Lany Poniedziałek #60 – Lichtenhainer

Dziś wyjątkowo bohaterem odcinka jest piwo domowe, a nie komercyjne. Natomiast styl jest tak unikatowy, że w Polsce mieliśmy tylko DWÓCH przedstawicieli. Ponadto ten styl ostatni raz na rynku pojawił się w 2016 roku! Dzięki Mikołajowi Pieczyńskiemu i jego Jeżyckiemu Browarowi Piwnicznemu “Pener” mamy dla Was dziś prawdziwą PERŁĘ! Do tego nie jest chmielona, tylko wędzona! Poznajcie styl, jakim jest Lichtenhainer.

Czemu tak ich mało?

Lichtenhainer to bardzo specyficzny styl piwny – to piwo lekkie, kwaśne i wędzone. Styl jest bardzo ciekawy i smaczny, jednak tak specyficzny, że nie znajduje popularności u masowego odbiorcy. Z tego względu browarom zwyczajnie nie opłaca się warzyć go w regularnej ofercie.

My porównalibyśmy go do Polskiego Grodziskiego, w czym z resztą na filmie usłyszycie o nie jednym Polskim wątku związanym z Lichtenhainerem. Niestety większość jest domniemana, ale w każdej legendzie znajdzie się ziarno prawdy.

Rys historii

Korzenie tego stylu sięgają XIX wieku. Piwo pochodzi z kilku wiosek zlokalizowanych w Turyngii – Ammerbach, Ziegenhein, Winzerla, Wöllnitz oraz oczywiście Lichtenheinu. Pod koniec XIX w. Lichtenhainer był popularny w całej Turyngii. Pierwotnie było to piwo wędzone pozbawione słodu pszenicznego. Ten zaczął być dodawany dopiero w XX wieku. Poza tym źródła, do których dotarliśmy, nie przedstawiają rozbudowanej historii powstania tego stylu.

Co ciekawe!

Piwa w stylu Lichtenhainer są warzone praktycznie bez przerwy. Jedyna przerwa trwała od 1983 do 1997 roku i nie była podyktowana żadnymi zawirowaniami na rynku piwowarskim. Tak więc nawet powstanie Lagera nie wpłynęło znacząco na ten styl.

Przedstawiciele w Polsce

Na Polskiej scenie kraftowej dotychczas mieliśmy 2 przedstawicieli stylu Lichtenhainer:

  • Kwas Beta – Browar Pinta
  • Smoky – Piwne Podziemie

My mieliśmy niewątpliwą przyjemność spróbować tego stylu na domowej wersji, uważonej przez Mikołaja Pieczyńskiego z Jeżyckiego Browaru Piwnicznego “Pener”.

Opis Stylu

Aromat:

Aromat Lichtenhainera jest dymny, ogniskowy. Piwo posiada średnioniskie natężenie estrów owocowych oraz wyczuwalne nuty chlebowe i zbożowe. Ze względu na nikłą zawartość chmielu nie posiada takich aromatów. Jeśli się wybiją to są bardzo niskie i pochodzą z tradycyjnych, niemieckich odmian chmielu.

Smak:

Ze względu na fermentację z udziałem bakterii kwasu mlekowego, piwo charakteryzuje specyficzna kwaśność. Ta kwaśność jest wzbogacona o akcenty owoców takich jak jabłka i cytryny. W piwie mocno czuć smak dymny o wyraźnie ogniskowym charakterze. Nuty słodowe i chlebowe pochodzą od dodatku słodu pszenicznego, jedna nie mogą dominować dymności i kwaśności w Lichtenhainerze.

Goryczka:

Bardzo niska, gładka, nie zalegająca.

Kraft To ludzie,

więc Grzegorzowi towarzyszyli Mikołaj Pieczyński oraz Łukasz “Sesyjny Suseł” Szymański. Mikołaj to autor receptury, według której powstał bohater dzisiejszego odcinka. Bez Lichtenhainera uwarzonego przez niego w Jeżyckim Browarze Piwnicznym “Pener” nie bylibyśmy w stanie spróbować tego stylu na wizji. Wielkie dzięki!

Łukasz to członek Poznańskiej Loży Piwnej i aktywny degustator, którego podróże piwne znajdziecie na Instagramie.

#WspieramGastro

W momencie, kiedy to czytacie, ruszyły już ogródki przy restauracjach, pubach i kawiarniach. Zachęcamy do wspierania lokalnej gastronomi.

Pamiętajcie o Subskrypcji

Poznańskie Targi Piwne w internecie:

Author picture

Jestem psychologiem biznesu, który na dobre utknął w targach. Zawodowo jestem jednoosobowym działem sprzedaży i marketingu w firmie targowej, dzięki czemu mam możliwość podglądać największych organizatorów targów na świecie.
Prywatnie jestem fanem marketingu, nowych technologii, klasycznych IPA i leżakowanych porterów.

Author picture

Jestem psychologiem biznesu, który na dobre utknął w targach. Zawodowo jestem jednoosobowym działem sprzedaży i marketingu w firmie targowej, dzięki czemu mam możliwość podglądać największych organizatorów targów na świecie.
Prywatnie jestem fanem marketingu, nowych technologii, klasycznych IPA i leżakowanych porterów.