Konkurs Greater Poland Cider Cup Home
Cel konkursu
Celem Konkursu Greater Poland Cider Cup Home jest wyłonienie i promocja najlepszych cydrów wyprodukowanych przez amatorów i hobbystów w Polsce i za granicą.
Kryteriami oceny będą smak, zapach, wygląd, zgodność ze stylem oraz ogólne wrażenie, jakie zostawia po sobie cydr.
Terminy przyjmowania zgłoszeń
1 sierpnia - 30 września 2023
Konkurs kierowany do
domowych cydrowników
Koszt zgłoszenia jednego cydru
25 zł
Jak przygotować paczkę do wysyłki?
Nagrody w konkursie
Nagrody w kategoriach
Nagrodami w każdej z 3 kategorii są:
- Za I miejsce: Dyplom GPCCH 2023, upominki od PTP
- Za II miejsce: Dyplom GPCCH 2023, upominki od PTP
- Za III miejsce: Dyplom GPCCH 2023, upominki od PTP
Nagroda główna
Spośród zwycięskich cydrów w poszczególnych kategoriach jury wyłoni cydr, który otrzyma tytuł “The Greatest Home Cider”.
Zgłoszenia i kategorie konkursowe
Cydry
To jest nagłówek nie dotykaj!
Cydr wytrawny to podstawa cydrowego rzemiosła. Jednak osiągnąć wytrawny cydr doskonały – nie jest łatwo. Dróg do ideału jest wiele, zarówno tych tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Liczy się efekt finalny: smak, aromat, ciało.
Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?
- cydr wytrawny spokojny (nie nasycony dwutlenkiem węgla)
- cydr wytrawny spontanicznej fermentacji (nie nasycony dwutlenkiem węgla)
- cydr wytrawny spokojny leżakowany w beczce (nie nasycony dwutlenkiem węgla)
W tej kategorii należy zgłaszać całkowicie odfermentowane cydry, wytrawne, bez lub z minimalną ilością cukrów resztkowych. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nienasycone CO2, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.
Cydr wytrawny to podstawa cydrowego rzemiosła. Jednak osiągnąć wytrawny cydr doskonały – nie jest łatwo. Dróg do ideału jest wiele, zarówno tych tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Liczy się efekt finalny: smak, aromat, ciało.
Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?
- cydr wytrawny musujący (nasycony dwutlenkiem węgla)
- cydr wytrawny spontanicznej fermentacji (nasycony dwutlenkiem węgla)
- cydr wytrawny musujący leżakowany w beczce (nasycony dwutlenkiem węgla)
W tej kategorii należy zgłaszać całkowicie odfermentowane cydry, wytrawne, bez lub z minimalną ilością cukrów resztkowych. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nasycone CO2, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.
Bogactwo cydrów jest ogromne, a cydr nie kończy się tylko na podstawowym cydrze wytrawnym. Cydry słodkie czy z dodatkami – także potrafią zachwycać.
Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?
- cydr słodki
- cydr półsłodki
- cydr z owocami
- cydr z przyprawami, miodem i innymi dodatkami
- perry (gruszkowy)
- cydr leżakowany w beczce (pozostałe)
- perry leżakowane w beczce
- cydr lodowy
W tej kategorii należy zgłaszać dowolne cydry, czyli produkty w których podstawą jest nastaw z minimum 51% soku jabłkowego. Wyjątkiem są cydry wytrawne, które powinny znaleźć się w kategorii 1. Cydry wytrawne spokojne i 2. Cydry wytrawne musujące. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nasycone CO2 lub nie, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.
Przy zgłaszaniu cydrów z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Sędziowie konkursu
W składzie komisji sędziowskiej zasiadać będą profesjonaliści oraz wybitni sensorycy, za którymi przemawiają posiadane certyfikaty, doświadczenie zdobyte na innych konkursach oraz inny dorobek w dziedzinie sensoryki. Pełny skład komisji sędziowskiej przedstawimy już wkrótce.
Seria konkursów Greater Poland nie mogłaby istnieć, gdyby nie zaangażowani sędziowie oraz ekipa obsługująca konkurs – jeśli więc chcesz dołączyć do tego grona, wybierz interesujący cię formularz (lub kilka! 🙂 i zostaw nam informację o sobie lub dowiedz się więcej.