Już za kilka dni, bo 17 marca, Irlandia będzie świętować swoje narodowe święto – Dzień Świętego Patryka. A wraz z nią chętnie świętuje cały świat, wznosząc toasty ciemnym jak noc stoutem i przywdziewając zielone elementy ubioru. Ten dzień to bowiem doskonały pretekst do tego, by ze znajomymi spotkać się przy szklance piwa. A jak jest piwo, to dobrze, by były też przekąski. Jeśli chodzi o konkrety, zostawiam Wam dziś pełną dowolność, ale mam podpowiedź – ta pikantna musztarda na bazie stouta doskonale pasuje do pieczonych kiełbasek 😉 Ostrzegam jednak – to przepis dla miłośników ostrych smaków! No i jeśli planujecie ją przygotować, pamiętajcie, że ziarna gorczycy potrzebują kilku godzin by dobrze nasiąknąć, dlatego lepiej zacząć dzień wcześniej 🙂
Składniki:
- 200 ml stouta (np. Guinnessa)
- 100 g ziaren gorczycy
- 50 ml octu z czerwonego wina
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 30-50 ml wody
Sposób przygotowania:
- Gorczycę wsypujemy do sporego słoika.
- Piwo, ocet i miód łączymy razem. Dodajemy przyprawy.
- Gotową zalewą zalewamy ziarna gorczycy i odstawiamy na noc do nasiąknięcia.
- Gdy ziarna gorczycy zmiękną, blendujemy całość, aż do uzyskania porządanej konsystencji. By nieco rozluźnić konsystencję, dodajemy odrobinę wody.
- Gotową musztardę przekładamy do czystego słoika. Przechowujemy w lodówce.
Udanego Dnia Świętego Patryka!
Chcecie więcej?
- Jeśli chcecie zrobić musztardę zupełnie od podstaw, sprawdźcie jak uwarzyć domowego stouta.
- A do musztardy polecamy kiełbaski w piwie prosto z ogniska lub grilla!