodatków. Klasyczne Berliner Weisse lub Gose powinny trafić do kategorii 26. Berliner Weisse, Gose i Sour Ale. Pozostałe piwa wytrawne i kwaśne z owocami lub dodatkami powinny trafić do kategorii 27. Fruit Sour Ale. Jeśli dodatki dominują nad charakterem kwaśnego piwa, ma charakter deserowy lub piwo zawiera dodatek aromatów należy zgłosić do kategorii 28. Pastry Sour. Piwa z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii 43. Leżakowane w beczkach (pozostałe). Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5% alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.
STOUT
Klasyczne ciemne piwo górnej fermentacji. Tradycyjnie wywodzi się z Wysp Brytyjskich, zaś w Irlandii stało się narodową dumą. Ciemne, niemal czarne z kremową pianą. Porządny Stout ma kawowe nuty, jest aksamitny i wysoce pijalny.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- wytrawny Stout / Dry Stout
- irlandzki Stout / Irish Stout
- Nitro Stout
- owsiany Stout / Oatmeal Stout
- ostrygowy Stout / Oyster Stout*
W tej kategorii powinny znaleźć się ciemne piwa górnej fermentacji nawiązujące do klasycznego stylu Dry Stout. Piwa z dodatkiem laktozy 31. Sweet Stout, piwa z pozostałymi dodatkami lub z dodatkiem laktozy i innymi dodatkami należy zgłosić do kategorii 32. Stout/Sweet stout z dodatkami (wyjątkiem jest stout ostrygowy, który może pozostać w tej kategorii, czyli 30. Stout). Stouty z wyraźnym słodkim balansem powinny trafić do 34. Pastry Stout. Stouty o wyższym ekstrakcie powinny trafić do kategorii 33. Foreign Extra Stout lub 35. Imperial Stout. Stouty z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii 43. Leżakowane w beczkach (pozostałe). Portery górnej fermentacji powinny znaleźć się w kategorii 48. Ale – górnej fermentacji (pozostałe). Stouty bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5%alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
Przy zgłaszaniu Oyster Stoutu należy podać ostrygi, jeżeli zostały użyte.
Słodsze wersje stoutu mają swoich oddanych fanów. Mleczny dodatek laktozy bardzo ładnie współgra z kawowo-czekoladowym smakiem i aromatem stoutu.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- mleczny Stout / Sweet Stout / Milk Stout
W tej kategorii powinny znaleźć się Stouty z dodatkiem laktozy. Stouty z dodatkami lub z dodatkiem laktozy i dodatkami należy zgłosić do kategorii 32. Stout/Sweet stout z dodatkami (wyjątkiem jest stout ostrygowy, który może zostać zgłoszony w kategorii 30. Stout). Stouty z wyraźnym słodkim balansem powinny trafić do 34. Pastry Stout. Stouty o wyższym ekstrakcie powinny trafić do kategorii 33. Foreign Extra Stout lub 35. Imperial Stout. Stouty z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii 43. Leżakowane w beczkach (pozostałe). Portery górnej fermentacji powinny znaleźć się w kategorii 48. Ale – górnej fermentacji (pozostałe). Stouty bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5%alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
Słodsze wersje stoutu mają swoich oddanych fanów. Mleczny dodatek laktozy, aromatyczny zapach kawy i czekolady doskonale pasuje do stoutu. Chmielony Stout? Jasne! Ważne, by dodatek pozostał dodatkiem, który nie dominuje nad cechami swojego bazowego stylu – czyli stoutu.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- mleczny Stout / Sweet Stout / Milk Stout z dodatkami
- kawowy Stout / Coffee Stout
- czekoladowy Stout / Chocolate Stout
- Stout z dodatkami
- American Stout
W tej kategorii powinny znaleźć się Stouty z dodatkiem laktozy, kawy, czekolady, kakao, łuski kakowca itp. oraz American Stouty. W przypadku gdy Stout posiada wyraźny słodki balans lub jest z dodatkami i ma więcej niż 20 plato powinien trafić do 34. Pastry Stout. Stouty z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii 43. Leżakowane w beczkach (pozostałe).
Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Mocniejsza wersja klasycznego Stoutu. Niegdyś długo leżakowany, by dobrze zniósł daleką podróż. Dziś jest to często mocniejsza wersja Stoutu, która plasuje się między klasycznym Dry, a imperialnym.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Foreign Extra Stout
- Tropical Stout
- wędzony Foreign Extra Stout
W tej kategorii powinny znaleźć się klasyczne FESy. Stouty lżejsze niż 17 Plato powinny trafić do kategorii 30. Stout, a mocniejsze niż 20 Plato do kategorii 35. Imperial Stout. Stouty z dodatkiem laktozy powinny trafić do kategorii 31. Sweet Stout. Stouty z dodatkami kawy, kakaowca należy zgłaszać do kategorii 32. Stout/Sweet Stout z dodatkami. Jeśli dodatki dominują nad charakterem Stoutu, piwo ma charakter deserowy lub piwo zawiera dodatek aromatów należy zgłosić do kategorii 34. Pastry Stout. Stouty z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii 43. Leżakowane w beczkach. Portery górnej fermentacji powinny znaleźć się w kategorii 48. Ale – górnej fermentacji (pozostałe).
Deser w płynie – tak w skrócie można scharakteryzować PastryStouty. Są to najczęściej słodkie piwa wzbogacone o dodatki kojarzące się ze słodyczami, takie jak ekstrakt wanilii, płatki kokosa, syrop klonowy, miód, przyprawy i aromaty. A niekiedy i same słodycze, np. ciasta, cukierki, lody czy żelki. Aromat i smak Pastry Stoutu świetnie dopełnia leżakowanie w beczce. Dobry Pastry Stout jest intensywny i dostarcza wielu wrażeń zmysłom.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Pastry Stout
- Stout deserowy
- Stout z aromatami
- Pastry Stout leżakowany w beczkach
W tej kategorii powinny znaleźć się słodkie i mocne Stouty, których surowce oraz dodatki, aromaty tworzą cechy deserowego piwa – Pastry Stoutu. Dozwolone są piwa leżakowane w beczkach. Klasyczne Stouty bez dodatków powinny trafić do kategorii 30. Stout, 33. Foreign Extra Stout lub 35. Imperial Stout. Stouty z dodatkiem laktozy powinny trafić do kategorii 31. Sweet Stout. Stouty z dodatkami kawy, kakaowca należy zgłaszać do kategorii 32. Stout/Sweet Stout z dodatkami. Pastry Stouty bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5%alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Przy zgłaszaniu piw leżakowanych w beczkach należy podać beczkę, w jakiej leżakowało piwo.
Najmocniejsze wydanie ciemnego Ale. Piwo wagi ciężkiej. Bogate, złożone oferuje pełną paletę doznań smakowo-aromatycznych. Występuje w wersjach słodkich i wytrawnych.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- imperialny Stout / Russian Imperial Stout
- wędzony imperialny Stout
W tej kategorii powinny znaleźć się klasyczne RISy lub z dodatkami które nie dominują charakteru RISa. Stouty lżejsze niż 20 Plato powinny trafić do kategorii 30. Stout lub 33. Foreign Extra Stout – FES. Stouty z dodatkiem laktozy, kawy, kakaowca lub z innymi dodatkami które dominują nad charakterem stoutu lub gdy piwo ma charakter deserowy lub piwo zawiera dodatek aromatów należy zgłosić do kategorii 34. Pastry Stout. Stouty z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii 43. Leżakowane w beczkach (pozostałe).
Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.
PIWA HISTORYCZNE
Do tej kategorii należą piwa o ugruntowanej historycznej tradycji browarniczej z dowolnej epoki lub części świata, które nie mieszczą się w innej kategorii konkursowej. Kategoria ta jest wyrazem uznania dla piw, które zawierają unikalne składniki lub techniki warzenia, które były stosowane w przeszłości.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Adambier
- Albae Cerevisiae
- Grisette
- Keptinis
- Koyt
- Lichtenhainer
- Rosanke
- Schöps
- inne piwa historyczne
W tej kategorii powinny znaleźć się wszystkie piwa uznane za historyczne. Dodatki historycznie nie używane są akceptowalne. Piwo grodziskie, z dodatkami lub wariacja na temat piwa grodziskiego powinno zostać zgłoszone w kategorii 39. Grodziskie (7-12 Plato).
Aby umożliwić dokładną ocenę browar musi podać dodatkowe informacje o zgłaszanym piwie: deklaracja stylu, który został odtworzony lub naśladujący ten styl. Należy także podać informacje o dodanych składnikach i sposobach ich przetwarzania, które mogły wpłynąć na finalny efekt. Piwowar może podać kontekst historyczny dotyczący zgłoszenia. Informacje te zostaną przetworzone przez szefa jury i przedstawione (w sposób anonimowy) przed oceną sędziom, aby poznali kontekst historyczny i sposób powstania piwa.
PIWA BEZ- I NISKOALKOHOLOWE
Piwa bezalkoholowe są jedną z najszybciej rosnących kategorii piw. Rozpiętość stylów, smaków i zapachów oraz dodatków do piw bezalkoholowych jest oszałamiająca. Ważne, by mimo niskiego zazwyczaj ekstraktu piwo zachowało swoje charakterystyczne cechy, było zbalansowane – i po prostu smaczne.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- piwa bezalkoholowe 0,0% do 0,5% alkoholu włącznie
W tej kategorii mogą się znaleźć piwa dolnej i górnej fermentacji, nawiązujące do rozmaitych stylów, z wszelkimi dodatkami lub bez, jeśli tylko nie przekraczają zawartości ≤0,5% alkoholu.
Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Piwa niskoalkoholowe są jedną z najszybciej rosnących kategorii piw. Rozpiętość stylów, smaków i zapachów oraz dodatków do piw niskoalkoholowych jest oszałamiająca. Ważne, by mimo niskiego zazwyczaj ekstraktu piwo zachowało swoje charakterystyczne cechy, było zbalansowane – i po prostu smaczne.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- piwa niskoalkoholowe od 0,6 do 2,5% alkoholu
W tej kategorii mogą się znaleźć piwa dolnej i górnej fermentacji, nawiązujące do rozmaitych stylów, z wszelkimi dodatkami lub bez, jeśli tylko mieszczą się w widełkach od 0,6 do 2,5% alkoholu.
Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.
PIWA WĘDZONE
Pszeniczny styl piwa pochodzący z Polski. Od średniowiecza warzone było w Grodzisku Wielkopolskim. Bardzo lekkie, zwiewne piwo o lekko wyczuwalnym wędzonym charakterze, klarowne i mocno wysycone. Dobry grodzisz jest delikatny i ułożony.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- piwo grodziskie, grodzisz / Gratzer
- wariacje na temat piwa grodziskiego
- piwo grodziskie z dodatkami
W tej kategorii powinny znaleźć się grodziskie oraz piwa, których podstawą i bazą jest grodziskie. Dodatki są akceptowalne tylko wówczas, jeżeli nieznaczne uzupełniają charakter piwa grodziskiego. Jeśli dodatki wyraźnie się wybijają lub dominują nad charakterem grodziskiego należy je zgłosić do kategorii 45. Piwa z dodatkami – ziołami, herbatami, przyprawami lub 46. Piwa z dodatkami – owocami, warzywami, miodem. Jeśli ekstrakt nie mieści się w zakresie 7-12 Plato, wówczas piwo należy zgłosić do kategorii 40.Wędzone. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5% alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
Przy zgłaszaniu należy podać rodzaj słodu wędzonego, a w przypadku piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Poza piwem grodziskim, istnieje całe bogactwo piw wędzonych. Od lekkich wędzonych pilsów, poprzez wędzone koźlak aż do ciężkich mocnych piw torfowych. Każdy miłośnik wędzonki od zapachu wędzonej szynki poprzez zapachy ogniska czy zapach podkładów kolejowych znajdzie coś dla siebie.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- wędzony pils / Rauchpils
- wędzony koźlak / Rauchbock
- piwa ze słodem whisky / torfowym
- wszystkie piwa wędzone, oprócz piw, które można zaliczyć do kategorii 12, 33, 35, 39, 41.
W tej kategorii powinny znaleźć się wszystkie piwa, w których można odnaleźć wędzony charakter wnoszony przez słód, zarówno klasyczny słód wędzony, jak i słód whisky/torfowy. Wędzony porter bałtycki powinien trafić do kategorii 12. Porter bałtycki z dodatkami, wędzony FES do kategorii 33. Foreign Extra Stout – FES, wędzony RIS do kategorii 35. Imperial Stout – RIS, wędzone Barley Wine – 41. Barley, Wheat, Rye i Multigrain Wine, Wee Heavy, Old Ale. Jeśli dodatki wyraźnie się wybijają lub dominują nad charakterem piwa wędzonego, należy je zgłosić do kategorii 45. Piwa z dodatkami – ziołami, herbatami, przyprawami lub 46. Piwa z dodatkami – owocami, warzywami, miodem. Piwa leżakowanie w beczce powinny trafić do kategorii 43. Leżakowane w beczkach. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5% alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
Przy zgłaszaniu należy podać rodzaj słodu wędzonego, a w przypadku piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.
POZOSTAŁE PIWA
Jedne z najmocniejszych piw słodowych górnej fermentacji, którego korzenie sięgają Wysp Brytyjskich. Najpopularniejszą wersją jest Barley Wine z klasycznym słodem jęczmiennym, Wheat Wine zawiera słód pszeniczny, Rye – żytni, a Multigrain – kombinację powyższych lub rzadziej spotykane słody lub zboża.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Barley Wine
- Wheat Wine
- Rye Wine
- Multigrain Wine
- Wee Heavy
- American Barley, Wheat, Rye i Multigrain Wine
- Barley, Wheat, Rye Wine wędzone ****
W tej kategorii powinny znaleźć się mocne piwa górnej fermentacji nawiązujące do stylu Barley, Wheat, Rye, Multigrain Wine i Wee Heavy. Piwa leżakowane w beczce powinny trafić do kategorii 43. Leżakowane w beczkach (pozostałe). Piwa z dodatkami należy zgłosić do kategorii 45. Piwa z dodatkami – ziołami, herbatami, przyprawami lub 46. Piwa z dodatkami – owocami, warzywami, miodem. Piwa o ekstrakcie niższym niż 18 Plato powinny trafić do kategorii 48. Ale – górnej fermentacji (pozostałe).
Przy zgłaszaniu należy podać rodzaj słodu wędzonego.
Beczki, w których przechowywane były mocne alkohole, doskonale nadają się do leżakowania piwa. Różne alkohole, różne rodzaje drewna oraz długość dojrzewanie dają odmienne efekty.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Porter Bałtycki leżakowany w beczkach.
W tej kategorii powinny znaleźć się wszystkie Portery Batyckie leżakowane w beczkach. Pastry stouty leżakowane w beczkach powinny być zgłoszone w kategorii 34. Pastry Stout. Piwa dzikie leżakowane w beczkach powinny być zgłoszone w kategorii 47. Wild Ale. Wszystkie pozostałe piwa lezakowane w beczkach powinny znaleźć się w kategorii 43. Leżakowane w beczkach.
Przy zgłaszaniu piw leżakowanych w beczkach należy podać beczkę, w jakiej leżakował alkohol, a w przypadku piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Beczki, w których przechowywane były mocne alkohole, doskonale nadają się do leżakowania piwa. Różne alkohole, różne rodzaje drewna oraz długość dojrzewanie dają odmienne efekty.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- wszystkie piwa leżakowane w beczkach, oprócz piw, które można zaliczyć do kategorii 34, 42, 47.
W tej kategorii powinny znaleźć się wszystkie piwa, zarówno lagery, jak i Ale, które były leżakowane w beczkach, za wyjątkiem porterów bałtyckich, które powinny być zgłoszone w kategorii 42. Porter bałtycki leżakowany w beczkach. Pastry Stoutów, które powinny być zgłoszone w kategorii 34. Pastry Stout oraz piw dzikich, które powinny być zgłoszone w kategorii 47. Wild Ale.
Przy zgłaszaniu piw leżakowanych w beczkach należy podać beczkę, w jakiej leżakował alkohol, a w przypadku piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Gotowe piwo można poddać procesowi wymrażania. Dzięki usunięciu części wody z piwa poprzez jej wymrożenie piwo zyskuje nowe intensywniejsze smaki i aromaty, jednocześnie zatężając też ilość alkoholu.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Koźlak wymrażany / Eisbock
- piwa wymrażane
- piwa wymrażane leżakowane w beczkach****
W tej kategorii powinny znaleźć się wszystkie piwa wymrażane, zarówno lagery, jak i Ale oraz piwa wymrażane leżakowane w beczkach.
Przy zgłaszaniu piw leżakowanych w beczkach należy podać beczkę, w jakiej leżakował alkohol, a w przypadku piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Przy zgłaszaniu piw wymrażanych należy podać informacje o stylu bazowym, ekstrakcie początkowym przed wymrożeniem oraz o zawartości alkoholu po wymrożeniu.
Piwa z ziołami, herbatami, przyprawami i innymi dodatkami są popularne – można stwierdzić – niemal od zawsze. Do piwa trafiają zarówno tradycyjne dodatki, w rodzaju kolendry, rumianku, jak i zupełnie szalone, stosowane przez rzemieślników.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- piwo z ziołami
- piwo z herbatą
- piwo z kwiatami
- piwo z przyprawami
- piwo z innymi dodatkami
W tej kategorii powinny znaleźć się piwa zarówno dolnej jak i górnej fermentacji, które zawierają dodatki, takie jak zioła, herbat, kwiaty, przyprawy lub inne dodatki. Wyjątkiem są piwa z dodatkami, które mieszczą się w kategoriach: 1. Witbier, 7. Jasny Lager z dodatkami, 12. Porter bałtycki z dodatkami, 16. American Pale Ale z dodatkami, 19. IPA z dodatkami, 23. Saison, 27. Fruit Sour Ale, 28. Pastry Sour, 29. Gose i Berliner z dodatkami, 32. Stout/Sweet Stout z dodatkami, 34. Pastry Stout, 44. Piwa wymrażane, 47. Wild Ale. Piwa z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii 43. Leżakowane w beczkach. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5% alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
Przy zgłaszaniu piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Piwa miodowe, z owocami, warzywami i innymi dodatkami są popularne – można stwierdzić – niemal od zawsze. Do piwa trafiają zarówno tradycyjne dodatki, w rodzaju miodu czy pulp owocowych, jak i zupełnie szalone, stosowane przez rzemieślników.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- piwo miodowe, Braggot
- piwo z owocami
- piwo z warzywami
- Pumpkin Ale
- Grape Ale
W tej kategorii powinny znaleźć się piwa zarówno dolnej jak i górnej fermentacji, które zawierają dodatki, takie jak miód, owoce lub warzywa. Wyjątkiem są piwa z dodatkami, które mieszczą się w kategoriach: 7. Jasny Lager z dodatkami, 12. Porter bałtycki z dodatkami, 16. American Pale Ale z dodatkami, 19. IPA z dodatkami, 27. Fruit Sour Ale, 28. Pastry Sour, 29. Gose i Berliner z dodatkami, 32. Stout/Sweet Stout z dodatkami, 34. Pastry Stout, 44. Piwa wymrażane, 47. Wild Ale. Piwa z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii 43. Leżakowane w beczkach. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5% alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
Przy zgłaszaniu piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Wild Ale, czyli dzikie piwa górnej fermentacji. Tworzone najczęściej z dodatkiem brettanomyces, lub za pomocą fermentacji spontanicznej.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Wild Ale
- Brett Ale / Brett IPA
- piwa dzikie / spontanicznej fermentacji
- American Wild Ale
- Wild Ale z dodatkami
- Wild Ale leżakowane w beczce****
W tej kategorii powinny znaleźć się piwa dzikie, z dodatkiem brettów lub spontanicznej fermentacji. Piwa kwaśne takie jak Lambic lub Flanders powinny znaleźć się w kategorii 26. Berliner Weisse, Gose i Sour Ale lub 27. Fruit Sour Ale. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5% alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
Przy zgłaszaniu piw z dodatkami lub leżakowanych w beczce, należy podać użyte dodatki lub rodzaj beczki.
Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Ale, piwa górnej fermentacji to szeroka grupa piw. Zarówno tradycyjnych jak i nowoczesnych wersji eksploatowanych przez rzemieślników.
Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?
- Pale Ale
- Brown Ale
- American Brown Ale
- Bitter
- Mild
- Scottish Ale
- Irish Red Ale
- Sahti
- Altbier
- Weizenbock
- wszystkie inne ale/piwa górnej fermentacji, które nie mieszczą się w kategoriach 1-47
W tej kategorii mogą znaleźć się wszystkie piwa górnej fermentacji, które nie kwalifikują się do żadnej kategorii z przedziału: 1-47. Ale leżakowane w beczkach – powinny trafić do kategorii 43. Leżakowane w beczkach. Piwa z dodatkami powinny trafić do kategorii 45. Piwa z dodatkami – ziołami, herbatami, przyprawami lub 46. Piwa z dodatkami – owocami, warzywami, miodem. Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alkoholu) i niskoalkoholowe (0,6-2,5% alkoholu) powinny trafić do kategorii 37. Piwa bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholu i 38. Piwa niskoalkoholowe 0,6-2,5% alkoholu.
SĘDZIOWIE
Szef jury – Maciej Wentowski

Doświadczony piwowar, certyfikowany sędzia piwa i miodów pitnych. Absolwent Technologii Browarniczej na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Wielokrotny zdobywca medali w profesjonalnych konkursach piwa i miodów pitnych. Lata temu swoją przygodę z warzeniem piwa rozpoczynał w rzemieślniczym browarze w Poznaniu, a od dwóch lat jest Szefem produkcji i Głównym Piwowarem w Browarze Sady. Swoją wiedzą dzieli się na łamach branżowego kwartalnika Piwowar, a także publikuje swoje artykuły na blogu Poznańskich Targów Piwnych. Współorganizuje degustacje oraz szkolenia dla osób pasjonujących się piwem. Prywatnie pasjonat kultury węgierskiej, miłośnik torfowej whisky i ojciec dwójki dzieci, dla których uczy się żonglerki.
SKŁAD KOMISJI SĘDZIOWSKIEJ
Pełny skład komisji przedstawimy już wkrótce!
Maggie Cubbler Andreas Fält Artur Kamiński Marek Kamiński Dawid Kulbicki Paweł Leszczyński Bartosz Markowski Filip Mazur Artur Napiórkowski Marcij Ostajewski Mateusz Puślecki Lana Svitankova Krzysztof Toczyski Bartosz Wojtyra