Konkurs Greater Poland Cider Cup
Cel konkursu
Celem Konkursu Greater Poland Cider Cup jest wyłonienie i promocja najlepszych cydrów wyprodukowanych przez profesjonalistów w Polsce i za granicą.
Kryteriami oceny będą smak, zapach, wygląd, zgodność ze stylem oraz ogólne wrażenie, jakie zostawia po sobie cydr.
Terminy przyjmowania zgłoszeń
1 sierpnia - 30 września 2023
Konkurs kierowany do
profesjonalnych cydrowni z całego świata
Koszt zgłoszenia jednego cydru
Early Birds 1 - (1-14 sierpnia) - 120 zł (+23% vat)
Early Birds 2 - (15 sierpnia - 31 sierpnia) - 150 zł (+23% vat)
1 września - 30 września - 180 zł (+23% vat)
Jak przygotować paczkę do wysyłki?
Nagrody w konkursie
Nagrody w kategoriach
Nagrodami w każdej z 4 kategorii są:
- Za I miejsce: Dyplom, Odznaczenie GP 2023, znak graficzny Złoto GP 2023 do wykorzystania w promocji cydrowni
- Za II miejsce: Dyplom, Odznaczenie GP 2023, znak graficzny Srebro GP 2023 do wykorzystania w promocji cydrowni
- Za III miejsce: Dyplom, Odznaczenie GP 2023, znak graficzny Brąz GP 2023 do wykorzystania w promocji cydrowni
Nagroda główna
Spośród zwycięskich cydrów w poszczególnych kategoriach wyłoniony zostanie jeden cydr, który otrzyma tytuł “The Greatest Cider“. Nagrodami dla zwycięzcy tego tytułu są:
- Odznaczenie GP 2023 oraz znak graficzny “The Greatest Cider GP 2023” do wykorzystania w promocji cydrowni
- Możliwość nieodpłatnego wystawienia stoiska podczas Poznańskich Targów Piwnych (w edycji następującej po edycji, podczas której ogłoszone zostaną wyniki GP 2023)
- Pakiet usług promocyjnych zapewnionych przez Targi Piwne Sp. z o.o. o wartości 10 000 zł
Oraz przyznane zostaną także miejsca II i III, których zdobywcy otrzymają:
- Za II miejsce: Dyplom, Odznaczenie GP 2023, znak graficzny II miejsce GP 2023 do wykorzystania w promocji cydrowni
- Za III miejsce: Dyplom, Odznaczenie GP 2023, znak graficzny III miejsce GP 2023 do wykorzystania w promocji cydrowni
Zgłoszenia i kategorie konkursowe
Cydry
To jest nagłówek nie dotykaj!
Cydr wytrawny to podstawa cydrowego rzemiosła. Jednak osiągnąć wytrawny cydr doskonały – nie jest łatwo. Dróg do ideału jest wiele, zarówno tych tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Liczy się efekt finalny: smak, aromat, ciało.
Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?
- cydr wytrawny spokojny (nie nasycony dwutlenkiem węgla)
- cydr wytrawny spontanicznej fermentacji (nie nasycony dwutlenkiem węgla)
- cydr wytrawny spokojny leżakowany w beczce (nie nasycony dwutlenkiem węgla)
W tej kategorii należy zgłaszać całkowicie odfermentowane cydry, wytrawne, bez lub z minimalną ilością cukrów resztkowych. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nienasycone CO2, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.
Cydr wytrawny to podstawa cydrowego rzemiosła. Jednak osiągnąć wytrawny cydr doskonały – nie jest łatwo. Dróg do ideału jest wiele, zarówno tych tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Liczy się efekt finalny: smak, aromat, ciało.
Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?
cydr wytrawny musujący (nasycony dwutlenkiem węgla)
cydr wytrawny spontanicznej fermentacji (nasycony dwutlenkiem węgla)
cydr wytrawny musujący leżakowany w beczce (nasycony dwutlenkiem węgla)
W tej kategorii należy zgłaszać całkowicie odfermentowane cydry, wytrawne, bez lub z minimalną ilością cukrów resztkowych. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nasycone CO2, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.
Cydr lodowy ukazuje prawdziwy kunszt cydrownika. Doskonała jakość, niezwykle złożony proces produkcji wykorzystujące najlepsze jabłka. Niesamowity smak pozostający na długo w pamięci.
Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?
cydr lodowy
perry lodowe (gruszkowe)
cydr i perry lodowe leżakowane w beczce
W tej kategorii powinny znaleźć się wszystkie cydry lodowe i perry lodowe. A także cydry i perry lodowe leżakowane w beczkach.
Przy zgłaszaniu cydrów leżakowanych w beczkach należy podać beczkę, w jakiej leżakował alkohol, a w przypadku cydrów z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Bogactwo cydrów jest ogromne, a cydr nie kończy się tylko na podstawowym cydrze wytrawnym. Cydry słodkie czy z dodatkami – także potrafią zachwycać.
Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?
cydr słodki
cydr półsłodki
cydr z owocami
cydr z przyprawami, miodem i innymi dodatkami
perry (gruszkowy)
cydr leżakowany w beczce (pozostałe)
perry leżakowane w beczce
W tej kategorii należy zgłaszać dowolne cydry, czyli produkty w których podstawą jest nastaw z minimum 51% soku jabłkowego. Wyjątkiem są cydry wytrawne, które powinny znaleźć się w kategorii 1. Cydry wytrawne spokojne i 2. Cydry wytrawne musujące oraz cydry lodowe, które należy zgłosić w 3. Cydry lodowe. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nasycone CO2 lub nie, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.
Przy zgłaszaniu cydrów z dodatkami należy podać użyte dodatki.
Sędziowie konkursu
W składzie komisji sędziowskiej zasiadać będą profesjonaliści oraz wybitni sensorycy, za którymi przemawiają posiadane certyfikaty, doświadczenie zdobyte na innych konkursach oraz inny dorobek w dziedzinie sensoryki. Pełny skład komisji sędziowskiej przedstawimy już wkrótce.
Seria konkursów Greater Poland nie mogłaby istnieć, gdyby nie zaangażowani sędziowie oraz ekipa obsługująca konkurs – jeśli więc chcesz dołączyć do tego grona, wybierz interesujący cię formularz (lub kilka! 🙂 i zostaw nam informację o sobie lub dowiedz się więcej.