Konkurs Greater Poland Beer Cup

Cel konkursu

Celem Konkursu Greater Poland Beer Cup jest wyłonienie i promocja najlepszych piw uwarzonych przez profesjonalistów w Polsce i za granicą.
Kryteriami oceny będą smak, zapach, wygląd, zgodność ze stylem oraz ogólne wrażenie, jakie zostawia po sobie piwo.

Terminy przyjmowania zgłoszeń

1 sierpnia - 30 września 2023

Konkurs kierowany do

profesjonalnych browarów z całego świata

Koszt zgłoszenia jednego piwa

Early Birds 1 - (1-14 sierpnia) - 180 zł (+23% vat)

Early Birds 2 - (15 sierpnia - 31 sierpnia) - 200 zł* (+23% vat)

1 września - 30 września - 240 zł* (+23% vat)

* dla członków Polskiego Stowarzyszenia Browarów Rzemieślniczych obowiązuje zniżka 10%

Zgłoś udział w konkursie

Jak przygotować paczkę do wysyłki?

Nagrody w konkursie

Nagroda główna

Spośród zwycięskich piw w poszczególnych kategoriach wyłonione zostanie jedno piwo, które otrzyma tytuł “The Greatest Beer“. Nagrodami dla zwycięzcy tego tytułu są:

  • Odznaczenie GP 2023 oraz znak graficzny “The Greatest Beer GP 2023” do wykorzystania w promocji browaru
  • Możliwość nieodpłatnego wystawienia stoiska podczas Poznańskich Targów Piwnych (w edycji następującej po edycji, podczas której ogłoszone zostaną wyniki GP 2023)
  • Pakiet usług promocyjnych zapewnionych przez Targi Piwne Sp. z o.o. o wartości 10 000 zł

Oraz przyznane zostaną także miejsca II i III, których zdobywcy otrzymają:

  • Za II miejsce: Dyplom, Odznaczenie GP 2023, znak graficzny II miejsce GP 2023 do wykorzystania w promocji browaru
  • Za III miejsce:  Dyplom, Odznaczenie GP 2023, znak graficzny III miejsce GP 2023 do wykorzystania w promocji browaru

Nagrody w kategoriach

Nagrodami w każdej z 49 kategorii są:

Za I miejsce: Dyplom, Odznaczenie GP 2023, znak graficzny Złoto GP 2023 do wykorzystania w promocji browaru

Za II miejsce: Dyplom, Odznaczenie GP 2023, znak graficzny Srebro GP 2023 do wykorzystania w promocji browaru

Za III miejsce:  Dyplom, Odznaczenie GP 2023, znak graficzny Brąz GP 2023 do wykorzystania w promocji browaru

Zgłoszenia i kategorie konkursowe

Pszeniczne i żytnie

To jest nagłówek nie dotykaj!

Lekkie piwo pszeniczne, którego rodowód sięga Belgii. Jasnej barwy, często mętne za sprawą niesłodowanej pszenicy. Specjalnego charakteru nadają mu dodatki, takie jak cytrusy, czy przyprawy z kolendrą na czele. Ich poziom bywa różny, od lekkich, niuansowych akcentów w tradycyjnych wersjach, aż po intensywne nuty w wersjach rzemieślniczych. Często lekko kwaskowate, gładkie i mocno wysycone CO2. Istotnym elementem stylu jest lekkość i orzeźwiający charakter.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Witbier

Witbier z dodatkami

American Witbier

Imperialny Witbier / Witbier Grand Cru

W tej kategorii powinny znaleźć się Witbiery oraz piwa, których podstawą i bazą jest Witbier. Jeśli bazą nie jest Witbier, lub dodatki dominują nad charakterem Witbiera, lub ekstrakt jest niższy od 10 Plato, wówczas piwo należy zgłosić do kategorii Piwo pszeniczne i żytnie (pozostałe). Piwa bezalkoholowe powinny trafić do kategorii Piwa bezalkoholowe (≤ 0,5% alk.). Natomiast piwa niskoalkoholowe do kategorii Piwa niskoalkoholowe (0,6-2,5% alk.)

Przy zgłaszaniu Witbiera z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Weizen, Hefe-weizen, Weissbier, czyli po prostu klasyczne jasne pszeniczne. Choć nazwa brzmi z niemiecka, to warzenie piw pszenicznych jest mocno zakorzenione w polskiej tradycji. Charakterystyczne cechy piwa pszenicznego tworzy kombinacja nut przyprawowych (jak goździk) i estrów (banan, gruszka). Porządną pszenicę charakteryzuje wysoka pijalność oraz kremowe ciało. Piwo nigdy nie powinno być ciężkie. Najlepsze pszeniczne są świeże i orzeźwiające.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

klasyczne pszeniczne (z osadem drożdżowym) / Hefe-weizen

klarowne pszeniczne / Kristallweizen

pszeniczne na starych odmianach pszenicy (jak orkisz, płaskurka, samopsza itp.)

W tej kategorii powinny znaleźć się klasyczne jasne piwa pszeniczne górnej fermentacji. Mocniejsze wersje (np. Weizenbock), słabsze niż 10 Plato, ciemne (jak DunkelWeizen), lub z chmielem nowofalowym należy zgłaszać do kategorii Piwo pszeniczne i żytnie. Piwa wędzone należy zgłaszać do kategorii Wędzone. Kwaśne piwa pszeniczne powinny trafić do kategorii Berliner Weisse, Gose i Sour Ale; Fruit Sour Ale lub do kategorii Gose/Berliner Weisse z dodatkami. Piwo grodziskie powinno trafić do kategorii Grodziskie. Piwa pszeniczne z dodatkami powinny znaleźć się w kategorii Piwo z dodatkami – ziołami, herbatami, przyprawami, miodem. Piwa pszeniczne dolnej fermentacji powinny znaleźć się w kategorii Inny jasny lager lub w kategorii Inny ciemny lager.

Ciemne piwa pszeniczne, a także mocne wersje jasnej pszenicy przez wieki cieszyły się popularnością. Dziś to głównie domena Niemiec, ale także w Polsce piwa te mają swoich zwolenników. Oprócz pszenicy także żyto doceniano jako surowiec piwowarski. Daje ono głęboki, mocny smak i gęstą fakturę. Na fali piwnej rewolucji pojawiły się liczne nowe wersje klasycznych stylów, takie jak piwa pszeniczne z dodatkami czy nowofalowym chmielem. Ważną cechą wszystkich piw pszenicznych jest ich zbalansowany aromat, ułożony smak, świeżość i pijalność. W przypadku piw mocno chmielonych czy z dodatkami istotne jest, by piwo nadal zachowało swój pszeniczny lub żytni charakter.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

koźlak pszeniczny / Weizenbock

ciemne pszeniczne / DunkelWeizen

żytnie / Roggenbier

American Wheat

W tej kategorii mogą znaleźć się wszelkie piwa klasyczne pszeniczne i żytnie górnej fermentacji, które nie mieszczą się w kategoriach Witbier i Weizen. Piwa pszeniczne dolnej fermentacji powinny znaleźć się w kategorii Inny jasny lager lub w kategorii Inny ciemny lager. Kwaśne piwa pszeniczne powinny trafić do kategorii Berliner Weisse, Gose i Sour Ale; Fruit Sour Ale lub do kategorii Gose/Berliner Weisse z dodatkami. Piwo grodziskie powinno trafić do kategorii Grodziskie. Wędzone piwa pszeniczne lub wędzone żytnie należy zgłaszać do kategorii Wędzone. Piwa pszeniczne lub żytnie z dodatkami powinny znaleźć się w kategorii Piwo z dodatkami – ziołami, herbatami, przyprawami, miodem lub Piwo z dodatkami – owocami.

Przy zgłaszaniu piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Jasne lagery

To jest nagłówek nie dotykaj!

Jasne, orzeźwiające, mocno odfermentowane piwo dolnej fermentacji. Najpopularniejszy styl piwa na świecie, produkowany w niemal każdym kraju. Piwo, które można znaleźć w każdym sklepie, często produkowane przez duże browary o zasięgu globalnym. Cechami charakterystycznymi jest jasna, złocista lśniąca barwa, idealna klarowność, często także wysokie wysycenie. Ważną cechą stylu jest jego wysoka pijalność.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

jasny lager

euro lager

W tej kategorii powinny znaleźć się jasne piwa dolnej fermentacji o wysokiej pijalności i wysokim stopniu odfermentowania. Piwa z wyższą podbudową słodową, mocniej chmielone i z wyraźniejszą goryczką (pilsy) powinny trafić do kategorii Pils Niemiecki lub Pils Czeski. Piwa z zauważalnym dodatkiem słodów karmelowych powinny trafić do kategorii Bursztynowy lager. Jasne lagery z miodem, owocami, przyprawami lub chmielone nowofalowymi odmianami chmielu powinny trafić do kategorii Inny jasny lager. Jasne lagery wędzone powinny trafić do kategorii Wędzone. Lagery chmielone polskimi odmianami chmielu powinny trafić do Piwo na polskich chmielach.

Pils, pilzner, pilsener – jasne, klasyczne lagery to bez wątpienia najbardziej rozpoznawalne piwa na świecie. Oparte są na jasnym słodzie i tradycyjnym chmielu, co wpływa na charakterystyczny, lekko kwaskowy i orzeźwiający smak. Aromat i smak tworzony jest przez czysty lagerowy profil oraz delikatne nuty słodowe (kojarzące się z jasnym pieczywem) przełamane wyraźnie zaznaczonym chmielem. Najczęściej także z wyeksponowaną goryczką. Dobry pils jest bardzo pijalnym i zdecydowanie orzeźwiającym piwem.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Pils czeski

Desitka

Světle Výčepní

Světle Ležak

Světle Speciál

W tej kategorii powinny znaleźć się jasne piwa dolnej fermentacji nawiązujące do tradycyjnych, klasycznych czeskich pilsów i czeskich jasnych, które oparte są na jasnym słodzie (najczęściej pilzneńskim) oraz tradycyjnym chmielu. Mniej aromatyczne i mniej goryczkowe jasne lagery powinny trafić do kategorii Jasny lager. Piwa z zauważalnym dodatkiem słodów karmelowych powinny trafić do kategorii Bursztynowy lager. Jasne lagery z miodem, owocami, przyprawami lub chmielone nowofalowymi odmianami chmielu powinny trafić do kategorii Inny jasny lager. Jasne lagery wędzone powinny trafić do kategorii Wędzone. Lagery chmielone polskimi odmianami chmielu powinny trafić do Piwo na polskich chmielach.

Pils, pilzner, pilsener – jasne, klasyczne lagery to bez wątpienia najbardziej rozpoznawalne piwa na świecie. Oparte są na jasnym słodzie i tradycyjnym chmielu, co wpływa na charakterystyczny, lekko kwaskowy i orzeźwiający smak. Aromat i smak tworzony jest przez czysty lagerowy profil oraz delikatne nuty słodowe (kojarzące się z jasnym pieczywem) przełamane wyraźnie zaznaczonym chmielem. Najczęściej także z wyeksponowaną goryczką. Dobry pils jest bardzo pijalnym i zdecydowanie orzeźwiającym piwem.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Pilzner niemiecki

Helles

Dortmunder

kolońskie (Kölsch)

W tej kategorii powinny znaleźć się jasne piwa dolnej fermentacji nawiązujące do tradycyjnych, klasycznych niemieckich pilsów i niemieckich jasnych, które oparte są na jasnym słodzie (najczęściej pilzneńskim) oraz tradycyjnym chmielu. Mniej aromatyczne i mniej goryczkowe jasne lagery powinny trafić do kategorii Jasny lager. Piwa z zauważalnym dodatkiem słodów karmelowych powinny trafić do kategorii Bursztynowy lager. Jasne lagery z miodem, owocami, przyprawami lub chmielone nowofalowymi odmianami chmielu powinny trafić do kategorii Inny jasny lager. Jasne lagery wędzone powinny trafić do kategorii Wędzone. Lagery chmielone polskimi odmianami chmielu powinny trafić do Piwo na polskich chmielach.

Marcowe i lager wiedeński to mocniejsze oraz bardziej treściwe piwa niż pilsy i jasne lagery, z zaznaczoną karmelową słodowością. Charakteryzują się czystym profilem i miedzianą barwą. Pomimo wielu podobieństw lager wiedeński jest mniej alkoholowy, posiada wyraźniejszy aromat chmielowy i goryczkę, jest także mniej słodowy i chmielowy niż Polotmave.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

marcowe / Märzen

lager wiedeński / Vienna Lager

Amber Lager

Polotmave

W tej kategorii powinny znaleźć się jasne piwa dolnej fermentacji z wyraźnie zaznaczoną słodową karmelowością i goryczkową kontrą. Mniej aromatyczne i mniej goryczkowe jasne lagery powinny trafić do kategorii Jasny lager.

Lagery, piwa dolnej fermentacji to szeroka grupa najczęściej tradycyjnych europejskich stylów. W tej kategorii znajdą się lekkie, jasne i orzeźwiające pilsy i lagery mocno chmielone nowofalowymi odmianami lub z dodatkami takimi jak miód, owoce, zioła, herbaty czy przyprawy. Popularny w ostatnich latach miks połączenia piwa z bardzo różnymi dodatkami, który skusić może konsumenta nie do końca przekonanego do smaku jasnego lagera. Dobry lager powinien cechować się czystym charakterem dolnej fermentacji i ułożonym smakiem.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

American Pils

Italian Pils

Strong Lager

jasny lager z dodatkami*

radler*

wszystkie inne jasne lagery (oprócz wyjątków poniżej)

W tej kategorii mogą znaleźć się wszystkie jasne piwa dolnej fermentacji, które nie kwalifikują się do kategorii Jasny Lager, Pils Czeski, Pils Niemiecki, Bursztynowy lager. Lagery chmielone polskimi odmianami chmieli powinny trafić do Piwo na polskich chmielach.

Ciemne lagery

To jest nagłówek nie dotykaj!

Bogate, półciemne lub ciemne, mocne i tradycyjne niemieckie piwo dolnej fermentacji. Sycące, ale nie słodkie. Zdominowane przez słodowe nuty razowego chleba. Mocniejsze i pełniejsze niż marcowe i bawarskie ciemne.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

koźlak / Bock

koźlak dubeltowy / Doppelbock

koźlak wiosenny / Lentebock

koźlak jesienny / Herfstbock

W tej kategorii powinny znaleźć się ciemne i mocne piwa dolnej fermentacji z wyraźnie zaznaczoną słodowością. Koźlak z dodatkami powinien trafić do kategorii Inny ciemny Lager. Koźlak wędzony (Rauchbock) powinien trafić do kategorii Wędzone, koźlak pszeniczny (Weizenbock) powinien trafić do kategorii Piwo pszeniczne i żytnie. Koźlak wymrażany (Eisbock) powinien trafić do kategorii Piwo wymrażane.

Porter to jedno z piw tradycyjnie warzonych w krajach basenu morza Bałtyckiego. Ciemne, niemal czarne piwo o słusznej mocy, która w mocniejszych wersjach może objawiać się rozgrzewaniem i szlachetnymi nutami wyleżakowanego destylatu. Dobry porter bałtycki to piwo bogate w smaki z dominującą, szeroką paletą smaków słodowych, od słodów ciemnych i specjalnych. Porter może mieć finisz wytrawny lub nieco bardziej słodki oraz palony, jednak nigdy nie przypalony i popiołowy. Piwo typowo degustacyjne, do kontemplacji.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

porter bałtycki

W tej kategorii powinny znaleźć się klasyczne portery bałtyckie bez dodatków. Jeśli piwo zawiera słód wędzony powinno trafić do Stout/porter wędzony. Piwa z niższym ekstraktem, górnej fermentacji lub z dodatkami należy zgłosić do kategorii Inny ciemny Lager, a o wyższym ekstrakcie do kategorii Imperialny porter bałtycki. Portery leżakowane w beczkach powinny trafić do kategorii Porter bałtycki leżakowany w beczce.

Imperialna, potężna wersja porteru bałtyckiego. Ciemne, niemal czarne piwo o wysokim woltażu. Dobry imperialny porter bałtycki to piwo bardzo bogate w smaki i aromaty z szeroką paletą smaków słodowych, od słodów ciemnych i specjalnych. Finisz może być wytrawny lub bardziej słodki oraz palony, jednak nigdy nie przypalony i popiołowy. Piwo degustacyjne, do kontemplacji.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

imperialny porter bałtycki

W tej kategorii powinny znaleźć się najmocniejsze portery bałtyckie bez dodatków, powyżej 22 Plato. Jeśli piwo ma dodatki lub zawiera słód wędzony powinno trafić do kategorii Stout/porter wędzony. Porter o niższym ekstrakcie należy zgłosić do kategorii Porter bałtycki lub Inny ciemny Lager. Portery leżakowane w beczkach powinny trafić do kategorii Porter bałtycki leżakowany w beczce.

W tej kategorii zgłaszam porter z dodatkami takimi jak kawa, kokos, laktoza, owoce, przyprawy, itp. W tej kategorii znajdują się również portery górnej fermentacji oraz wszystkie pozostałe ciemne lagery.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

porter bałtycki / imperialny porter bałtycki z dodatkami

Robust porter

bawarskie ciemne / Dunkelbier

monachijskie ciemne

Schwarzbier

czeskie ciemne / Tmavé 

ciemne lagery z dodatkami*

wszystkie inne ciemne lagery (oprócz wyjątków poniżej)

W tej kategorii powinny znaleźć się wszystkie ciemne lagery niepasujące do kategorii Koźlak, Porter bałtycki, Imperialny porter bałtycki, Wędzone, Stout/porter wędzony, Porter bałtycki leżakowany w beczce, Leżakowane w beczce, Piwo wymrażane.

Przy zgłaszaniu piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Polish lagery/Ale

To jest nagłówek nie dotykaj!

Chmiele produkowane w Polsce to rzecz nadal czekająca na swoje odkrycie. Odważni piwowarzy sięgają po nie, by zademonstrować ich potencjał aromatyczny. IPA i APA, czyli flagowe piwa piwnej rewolucji chmielone chmielami uprawianymi w Polsce. 

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Pils na polskich chmielach

IPA na polskich chmielach

Pale Ale i Amber Ale na polskich chmielach

Hazy/NE IPA na polskich chmielach

Double IPA na polskich chmielach

Double Hazy IPA na polskich chmielach

Pozostałe Ale na polskich chmielach

W tej kategorii powinny znaleźć się jasne piwa nawiązujące do takich stylów jak Pils, IPA, APA, Amber Ale, Hazy IPA, NEIPA chmielone chmielami pochodzącymi z Polski. Piwa pszeniczne na polskich chmielach powinny trafić do kategorii Piwo pszeniczne i żytnie.

Przy zgłaszaniu piw z polskimi chmielami należy podać użyte odmiany.

Przy zgłaszaniu piw z polskimi chmielami należy podać użyte odmiany.

American Pale Ale

To jest nagłówek nie dotykaj!

Jasne, lekkie piwo górnej fermentacji z wyraźnymi cechami chmielu nowofalowego. Porządna APA jest pachnąca, z delikatną podbudową słodową, która jedynie dopełnia dzieła. Lekkość charakteru i orzeźwiający aromat chmielu w połączeniu z nie nachalną goryczką świadczą o sesyjności tego piwa.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

American Pale Ale

Hazy Pale Ale

American Amber Ale

Summer Ale

Pale Ale z nowofalowym chmielem (niezależnie od pochodzenia)

W tej kategorii powinny znaleźć się jasne lekkie piwa górnej fermentacji, nawiązujące do tradycji Pale Ale, chmielone nowofalowymi odmianami. APA barwy ciemniejszej od bursztynowej, chmielone tradycyjnymi chmielami innymi niż polskie lub z dodatkami powinno trafić do kategorii American Pale Ale z dodatkami. APA chmielone polskimi chmielami powinny trafić do kategorii Piwa na polskich chmielach. Natomiast fermentowane dzikimi drożdżami powinny trafić do kategorii Wild Ale.

APA, podobnie jak IPA, cieszy się niesłabnącym powodzeniem i co chwila ewoluuje w nowe „podstyle”. Różne barwy, surowce i technologia, w jakiej powstają – limitem jest wyłącznie wyobraźnia. Wszystkie łączy jedno: nowofalowe chmielenie oraz zdarzające się niestandardowe dodatki.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

American Amber Ale

American Pale Ale z dodatkami*

Hazy Pale Ale z dodatkami*

Pale i Amber Ale z dodatkami*

inne o charakterze APA i PA, które nie mieszczą się w kategorii 14.

W tej kategorii powinny znaleźć się wszelkie jasne piwa górnej fermentacji, które nawiązują do stylu APA. Mocniej chmielone nowofalowo piwa i z wyraźniejszą goryczką IPA i Hazy IPA powinny trafić odpowiednio do kategorii American IPA i Hazy IPA/NEIPA. APA chmielone polskimi chmielami powinny trafić do kategorii Piwo na polskich chmielach. Natomiast fermentowane dzikimi drożdżami powinny trafić do kategorii Wild Ale.

Przy zgłaszaniu piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.

India Pale Ale

To jest nagłówek nie dotykaj!

Piwo, które nakręca piwną rewolucję. Mocno chmielona amerykańskimi chmielami IPA weszła już do klasyki piw. Z każdym rokiem pojawia się coraz więcej wysokoaromatycznych odmian chmielu z różnych części świata – nie tylko Stanów Zjednoczonych, które także znajdują miejsce w piwach w stylu IPA.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

American IPA

Session IPA

West Coast IPA

East Coast IPA

Midwest IPA

IPA z nowofalowym chmielem (niezależnie od pochodzenia z wyłączeniem polskich odmian)

W tej kategorii powinny znaleźć się mocno chmielone nowofalowymi odmianami jasne piwa górnej fermentacji, nawiązujące do stylu American India Pale Ale. Piwa mocno zmętnione, nawiązujące do stylu New England/Vermont lub Hazy IPA powinny trafić do kategorii Hazy IPA/NEIPA. IPA chmielone polskimi chmielami powinny trafić do kategorii Piwa na polskich chmielach. IPA z dodatkami powinny trafić do kategorii IPA z dodatkami. Mocne wersje Double IPA i Double Hazy IPA/NEIPA powinny trafić do kategorii Double IPA. IPA barwy ciemniejszej od bursztynowej, chmielone tradycyjnymi chmielami innymi niż polskie powinno trafić do kategorii IPA (pozostałe). Natomiast fermentowane dzikimi drożdżami powinny trafić do kategorii Wild Ale.

Oszałamiająco aromatyczne New England IPA od kilku lat cieszą się niezmiennym powodzeniem. Dowiodły, że piwo wcale nie musi być klarowne, wręcz odwrotnie: mętne może być sexy. Dziś piwa zwane z angielska „Hazy” stanowią większość wśród piw IPA.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

New England IPA/Vermont IPA

Hazy IPA

W tej kategorii powinny znaleźć się mocno chmielone nowofalowymi odmianami jasne piwa górnej fermentacji, nawiązujące do stylu Hazy India Pale Ale lub New England IPA/Vermont IPA. Klasyczne amerykańskie IPA nawiązujące powinny trafić do kategorii American IPA. Hazy IPA chmielone polskimi chmielami powinny trafić do kategorii Piwa na polskich chmielach. Hazy IPA z dodatkami powinny trafić do kategorii IPA z dodatkami. Mocne wersje Double IPA i Double Hazy IPA/NEIPA powinny trafić do kategorii Double IPA. Natomiast fermentowane dzikimi drożdżami powinny trafić do kategorii Wild Ale.
 

IPA cieszy się niesłabnącym powodzeniem i co chwila ewoluuje w nowe „podstyle”. Różne barwy, surowce, moc i technologia, w jakiej powstają – limitem jest wyłącznie wyobraźnia. Wszystkie łączy jedno: wysokie chmielenie. 

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Wszystkie IPA z dodatkami

Juicy IPA

W tej kategorii powinny znaleźć się wszelkie mocno chmielone piwa nawiązujące do stylu APA i IPA z dodatkami takimi jak: miód, przyprawy, zioła, herbaty, kawy, owoce, warzywa. Piwa o barwie ciemniejszej, niż bursztynowa, niestandardowych surowcach (np. ryż, żyto, drożdże belgijskie), z laktozą, z tradycyjnymi chmielami powinny trafić do kategorii IPA (pozostałe). Kwaśne IPA powinny trafić do kategorii Berliner Weisse, Gose i Sour Ale lub Fruit Sour Ale.

Przy zgłaszaniu piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Jeśli IPA robi wrażenie, to Double IPA robi wrażenie podwójne. Mocne piwo z wysokim aromatem chmielowym ma swoich wiernych fanów. Perfekcyjna podwójna IPA ma dobrze zbudowany balans między alkoholem, słodową kontrą, a mocnym chmieleniem. 

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Double IPA

Double Hazy IPA/NEIPA

Imperial IPA

Imperial Hazy IPA/NEIPA

Triple IPA

Triple Hazy IPA/NEIPA

W tej kategorii powinny znaleźć się intensywnie chmielone nowofalowymi odmianami mocne, jasne piwa górnej fermentacji, nawiązujące do stylu IPA. Piwa mocniejsze niż >23 Plato, barwy ciemniejszej od ciemno bursztynowej, chmielone tradycyjnymi chmielami powinny trafić do kategorii IPA (pozostałe). Natomiast fermentowane dzikimi drożdżami Double IPA powinny trafić do kategorii Wild Ale. Mocno zmętnione Double IPA, jeśli nie przekraczają 18 Plato powinny trafić do kategorii Hazy IPA/NEIPA. Double IPA z miodem, owocami lub przyprawami powinny trafić do kategorii IPA z dodatkami.

IPA cieszy się niesłabnącym powodzeniem i co chwila ewoluuje w nowe „podstyle”. Różne barwy, surowce, moc i technologia, w jakiej powstają – limitem jest wyłącznie wyobraźnia. Wszystkie łączy jedno: wysokie chmielenie. 

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Milkshake IPA

Brut IPA 

Black IPA 

Red IPA

Belgian IPA

English IPA 

Rice IPA

IPA na tradycyjnych chmielach (innych niż polskie)

inne o charakterze IPA, które nie mieszczą się w kategorii 12, 15, 16, 17 i 18.

W tej kategorii powinny znaleźć się wszelkie mocno chmielone piwa nawiązujące do stylu APA i IPA, które nie mieszczą się w kategoriach: Piwa na polskich chmielach, American IPA, Hazy IPA/NEIPA, IPA z dodatkami,Double IPA. W tej kategorii powinny być zgłoszone piwa o barwie ciemniejszej, niż bursztynowa, niestandardowych surowcach (np. ryż, żyto, drożdże belgijskie), z laktozą, z tradycyjnymi chmielami, o zbyt niskim lub wysokim ekstrakcie w stosunku do wyżej wymienionych stylów. Kwaśne IPA powinny trafić do kategorii Berliner Weisse, Gose i Sour Ale, Fruit Sour Ale.

Przy zgłaszaniu piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Belgijskie

To jest nagłówek nie dotykaj!

Tradycyjne belgijskie Ale często zalicza się do osobnej kategorii piw. A to wszystko dzięki charakterystycznym aromatom i smakom tworzonym przez drożdże belgijskie i specjalne techniki fermentacji.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Blonde / Belgian Blond

belgijskie Pale Ale

Saison

Saison z dodatkami*

American Saison

imperialny Saison

Ambrée

Brune

Bière de Garde

piwa belgijskie z dodatkami*

inne o charakterze piw belgijskich, które nie mieszczą się w kategoriach: 1, 22, 25, 26

W tej kategorii powinny znaleźć się wszelkie piwa górnej fermentacji, które nawiązują do belgijskich i francuskich piw tradycyjnych. Witbiery powinny być zgłoszone do kategorii Witbier. Mocne belgijskie ale powinny trafić do kategorii Mocne piwa belgijskie. Piwa kwaśne, jak Flanders lub Lambic powinny trafić do kategorii Berliner Weisse, Gose i Sour Ale lub Fruit Sour Ale. Piwa z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii Leżakowane w beczce.

Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Belgia słynie ze swoich mocnych piw. Oferują one bardzo bogate smaki i aromaty a swoją złożonością potrafią zaskoczyć nie jednego. Belgijskie piwa mocne dzięki swojemu bukietowi smakowo-zapachowemu będącemu połączeniu słodowości, przyprawowych fenoli aromatu ciemnych suszonych owoców oraz delikatnych nut alkoholowych sprawiają, że bardzo przyjemnie jest się nimi delektować w zimowe wieczory.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Dubbel

Tripel

Golden Strong Ale

Quadrupel

W tej kategorii powinny znaleźć się mocne piwa górnej fermentacji o belgijskim charakterze, zarówno jasne, jak i ciemne. Jeżeli były leżakowane w beczkach – powinny trafić do kategorii Leżakowane w beczce. Mocne piwa kwaśne, nawiązujące do stylów jak np. Flanders lub Lambic powinny trafić do kategorii Berliner Weisse, Gose i Sour Ale lub Fruit Sour Ale. Mocne piwa belgijskie z dodatkami należy zgłosić do kategorii Piwa z dodatkami – ziołami, herbatami, przyprawami, miodem lub Piwa z dodatkami – owocami.

Brytyjskie

To jest nagłówek nie dotykaj!

Tradycyjne piwa brytyjskie górnej fermentacji z bogatą historią. Gorzki Bitter czy bardziej słodowy mild to klasyczne style angielskie, jednak bogactwo piw wyspiarskich na tym się nie kończy.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Ordinary Bitter

Best Bitter

Extra Strong Bitter

Mild

Brown Ale

Scottish Ale

Irish Red Ale

Amber Ale

Inne o charakterze piw brytyjskich

W tej kategorii powinny znaleźć się wszelkie piwa górnej fermentacji, które nawiązują do brytyjskich piw tradycyjnych. English IPA powinna być zgłoszona do IPA pozostałe. Piwa z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii Leżakowane w beczce.

Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki

Jedne z najmocniejszych piw słodowych górnej fermentacji, którego korzenie sięgają Wysp Brytyjskich. Najpopularniejszą wersją jest Barley Wine z klasycznym słodem jęczmiennym, Wheat Wine zawiera słód pszeniczny, Rye – żytni, a Multigrain – kombinację powyższych lub rzadziej spotykane słody lub zboża.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Barley Wine

Wheat Wine

Rye Wine

Multigrain Wine

Wee Heavy

Old Ale

Barley, Wheat, Rye Wine wędzone****

W tej kategorii powinny znaleźć się mocne piwa górnej fermentacji nawiązujące do stylu Barley, Wheat, Rye, Multigrain Wine, Wee Heavy i Old Ale. Piwa leżakowane w beczce powinny trafić do kategorii Leżakowane w beczce. Piwa z dodatkami należy zgłosić do kategorii Piwa z dodatkami – ziołami, herbatami, przyprawami, miodem lub Piwa z dodatkami – owocami. Piwa o ekstrakcie niższym niż 16 Plato powinny trafić do kategorii Piwa brytyjskie.

Przy zgłaszaniu należy podać rodzaj słodu wędzonego.

Kwaśne

To jest nagłówek nie dotykaj!

Berliner Weisse, Gose i Sour Ale, czyli piwa kwaśne górnej fermentacji. Tradycyjnie piwa te nabierały kwaśnego charakteru na skutek spontanicznej fermentacji. Wywodzą się z różnych tradycji europejskich. Współcześnie najczęściej produkuje się je przy współudziale bakterii kwasu mlekowego. Zazwyczaj są to piwa lekkie o wysokiej pijalności i orzeźwiającym, kwaskowatym charakterze. Mogą być to też bardziej złożone piwa, jak Flandersy.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Berliner Weisse

Gose

Flanders

OudBruin

Lambic

Gueze

Sour Ale

Sour IPA

Hoppy Sour

American Sour

W tej kategorii powinny znaleźć się kwaśne piwa górnej fermentacji. Piwa kwaśne z owocami lub dodatkami powinny trafić do kategorii Fruit Sour Ale. Berliner Weisse z owocami i Gose z owocami powinny trafić do kategorii Gose/Berliner Weisse z dodatkami. Jeśli dodatki dominują nad charakterem kwaśnego piwa, ma charakter deserowy lub piwo zawiera dodatek aromatów należy zgłosić do kategorii Pastry Sour. Piwa z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii Leżakowane w beczce. Natomiast piwa z przewagą profilu „dzikiego” powinny trafić do kategorii Wild Ale.

Dodatek owoców lub innych dodatków do kwaśnego piwa potrafi czynić cuda. Kwaśność piwa doskonale współgra z aromatyczną naturą owoców. Kwasy stają się ciekawsze, bardziej złożone i niejednokrotnie – bardziej pijalne. 

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Flanders z owocami

Lambic z owocami

Sour Ale z owocam

Sour IPA z owocami

Hoppy Sour z owocami

American Sour z owocami

Catharina Sour

Juicy Sour

kwaśne piwa z dodatkami

W tej kategorii powinny znaleźć się kwaśne piwa górnej fermentacji z dodatkiem owoców lub innych dodatków. Berliner Weisse z owocami i Gose z owocami powinny trafić do kategorii Gose/Berliner Weisse z dodatkami . Jeśli dodatki dominują nad charakterem kwaśnego piwa, ma charakter deserowy lub piwo zawiera dodatek aromatów należy zgłosić do kategorii Pastry Sour. Piwa z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii Leżakowane w beczce. Natomiast piwa z przewagą profilu „dzikiego” powinny trafić do kategorii Wild Ale.

Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Słodsze wersje sour mają swoich oddanych fanów. Mleczny dodatek laktozy, aromatyczny zapach owoców doskonale pasuje do pastry sour. Lekkie, kwaśne i słodkie pszeniczne piwa typu Ale, z wyraźnie zaznaczonymi nutami od dodatków. Odznaczają się wyraźną kwaśnością wzbogaconego o smaki i aromaty wynikające z zastosowanych owoców czy przypraw.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Gose z laktozą i dodatkami

Berliner Weisse z laktozą i dodatkami

Sour ale z laktozą i dodatkami

Kwaśne piwa z laktozą i dodatkami

Pastry Sour IPA

W tej kategorii powinny znaleźć się kwaśno-słodkie piwa górnej fermentacji nawiązujące do stylu Gose, Berliner Weisse czy Sour Ale z dodatkiem laktozy, owoców, aromatów lub innych dodatków. Klasyczne Berliner Weisse lub Gose powinny trafić do kategorii Berliner Weisse, Gose i Sour Ale. Pozostałe piwa wytrawne i kwaśne z owocami lub dodatkami powinny trafić do kategorii Fruit Sour Ale. Piwa z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii Leżakowane w beczce.

Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Gose z dodatkami oraz Berliner Weisse z dodatkami to lekkie, kwaśne i wytrawne pszeniczne piwa typu Ale, z wyraźnie zaznaczonymi nutami od dodatków. Odznaczają się wyraźnym charakterem piwa bazowego wzbogaconego o smaki i aromaty wynikające z zastosowanych owoców czy przypraw. Piwo powinno być zrównoważone, charakter dodatków powinien być wyczuwalny, ale nie może dominować. Idealne piwa na ciepłe miesiące, które zdobywają coraz większą rzeszę fanów.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Gose z dodatkami

Berliner Weisse z dodatkami

W tej kategorii powinny znaleźć się kwaśne piwa górnej fermentacji nawiązujące do stylu Gose lub Berliner Weisse z dodatkiem owoców lub innych dodatków. Klasyczne Berliner Weisse lub Gose powinny trafić do kategorii Berliner Weisse, Gose i Sour Ale. Pozostałe piwa wytrawne i kwaśne z owocami lub dodatkami powinny trafić do kategorii Fruit Sour Ale. Jeśli dodatki dominują nad charakterem kwaśnego piwa, ma charakter deserowy lub piwo zawiera dodatek aromatów należy zgłosić do kategorii Pastry Sour. Piwa z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii Leżakowane w beczce. Piwa bezalkoholowe i niskoalkoholowe powinny trafić do kategorii Piwo bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholuPiwo niskoalkoholowe 0,6-3,5% alkoholu.

Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Stout

To jest nagłówek nie dotykaj!

Klasyczne ciemne piwo górnej fermentacji. Tradycyjnie wywodzi się z Wysp Brytyjskich, zaś w Irlandii stało się narodową dumą. Ciemne, niemal czarne z kremową pianą. Porządny Stout ma kawowe nuty, jest aksamitny i wysoce pijalny.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

wytrawny Stout / Dry Stout 

irlandzki Stout / Irish Stout

Nitro Stout

owsiany Stout / Oatmeal Stout

ostrygowy Stout / Oyster Stout

W tej kategorii powinny znaleźć się ciemne piwa górnej fermentacji nawiązujące do klasycznego stylu Dry Stout. Piwa z dodatkami lub z dodatkiem laktozy i innymi dodatkami należy zgłosić do kategorii Stout/Sweet stout z dodatkami (wyjątkiem jest stout ostrygowy, który może pozostać w tej kategorii, czyli Stout. Stouty z wyraźnym słodkim balansem powinny trafić do Pastry Stout. Stouty o wyższym ekstrakcie powinny trafić do kategorii Foreign Extra Stout lub Imperial Stout. Stouty z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii Leżakowane w beczce. Portery górnej fermentacji powinny znaleźć się w kategorii Inny ciemny lager.

Przy zgłaszaniu Oyster Stoutu należy podać ostrygi, jeżeli zostały użyte.

 

Słodsze wersje stoutu mają swoich oddanych fanów. Mleczny dodatek laktozy, aromatyczny zapach kawy i czekolady doskonale pasuje do stoutu. Chmielony Stout? Jasne! Ważne, by dodatek pozostał dodatkiem, który nie dominuje nad cechami swojego bazowego stylu – czyli stoutu.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

mleczny Stout / Sweet Stout / Milk Stout

mleczny Stout / Sweet Stout / Milk Stout z dodatkami

kawowy Stout / Coffee Stout

czekoladowy Stout / Chocolate Stout

Stout z dodatkami

American Stout

W tej kategorii powinny znaleźć się Stouty z dodatkiem laktozy, kawy, czekolady, kakao, łuski kakaowca itp. oraz American Stouty. W przypadku gdy Stout posiada wyraźny słodki balans lub jest z dodatkami i ma więcej niż 20 Plato powinien trafić do Pastry Stout. Stouty z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii Leżakowane w beczce.

Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Mocniejsza wersja klasycznego Stoutu. Niegdyś długo leżakowany, by dobrze zniósł daleką podróż. Dziś jest to często mocniejsza wersja Stoutu, która plasuje się między klasycznym Dry, a imperialnym. 

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Foreign Extra Stout

Tropical Stout

wędzony Foreign Extra Stout

W tej kategorii powinny znaleźć się klasyczne FESy. Stouty lżejsze niż 17 Plato powinny trafić do kategorii Stout, a mocniejsze niż 20 Plato do kategorii Imperial Stout. Stouty z dodatkiem laktozy, kawy, kakaowca powinny trafić do kategorii Stout/Sweet Stout z dodatkami. Jeśli dodatki dominują nad charakterem Stoutu, piwo ma charakter deserowy lub piwo zawiera dodatek aromatów należy zgłosić do kategorii Pastry Stout. Stouty z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii Leżakowane w beczce. Portery górnej fermentacji powinny znaleźć się w kategorii do kategorii Inny ciemny Lager.

Deser w płynie – tak w skrócie można scharakteryzować Pastry Stouty. Są to najczęściej słodkie piwa wzbogacone o dodatki kojarzące się ze słodyczami, takie jak ekstrakt wanilii, płatki kokosa, syrop klonowy, miód, przyprawy i aromaty. A niekiedy i same słodycze, np. ciasta, cukierki, lody czy żelki. Aromat i smak Pastry Stoutu świetnie dopełnia leżakowanie w beczce. Dobry Pastry Stout jest intensywny i dostarcza wielu wrażeń zmysłom.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Pastry Stout

Stout deserowy

Stout z aromatami 

Pastry Stout leżakowany w beczce

W tej kategorii powinny znaleźć się słodkie i mocne Stouty, których surowce oraz dodatki, aromaty tworzą cechy deserowego piwa – Pastry Stoutu. Dozwolone są piwa leżakowane w beczkach. Klasyczne Stouty bez dodatków powinny trafić do kategorii Stout, Foreign Extra Stout lub Imperial Stout. Stouty z dodatkiem laktozy, kawy, kakaowca powinny trafić do kategorii Stout/Sweet Stout z dodatkami.

Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.

rzy zgłaszaniu piw leżakowanych w beczkach należy podać beczkę, w jakiej leżakowało piwo.

Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Przy zgłaszaniu piw leżakowanych w beczkach należy podać beczkę, w jakiej leżakowało piwo.

Najmocniejsze wydanie ciemnego Ale. Piwo wagi ciężkiej. Bogate, złożone oferuje pełną paletę doznań smakowo-aromatycznych. Występuje w wersjach słodkich i wytrawnych.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

imperialny Stout

W tej kategorii powinny znaleźć się klasyczne Imperialne Stouty lub z dodatkami które nie dominują charakteru stoutu. Stouty lżejsze niż 20 Plato powinny trafić do kategorii Stout lub Foreign Extra Stout – FES. Imperialne stouty z dodatkiem laktozy, kawy, kakaowca lub z innymi dodatkami które dominują nad charakterem stoutu lub gdy piwo ma charakter deserowy lub piwo zawiera dodatek aromatów należy zgłosić do kategorii Pastry Stout. Stouty z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii Leżakowane w beczce. Imperialne Stouty wędzone powinny znaleźć się w kategorii Stout/Porter wędzony.

Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Historyczne

To jest nagłówek nie dotykaj!

Do tej kategorii należą piwa o ugruntowanej historycznej tradycji browarniczej z dowolnej epoki lub części świata, które nie mieszczą się w innej kategorii konkursowej. Kategoria ta jest wyrazem uznania dla piw, które zawierają unikalne składniki lub techniki warzenia, które były stosowane w przeszłości.  

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Adambier

Albae Cerevisiae

Grisette

Jopejskie

Keptinis

Koyt

Lichtenhainer

Rosanke

Sahti

Schöps

inne piwa historyczne

W tej kategorii powinny znaleźć się wszystkie piwa uznane za historyczne. Dodatki historycznie nie używane są akceptowalne. Piwo grodziskie, z dodatkami lub wariacja na temat piwa grodziskiego powinno zostać zgłoszone w kategorii Grodziskie.

Aby umożliwić dokładną ocenę browar musi podać dodatkowe informacje o zgłaszanym piwie: deklaracja stylu, który został odtworzony lub naśladujący ten styl. Należy także podać informacje o dodanych składnikach i sposobach ich przetwarzania, które mogły wpłynąć na finalny efekt. Piwowar może podać kontekst historyczny dotyczący zgłoszenia. Informacje te zostaną przetworzone przez szefa jury i przedstawione (w sposób anonimowy) przed oceną sędziom, aby poznali kontekst historyczny i sposób powstania piwa.

Bezalkoholowe i niskoalkoholowe

To jest nagłówek nie dotykaj!

Piwa bezalkoholowe są jedną z najszybciej rosnących kategorii piw. Rozpiętość stylów, smaków i zapachów oraz dodatków do piw bezalkoholowych jest oszałamiająca. Ważne, by mimo niskiego zazwyczaj ekstraktu piwo zachowało swoje charakterystyczne cechy, było zbalansowane – i po prostu smaczne.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

piwo bezalkoholowe 0,0% do 0,5% alkoholu włącznie

W tej kategorii mogą się znaleźć piwa dolnej i górnej fermentacji, nawiązujące do rozmaitych stylów, z wszelkimi dodatkami lub bez, jeśli tylko nie przekraczają zawartości ≤0,5% alkoholu.

Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Piwa niskoalkoholowe są jedną z najszybciej rosnących kategorii piw. Rozpiętość stylów, smaków i zapachów oraz dodatków do piw niskoalkoholowych jest oszałamiająca. Ważne, by mimo niskiego zazwyczaj ekstraktu piwo zachowało swoje charakterystyczne cechy, było zbalansowane – i po prostu smaczne.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

piwo niskoalkoholowe od 0,6 do 3,5% alkoholu

W tej kategorii mogą się znaleźć piwa dolnej i górnej fermentacji, nawiązujące do rozmaitych stylów, z wszelkimi dodatkami lub bez, jeśli tylko mieszczą się w widełkach od 0,6 do 3,5% alkoholu.

Przy zgłaszaniu piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Wędzone

To jest nagłówek nie dotykaj!

Pszeniczny styl piwa pochodzący z Polski. Od średniowiecza warzone było w Grodzisku Wielkopolskim. Bardzo lekkie, zwiewne piwo o lekko wyczuwalnym wędzonym charakterze, klarowne i mocno wysycone. Dobry grodzisz jest delikatny i ułożony.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

piwo grodziskie, grodzisz / Gratzer

wariacje na temat piwa grodziskiego

piwo grodziskie z dodatkami

W tej kategorii powinny znaleźć się grodziskie oraz piwa, których podstawą i bazą jest grodziskie. Dodatki są akceptowalne tylko wówczas, jeżeli nieznaczne uzupełniają charakter piwa grodziskiego. Jeśli dodatki wyraźnie się wybijają lub dominują nad charakterem grodziskiego należy je zgłosić do kategorii Piwa z dodatkami – ziołami, herbatami, przyprawami lub Piwa z dodatkami – owocami, warzywami, miodem. Jeśli ekstrakt nie mieści się w zakresie 7-12 Plato, wówczas piwo należy zgłosić do kategorii Wędzone. Piwa bezalkoholowe i niskoalkoholowe powinny trafić do kategorii 3Piwo bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholuPiwo niskoalkoholowe 0,6-3,5% alkoholu.

Przy zgłaszaniu należy podać rodzaj słodu wędzonego, a w przypadku piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Przy zgłaszaniu należy podać rodzaj słodu wędzonego, a w przypadku piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Poza piwem grodziskim, istnieje całe bogactwo piw wędzonych. Od lekkich wędzonych pilsów, poprzez wędzone koźlak aż do ciężkich mocnych piw torfowych. Każdy miłośnik wędzonki od zapachu wędzonej szynki poprzez zapachy ogniska czy zapach podkładów kolejowych znajdzie coś dla siebie. 

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

wędzony pils / Rauchpils

wędzony koźlak / Rauchbock

piwa ze słodem whisky / torfowym

wszystkie piwa wędzone, oprócz piw, które można zaliczyć do kategorii 24, 31, 37, 39

W tej kategorii powinny znaleźć się wszystkie piwa, w których można odnaleźć wędzony charakter wnoszony przez słód, zarówno klasyczny słód wędzony, jak i słód whisky/torfowy. Wędzony porter bałtycki i imperialny stout powinny trafić do kategorii Stout/Porter wędzony, wędzony FES do kategorii Foreign Extra Stout – FES, wędzone Barley Wine – Mocne piwo brytyjskie. Piwa leżakowanie w beczce powinny trafić do kategorii Leżakowane w beczce. Piwa bezalkoholowe i niskoalkoholowe powinny trafić do kategorii Piwo bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholuPiwo niskoalkoholowe 0,6-3,5% alkoholu.

Przy zgłaszaniu należy podać rodzaj słodu wędzonego, a w przypadku piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Wędzone Portery Bałtyckie i Imperialne Stouty zasługują na osobną kategorię. Zapach wędzonki czy torfu w imperialnym stoucie czy porterze to jest to co wielu kocha najbardziej.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

imperialny Stout wędzony

porter bałtycki wędzony

imperialny porter bałtycki wędzony

W tej kategorii powinny znaleźć się wędzony porter bałtycki i wędzony imperialny stout. Wędzony FES powinien być zgłoszony do kategorii Foreign Extra Stout – FES, wędzone Barley Wine – Mocne piwo brytyjskie. Imperialne stouty leżakowanie w beczce powinny trafić do kategorii Leżakowane w beczce, a Portery leżakowane w beczce powinny trafić do Porter Bałtycki leżakowany w beczce. 

Przy zgłaszaniu należy podać rodzaj słodu wędzonego, a w przypadku piwa z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Leżakowane w beczce

To jest nagłówek nie dotykaj!

Beczki, w których przechowywane były mocne alkohole, doskonale nadają się do leżakowania piwa. Różne alkohole, różne rodzaje drewna oraz długość dojrzewanie dają odmienne efekty.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Porter Bałtycki leżakowany w beczce

W tej kategorii powinny znaleźć się wszystkie Portery Batyckie leżakowane w beczkach. Pastry stouty leżakowane w beczkach powinny być zgłoszone w kategorii Pastry Stout. Piwa dzikie leżakowane w beczkach powinny być zgłoszone w kategorii Wild Ale. Wszystkie pozostałe piwa leżakowane w beczkach powinny znaleźć się w kategorii Leżakowane w beczce.

Przy zgłaszaniu piw leżakowanych w beczkach należy podać beczkę, w jakiej leżakował alkohol, a w przypadku piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.

W tej kategorii powinny znaleźć się mocne piwa górnej fermentacji nawiązujące do stylu Barley, Wheat, Rye, Multigrain Wine i Wee Heavy. Piwa leżakowane w beczce powinny trafić do kategorii Leżakowane w beczkach (pozostałe). Piwa z dodatkami należy zgłosić do kategorii Piwa z dodatkami – ziołami, herbatami, przyprawami lub Piwa z dodatkami – owocami, warzywami, miodem. Piwa o ekstrakcie niższym niż 18 Plato powinny trafić do kategorii Ale – górnej fermentacji (pozostałe).

Przy zgłaszaniu należy podać rodzaj słodu wędzonego.

Beczki, w których przechowywane były mocne alkohole, doskonale nadają się do leżakowania piwa. Różne alkohole, różne rodzaje drewna oraz długość dojrzewanie dają odmienne efekty.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

  • Wild Ale leżakowany w beczce
  • Wild Ale leżakowany z wiórkami/kostkami drewnianymi.***

W tej kategorii powinny znaleźć się wszystkie piwa dzikie, leżakowane w beczkach. Pastry stouty leżakowane w beczkach powinny być zgłoszone w kategorii Pastry Stout. Wszystkie pozostałe piwa leżakowane w beczkach powinny znaleźć się w kategorii Leżakowane w beczce za wyjątkiem porterów bałtyckich, które powinny być zgłoszone w kategorii Porter bałtycki leżakowany w beczce.

Przy zgłaszaniu piw leżakowanych w beczkach należy podać beczkę, w jakiej leżakował alkohol, a w przypadku piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Beczki, w których przechowywane były mocne alkohole, doskonale nadają się do leżakowania piwa. Różne alkohole, różne rodzaje drewna oraz długość dojrzewanie dają odmienne efekty.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

  • wszystkie piwa leżakowane w beczce, oprócz piw, które można zaliczyć do kategorii 32, 40, 41, 44.

W tej kategorii powinny znaleźć się wszystkie piwa, zarówno lagery, jak i Ale, które były leżakowane w beczkach, za wyjątkiem porterów bałtyckich, które powinny być zgłoszone w kategorii Porter bałtycki leżakowany w beczce. Pastry Stoutów, które powinny być zgłoszone w kategorii Pastry Stout oraz piw dzikich, które powinny być zgłoszone w kategorii Wild Ale leżakowane w beczce.

Przy zgłaszaniu piw leżakowanych w beczkach należy podać beczkę, w jakiej leżakował alkohol, a w przypadku piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Pozostałe piwa

To jest nagłówek nie dotykaj!

Wild Ale, czyli dzikie piwa górnej fermentacji. Tworzone najczęściej z dodatkiem brettanomyces lub za pomocą fermentacji spontanicznej.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Wild Ale 

Brett Ale / Brett IPA

piwa dzikie / spontanicznej fermentacji

American Wild Ale

Wild Ale z dodatkami

Wild Ale leżakowane w beczce

W tej kategorii powinny znaleźć się piwa dzikie, z dodatkiem brettów lub spontanicznej fermentacji. Piwa kwaśne takie jak Lambic lub Flanders powinny znaleźć się w kategorii Berliner Weisse, Gose i Sour Ale lub Fruit Sour Ale. Piwa bezalkoholowe i niskoalkoholowe powinny trafić do kategorii Piwo bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholuPiwo niskoalkoholowe 0,6-3,5% alkoholu.

Przy zgłaszaniu piw z dodatkami lub leżakowanych w beczce, należy podać użyte dodatki lub rodzaj beczki.

Gotowe piwo można poddać procesowi wymrażania. Dzięki usunięciu części wody z piwa poprzez jej wymrożenie piwo zyskuje nowe intensywniejsze smaki i aromaty, jednocześnie zatężając też ilość alkoholu.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Koźlak wymrażany / Eisbock

piwa wymrażane

piwa wymrażane leżakowane w beczce

W tej kategorii powinny znaleźć się wszystkie piwa wymrażane, zarówno lagery, jak i Ale oraz piwa wymrażane leżakowane w beczkach.

Przy zgłaszaniu piw leżakowanych w beczkach należy podać beczkę, w jakiej leżakował alkohol, a w przypadku piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Przy zgłaszaniu piw wymrażanych należy podać informacje o stylu bazowym, ekstrakcie początkowym przed wymrożeniem oraz o zawartości alkoholu po wymrożeniu.

Piwa z ziołami, herbatami, przyprawami i innymi dodatkami są popularne – można stwierdzić – niemal od zawsze. Do piwa trafiają zarówno tradycyjne dodatki, w rodzaju kolendry, rumianku, jak i zupełnie szalone, stosowane przez rzemieślników.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

piwo z ziołami

piwo z herbatą

piwo z kawą

piwo z kwiatami

piwo z przyprawami

piwo z innymi dodatkami

W tej kategorii powinny znaleźć się piwa zarówno dolnej jak i górnej fermentacji, które zawierają dodatki, takie jak zioła, herbat, kwiaty, przyprawy lub inne dodatki. Wyjątkiem są piwa z dodatkami, które mieszczą się w kategoriach: Witbier, Inny jasny Lager, Inny ciemny lager, American Pale Ale z dodatkami, IPA z dodatkami, Piwo belgijskie, Fruit Sour Ale, Pastry Sour, Gose/Berliner z dodatkami, Stout/Sweet Stout z dodatkami, Pastry Stout, Piwa wymrażane, Wild Ale. Piwa z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii Leżakowane w beczce. Piwa bezalkoholowe i niskoalkoholowe powinny trafić do kategorii Piwo bezalkoholowe ≤ 0,5% alkoholuPiwo niskoalkoholowe 0,6-3,5% alkoholu.

Przy zgłaszaniu piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Piwa z owocami są popularne – można stwierdzić – niemal od zawsze. Do piwa trafiają zarówno tradycyjne całe owoce jak i pulpy, soki, przeciery.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Piwo z owocami

Grape Ale

W tej kategorii powinny znaleźć się piwa zarówno dolnej jak i górnej fermentacji, które zawierają dodatki owoców. Wyjątkiem są piwa z dodatkami, które mieszczą się w kategoriach: Witbier, Inny jasny Lager, Inny ciemny lager, American Pale Ale z dodatkami, IPA z dodatkami, Piwo belgijskie, Fruit Sour Ale, Pastry Sour, Gose/Berliner z dodatkami, Stout/Sweet Stout z dodatkami, Pastry Stout, Piwa wymrażane, Wild Ale. Piwa z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii Leżakowane w beczce.

Przy zgłaszaniu piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Piwa z warzywami, w różnej postaci. Dynia, ogórek, buraki, ziemniaki? Jakie warzywo jeszcze można wykorzystać w piwie?

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Piwo z warzywami

Pumpkin Ale

W tej kategorii powinny znaleźć się piwa zarówno dolnej jak i górnej fermentacji, które zawierają dodatki warzyw. Wyjątkiem są piwa z dodatkami, które mieszczą się w kategoriach: Witbier, Inny jasny Lager, Inny ciemny lager, American Pale Ale z dodatkami, IPA z dodatkami, Piwo belgijskie, Fruit Sour Ale, Pastry Sour, Gose/Berliner z dodatkami, Stout/Sweet Stout z dodatkami, Pastry Stout, Piwa wymrażane, Wild Ale. Piwa z wyraźnym i zauważalnym charakterem wynikającym z leżakowania w beczce powinny trafić do kategorii Leżakowane w beczce.

Przy zgłaszaniu piw z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Susz konopny coraz częściej jest spotykany w różnych piwach. Eksperymentują z nim zarówno większe browary jak i mniejsze, restauracyjne. Jest to trendy, który może w najbliższych latach przybrać na sile.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

Piwo z suszem konopnym

Piwo z terpenami konopnymi

Piwo z innym dodatkiem pochodzenia konopnego

W tej kategorii powinny znaleźć się piwa zarówno dolnej jak i górnej fermentacji, które zawierają dodatek konopi. Bez wyjątków.

 

Ale, piwa górnej fermentacji to szeroka grupa piw. Zarówno tradycyjnych jak i nowoczesnych wersji eksploatowanych przez rzemieślników.

Jakie piwa zgłaszać w tej kategorii?

wszystkie inne ale/piwa górnej fermentacji, które nie mieszczą się w kategoriach 1-48

W tej kategorii mogą znaleźć się wszystkie piwa górnej fermentacji, które nie kwalifikują się do żadnej kategorii z przedziału: 1-48

Sędziowie konkursu

W składzie komisji sędziowskiej zasiadać będą profesjonaliści oraz wybitni sensorycy, za którymi przemawiają posiadane certyfikaty, doświadczenie zdobyte na innych konkursach oraz inny dorobek w dziedzinie sensoryki czy grafiki. Pełny skład komisji sędziowskiej przedstawimy już wkrótce. 

Seria konkursów Greater Poland nie mogłaby istnieć, gdyby nie zaangażowani sędziowie oraz ekipa obsługująca konkurs – jeśli więc chcesz dołączyć do tego grona, wybierz interesujący cię formularz (lub kilka! 🙂 i zostaw nam informację o sobie lub dowiedz się więcej

Poznaj laureatów poprzednich edycji konkursu Greater Poland!

Sprawdź konkursy Greater Poland​