Pikantne nóżki kurczaka w marynacie piwno-pomidorowej

Wiele jest dziwnych świąt na świecie, ale ja i tak najbardziej lubię te związane z jedzeniem 🙂 I tak na przykład 16 stycznia okrzyknięty został Dniem Pikantnych Potraw. Czy mogła się trafić lepsza okazja by przygotować coś z nutą piwa i ostrości w jednym? Nie czekajcie jednak aż święto się powtórzy i po prostu zróbcie te nóżki na jutrzejszy obiad. Jestem pewna, że Wam zasmakują! Nie muszę chyba dodawać, że to także świetna przekąska do piwa? 😉

pikantne-nozki-kurczaka-w-marynacie-piwno-pomidorowej

Składniki:

  • 8 nóżek kurczaka
  • 100 ml niezbyt gorzkiego piwa z dodatkiem limonki
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 50 ml syropu klonowego
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • sok z 1/2 limonki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Nóżki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do dużej miski.

Ząbki czosnku kroimy na plasterki. Razem z resztą składników przekładamy do rondelka. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

Zdejmujemy z ognia i studzimy. Marynatą zalewamy nóżki (wszystkie powinny być dobrze obtoczone w sosie). Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę piekarnikową wykładamy folią aluminiową i układamy na niej kawałki kurczaka. Pieczemy około godziny. W tym czasie co ok 10-15 minut smarujemy wierzch nóżek pozostałą marynatą. Mniej więcej w połowie pieczenia odwracamy kawałki kurczaka na drugą stronę. Po upieczeniu udka powinny być apetycznie przyrumienione ze wszystkich stron, a mięso odchodzić od kości.

Życzę Wam smacznego! A po więcej przepisów zapraszam Was na mojego bloga.

Chcecie więcej?