Konkurs Greater Poland Cider Cup

Cel konkursu

Celem Konkursu Greater Poland Cider Cup jest wyłonienie i promocja najlepszych cydrów wyprodukowanych przez profesjonalistów w Polsce i za granicą.
Kryteriami oceny będą smak, zapach, wygląd, zgodność ze stylem oraz ogólne wrażenie, jakie zostawia po sobie cydr.

Terminy przyjmowania zgłoszeń

1 sierpnia - 30 września 2023

Konkurs kierowany do

profesjonalnych cydrowni z całego świata

Koszt zgłoszenia jednego cydru

Early Birds 1 - (1-14 sierpnia) - 120 zł (+23% vat)

Early Birds 2 - (15 sierpnia - 31 sierpnia) - 150 zł (+23% vat)

1 września - 30 września - 180 zł (+23% vat)

Zgłoś udział w konkursie

Jak przygotować paczkę do wysyłki?

Nagrody w konkursie

Nagrody w kategoriach

Nagrodami w każdej z 4 kategorii są:

  • Za I miejsce: Dyplom, Odznaczenie GP 2023, znak graficzny Złoto GP 2023 do wykorzystania w promocji cydrowni
  • Za II miejsce: Dyplom, Odznaczenie GP 2023, znak graficzny Srebro GP 2023 do wykorzystania w promocji cydrowni
  • Za III miejsce:  Dyplom, Odznaczenie GP 2023, znak graficzny Brąz GP 2023 do wykorzystania w promocji cydrowni

Nagroda główna

Spośród zwycięskich cydrów w poszczególnych kategoriach wyłoniony zostanie jeden cydr, który otrzyma tytuł “The Greatest Cider“. Nagrodami dla zwycięzcy tego tytułu są:

  • Odznaczenie GP 2023 oraz znak graficzny “The Greatest Cider GP 2023” do wykorzystania w promocji cydrowni
  • Możliwość nieodpłatnego wystawienia stoiska podczas Poznańskich Targów Piwnych (w edycji następującej po edycji, podczas której ogłoszone zostaną wyniki GP 2023)
  • Pakiet usług promocyjnych zapewnionych przez Targi Piwne Sp. z o.o. o wartości 10 000 zł

Oraz przyznane zostaną także miejsca II i III, których zdobywcy otrzymają:

  • Za II miejsce: Dyplom, Odznaczenie GP 2023, znak graficzny II miejsce GP 2023 do wykorzystania w promocji cydrowni
  • Za III miejsce:  Dyplom, Odznaczenie GP 2023, znak graficzny III miejsce GP 2023 do wykorzystania w promocji cydrowni

Zgłoszenia i kategorie konkursowe

Cydry

To jest nagłówek nie dotykaj!

Cydr wytrawny to podstawa cydrowego rzemiosła. Jednak osiągnąć wytrawny cydr doskonały – nie jest łatwo. Dróg do ideału jest wiele, zarówno tych tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Liczy się efekt finalny: smak, aromat, ciało.

Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?

  • cydr wytrawny spokojny (nie nasycony dwutlenkiem węgla)
  • cydr wytrawny spontanicznej fermentacji (nie nasycony dwutlenkiem węgla)
  • cydr wytrawny spokojny leżakowany w beczce (nie nasycony dwutlenkiem węgla)

W tej kategorii należy zgłaszać całkowicie odfermentowane cydry, wytrawne, bez lub z minimalną ilością cukrów resztkowych. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nienasycone CO2, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.

Cydr wytrawny to podstawa cydrowego rzemiosła. Jednak osiągnąć wytrawny cydr doskonały – nie jest łatwo. Dróg do ideału jest wiele, zarówno tych tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Liczy się efekt finalny: smak, aromat, ciało.

Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?

cydr wytrawny musujący (nasycony dwutlenkiem węgla)

cydr wytrawny spontanicznej fermentacji (nasycony dwutlenkiem węgla)

cydr wytrawny musujący leżakowany w beczce (nasycony dwutlenkiem węgla)

W tej kategorii należy zgłaszać całkowicie odfermentowane cydry, wytrawne, bez lub z minimalną ilością cukrów resztkowych. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nasycone CO2, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.

Cydr lodowy ukazuje prawdziwy kunszt cydrownika. Doskonała jakość, niezwykle złożony proces produkcji wykorzystujące najlepsze jabłka. Niesamowity smak pozostający na długo w pamięci.

Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?

cydr lodowy

perry lodowe (gruszkowe)

cydr i perry lodowe leżakowane w beczce

W tej kategorii powinny znaleźć się wszystkie cydry lodowe i perry lodowe. A także cydry i perry lodowe leżakowane w beczkach.

Przy zgłaszaniu cydrów leżakowanych w beczkach należy podać beczkę, w jakiej leżakował alkohol, a w przypadku cydrów z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Bogactwo cydrów jest ogromne, a cydr nie kończy się tylko na podstawowym cydrze wytrawnym. Cydry słodkie czy z dodatkami – także potrafią zachwycać.

Jakie cydry zgłaszać w tej kategorii?

cydr słodki

cydr półsłodki

cydr z owocami

cydr z przyprawami, miodem i innymi dodatkami

perry (gruszkowy)

cydr leżakowany w beczce (pozostałe)

perry leżakowane w beczce

W tej kategorii należy zgłaszać dowolne cydry, czyli produkty w których podstawą jest nastaw z minimum 51% soku jabłkowego. Wyjątkiem są cydry wytrawne, które powinny znaleźć się w kategorii 1. Cydry wytrawne spokojne i 2. Cydry wytrawne musujące oraz cydry lodowe, które należy zgłosić w 3. Cydry lodowe. Mogą być fermentowane drożdżami szlachetnymi lub spontanicznej fermentacji, z dowolnej odmiany jabłek, nasycone CO2 lub nie, o dowolnym ekstrakcie początkowym. Dopuszczalne jest leżakowanie w beczkach drewnianych.

Przy zgłaszaniu cydrów z dodatkami należy podać użyte dodatki.

Sędziowie konkursu

W składzie komisji sędziowskiej zasiadać będą profesjonaliści oraz wybitni sensorycy, za którymi przemawiają posiadane certyfikaty, doświadczenie zdobyte na innych konkursach oraz inny dorobek w dziedzinie sensoryki.  Pełny skład komisji sędziowskiej przedstawimy już wkrótce. 

Seria konkursów Greater Poland nie mogłaby istnieć, gdyby nie zaangażowani sędziowie oraz ekipa obsługująca konkurs – jeśli więc chcesz dołączyć do tego grona, wybierz interesujący cię formularz (lub kilka! 🙂 i zostaw nam informację o sobie lub dowiedz się więcej

Poznaj laureatów poprzednich edycji konkursu Greater Poland!

Sprawdź konkursy Greater Poland​