Dziś w Lany Poniedziałek jesteśmy rozdarci między USA i Wielką Brytanią, ponieważ nazwa stylu, nad którym się dziś pochylimy, jest pisana rozdzielnie lub łącznie w zależności od kraju wypustu. Jest to kolejny z tradycyjnych styli brytyjskich, wspieranych przez CAMRA, czyli Campaign for Real Ale. Dziś prezentujemy Wam wywodzący się z Burton upon Trent barley wine (lub barleywine).

W Polsce piwna rewolucja dała nam wiele przykładów tego stylu, między innymi Mr. Hard z Pracowni Piwa, Angielski Lord z Browaru Cieszyn, Komes z Fortuny czy piwo, które zdobyło tytuł The Greatest Beer na Greater Poland Beer Cup – Full Contact z browaru Kingpin.
Grzegorz Stachurski i jego gość przybliżą Wam genezę, cechy i surowce potrzebne do uwarzenia barley wine’a. Zrobią to degustując polskiego białego kruka – pierwszą warkę piwa Preparat z browaru Artezan.

Kraft to ludzie…
dlatego każdy styl omawiamy z innym gościem. Dzisiejszym jest Łukasz – Sesyjny Suseł – Szymański, członek Poznańskiej Loży Piwnej, a przede wszystkim miłośnik dobrego piwa. Łukasz dzieli się swoją pasją na Instagramie