Braggot – Lany Poniedziałek #40

W ostatni Lany Poniedziałek w 2020 roku opowiemy Wam czym jest fuzja miodu pitnego z piwem czyli Braggot. Miodosytnicy uważają, że jest to miód ze słodem, natomiast piwowarzy uważają, że Braggot jest piwem warzonym z dodatkiem miodu. Niezależnie, która wersja jest prawdziwa, jest to styl ujęty przez BJCP, tak więc my traktujemy go jako piwo.

Starożytne piwo

Fuzja miodu z piwem jest tak stara, jak samo piwo. Pierwsze udokumentowane zapiski, w których opisywane jest to połączenie, pochodzą z XIX w. p. n. e. z sumeryjskiego „Hymnu do Ninkasi”.

Do czasu średniowiecza, kiedy prawo czystości składu zabroniło stosowania dodatków do piwa, styl ten był bardzo popularny, szczególnie na terenie Wysp Brytyjskich i dzisiejszych Niemiec.

Europejskie korzenie nazwy Braggot są sporne. Jedna z teorii mówi, że słowo ma walijskie pochodzenie, ponieważ „brag” oznacza słód, a „got” plaster miodu. Inna teoria przypisuje pochodzenie tego stylu Irlandczykom. Wielu historyków uważa, że ​​Braggot prawdopodobnie sięga aż do pierwszego tysiąclecia p. n. e. do Piktów, plemienia, które rządziło Szkocją żelazną pięścią aż do IX wieku.

Nam dziś towarzyszy nieco młodszy Braggot Barleywine z browaru Perun.

Kraft to Ludzie…

U nas zimuje Sesyjny Suseł, czyli Łukasz Szymański, którego możecie znać z jego działań na Instagramie.

#WspieramGastro

Dzisiejszy odcinek powstał w pubie Ministerstwo Browaru Ratajczaka. Jak widzicie w tle, Bartek i Krzysiek przekształcili teraz pub w manufakturę drukarską. Dźwięki w tle to stara technika sitodruku, dzięki której powstały bluzy i koszulki widoczne na dalszym planie. Jak pomóc chłopakom? Odwiedźcie www.teamminister.pl – tam są wszystkie szczegóły.

Chcecie doczytać więcej?

Author picture

Jestem psychologiem biznesu, który na dobre utknął w targach. Zawodowo jestem jednoosobowym działem sprzedaży i marketingu w firmie targowej, dzięki czemu mam możliwość podglądać największych organizatorów targów na świecie.
Prywatnie jestem fanem marketingu, nowych technologii, klasycznych IPA i leżakowanych porterów.

Author picture

Jestem psychologiem biznesu, który na dobre utknął w targach. Zawodowo jestem jednoosobowym działem sprzedaży i marketingu w firmie targowej, dzięki czemu mam możliwość podglądać największych organizatorów targów na świecie.
Prywatnie jestem fanem marketingu, nowych technologii, klasycznych IPA i leżakowanych porterów.