Greater Poland Beer and Cider Cup 2019 – okiem organizatorów

Za sprawą Konkursu Piw Rzemieślniczych Kraft Roku, Poznań na dobre zakorzenił się w umysłach browarników jako miasto konkursów piwnych kierowanych do profesjonalistów. Po wielu latach owocnej współpracy KPR z Poznańskimi Targami Piwnymi, organizatorzy obydwu wydarzeń zdecydowali się na zgodne pożegnanie i kontynuację swoich działań w innej niż dotąd formie – Konkurs Piw Rzemieślniczych przeniósł swoją działalność na Sympozjum Piwowarów Zawdowych, a Poznańskie Targi Piwne postanowiły kontynuować tradycję poznańskich konkursów i tak narodziła się idea Konkursu Greater Poland Beer and Cider Cup.

Greater Poland Beer and Cider Cup czyli po co nam kolejny konkurs?

Z tym pytaniem spotykaliśmy się nad wyraz często. W opozycji jednak do tego pytania ze wszystkich stron spływały do nas głosy pochwalające pomysł organizacji nowego konkursu dla profesjonalistów, podkreślające, że dzięki większej liczbie konkursów, wyniki oraz zdobyte nagrody zyskują na wiarygodności, a także da się zaobserwować większą dbałość o organizację. Greater Poland Beer and Cider Cup w naszej opinii nie są jednak kolejnym, takim samym konkursem. Postawiliśmy na kilka istotnych wyróżników:

Nie tylko kraft

Do konkursów GPBC oraz GPCC mogą zgłaszać się profesjonalni producenci, jednak nie postawiliśmy ograniczenia tylko do rzemieślników. Misją Poznańskich Targów Piwnych od zawsze było i jest zrzeszanie wszystkich producentów dobrego piwa, niezależnie od skali produkcji. Uważamy, że przede wszystkim to Konkursy takie jak ten, a także portfele konsumentów decydują o tym, któremu piwu należy się uznanie – niezależnie od logo na etykiecie.

Piwa i cydry w Konkursie oceniane były przez zespół 15 doświadczonych sędziów, a wszystkie próbki były odpowiednio zakodowane i anonimowe. Oceny sędziów były więc obiektywne i pozbawione uprzedzeń.

Nie tylko piwo

Greater Poland to konkurs skierowany nie tylko do browarów, ale także do cydrowni. To pierwszy tego typu konkurs w Polsce, a frekwencja cydrowników już przy pierwszej edycji miło nas zaskoczyła – 7 profesjonalnych cydrowni zgłosiło do Konkursu aż 13 cydrów. To świetny start! Wierzymy, że w kolejnych latach liczba ta będzie stale wzrastać.

Nie tylko jeden produkt

Wyróżnikiem na tle większości konkursów jest także to, że uczestnicy mogą zgłosić po kilka produktów do jednej kategorii i tym samym poddać ocenie sędziów całe swoje portfolio piw czy cydrów. Dzięki temu wyniki wyłonią nie tylko najlepsze ze wszystkich produktów, ale producenci będą mogli też, na podstawie otrzymanych po zakończeniu konkursu arkuszy oceny, zweryfikować i porównać jakość swoich wyrobów widzianą oczami sędziów.

Arkusze oceny piwa tworzone są w wersji komputerowej, a nie pisanej odręcznie, jak to ma miejsce na innych konkursach. Dzięki uproszczonym, komputerowym metryczkom proces oceny jest usprawniony, a wyniki przedstawione są w jasnej, przejrzystej formie i zawierają najistotniejsze dla profesjonalnych producentów informacje.

Nie tylko Polska

Choć w pierwszej edycji Konkursu wzięły udział jedynie browary i cydrownie z Polski, to Greater Poland Beer and Cider Cup nastawiony jest także na uczestników zza granicy. Brak zagranicznych zgłoszeń w tym roku podyktowany był późnym ogłoszeniem Konkursu – nim zaczęło się o nim mówić, dla firm spoza Polski było już za późno, by przygotować się do udziału i przesłać konkursowe piwa. W kolejnych latach jednak planujemy położyć duży nacisk na zapraszanie do kompetycji uczestników z całego świata – chcemy, by tytuły The Greatest Beer oraz The Greatest Cider przyznawane były najlepszym z najlepszych bez względu na pochodzenie!

Nie tylko tytuł

Na zwycięzców Konkursu czekała nie tylko pamiątkowa tablica, ale również atrakcyjne nagrody oraz całoroczna promocja zwycięskich piw i ich twórców. Zdobywca tytułu The Greatest Beer w roku 2020 wystawi się na Poznańskich Targach Piwnych na koszt organizatora, a stoisko zbudowane zostanie przy współpracy z firmą Abyss s.c.. Najlepszy browar i cydrownia zostały także nagrodzone voucherem na druk etykiet premium ufundowanych przez firmę Eticod.

Jakie nagrody czekać będą na uczestników konkursu w przyszłych latach? Już teraz możemy potwierdzić, że w edycji 2020 Poznańskie Targi Piwne ufundują nie jedno, a przynajmniej dwa stoiska na Poznańskich Targach Piwnych 2021 – dla najlepszego piwa oraz cydru. To jednak dopiero początek!

Wiemy jak ważne znaczenie marketingowe ma wygrana w konkursie, dlatego chcemy, by dobre wieści szerzyły się przez cały rok. Ogłoszenie wyników to dopiero początek – przed nami miesiące wytężonej pracy, by konsumenci dowiedzieli się i zapamiętali nagrodzone produkty!

A jak to było w 2019?

Do Konkursu Greater Poland Beer and Cider Cup zgłoszono 230 produktów (w tym 13 cydrów), które oceniane były przez zespół 15 doświadczonych sędziów. Produkty zgłoszone do 27 kategorii podzielone zostały na 15 bloków, w ramach których przyznane zostały nagrody. Pod okiem głównego organizatora: Grzegorza Stachurskiego szefów jury: Przemysława Iwanka i Mateusza Puśleckiego:

przez dwa dni, oceny dokonywali:

oraz Maciej Nowicki, który niestety zdążył umknąć przed obiektywem aparatu 😉

Jak to wyglądało? Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć oraz krótkiej relacji video nakręconej dla nas przez Bartosza Pussaka!


Wyniki Konkursu Greater Poland Beer and Cider Cup

The Greatest Beer

Full Contact BBA
Browar Kingpin

The Greatest Cider

Chmielony Sad 2018
Cydr Smykan


2 miejsce

Porter
Browar Wyszak


3 miejsce

Grejpfrut Liczi Browar Sady

Piwa pszeniczne i żytnie

  1. Warmia American Wheat
    Browar Warmia
  2. Cichy Wieczór
    Browar Za Miastem
  3. Witbier Tey!
    Browar Sady

Pils czeski i niemiecki

  1. Pils
    Browar Wyszak
  2. Punk Pils
    Rock Browar Jarocin
  3. Pils Trzech Kumpli
    Trzech Kumpli – Browar Lotny

Porter Bałtycki

  1. Porter
    Browar Wyszak
  2. Porter Bałtycki
    Trzech Kumpli – Browar Lotny
  3. Portowa
    Browar Stargard

Lager

  1. Ciemna Strona Cieszyna
    Browar Zamkowy Cieszyn
  2. Simcoe Pils
    Browar Widawa

APA, AIPA, Hazy IPA, PA i IPA na polskich chmielach

  1. Misty
    Trzech Kumpli – Browar Lotny
  2. Pan IPAni
    Trzech Kumpli – Browar Lotny
  3. Amok
    Trzech Kumpli – Browar Lotny

IPA pozostałe i Double IPA

  1. Pan IPAni Double
    Trzech Kumpli – Browar Lotny
  2. Blackcyl
    Trzech Kumpli – Browar Lotny
  3. Taura
    Trzech Kumpli – Browar Lotny

Piwa belgijskie

  1. Stigma
    Browar Kingpin
  2. Dubbel
    Trzech Kumpli – Browar Lotny
  3. Tripel
    Trzech Kumpli – Browar Lotny

Sour Ale

  1. Grejpfrut Liczi
    Browar Sady
  2. Salty Trip
    Browar Minister
  3. Śliwa
    Browar Sady

Stout i Sweet & Coffee Stout

  1. Barakito
    Browar De Facto
  2. Cicha Noc
    Browar Za Miastem
  3. Kawowa Pokusa
    Browar Biały

Mocne Ale: Imperial Stout, Pastry Stout, Barleywine

  1. Full Contact BBA
    Browar Kingpin
  2. Potion #6
    Brokreacja
  3. Idiota
    Trzech Kumpli – Browar Lotny

Leżakowane w beczkach

  1. RIS
    Browar Szałpiw
  2. Ristafa BBA
    Browar Kazimierz
  3. Bourbon Barrel Aged Porter
    Browar Zamkowy Cieszyn

Piwa z dodatkami – owocami, miodem, przyprawami

  1. Fruit Bomb IPA
    Browar Widawa
  2. Mojito Berliner Weisse
    Browar Zamkowy Cieszyn
  3. Suszona Śliwka
    Browar Sady

Ale – górnej fermentacji i Grodziskie

  1. Grodziskie
    Trzech Kumpli – Browar Lotny
  2. Old Ale
    Birbant
  3. Stout Cieszyński
    Browar Zamkowy Cieszyn

Bezalkoholowe i niskoalkoholowe

  1. Miłosław Bezalkoholowe IPA
    Browar Fortuna
  2. Happy Days
    Trzech Kumpli – Browar Lotny

Cydr wytrawny

  1. Chmielony Sad 2018
    Cydr Smykan
  2. Czarny Ignac 2018
    Cydr Ignaców
  3. Antonówka
    Cydr Chyliczki

    wyróżnienie:
    Biała Reneta 2018
    Cydr Smykan

Gala finałowa

Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród odbyło się 15 listopada, podczas uroczystej Gali Finałowej podczas Poznańskich Targów Piwnych 2019. Zachęcamy do obejrzenia relacji!

Author picture

Sędzia piwny, sensoryk i człowiek z tysiącem pomysłów na godzinę. Inicjator idei Poznańskich Targów Piwnych i współzałożyciel poznańskiego browaru Setka. Przygodę z rzemieślniczym piwem rozpoczął w 2011 roku, więc śmiało można powiedzieć, że jest już starym wypijaczem. Piwnymi ciekawostkami, anegdotkami i historiami sypie jak z rękawa, a spotkania, rozmowy i ludzie to jest to co napędza go do działania!

Strona autora
Author picture

Sędzia piwny, sensoryk i człowiek z tysiącem pomysłów na godzinę. Inicjator idei Poznańskich Targów Piwnych i współzałożyciel poznańskiego browaru Setka. Przygodę z rzemieślniczym piwem rozpoczął w 2011 roku, więc śmiało można powiedzieć, że jest już starym wypijaczem. Piwnymi ciekawostkami, anegdotkami i historiami sypie jak z rękawa, a spotkania, rozmowy i ludzie to jest to co napędza go do działania!

Strona autora