Wiele jest dziwnych świąt na świecie, ale ja i tak najbardziej lubię te związane z jedzeniem 🙂 I tak na przykład 16 stycznia okrzyknięty został Dniem Pikantnych Potraw. Czy mogła się trafić lepsza okazja by przygotować coś z nutą piwa i ostrości w jednym? Nie czekajcie jednak aż święto się powtórzy i po prostu zróbcie te nóżki na jutrzejszy obiad. Jestem pewna, że Wam zasmakują! Nie muszę chyba dodawać, że to także świetna przekąska do piwa? 😉
Składniki:
- 8 nóżek kurczaka
- 100 ml niezbyt gorzkiego piwa z dodatkiem limonki
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 50 ml syropu klonowego
- 100 ml sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- sok z 1/2 limonki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Nóżki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do dużej miski.
Ząbki czosnku kroimy na plasterki. Razem z resztą składników przekładamy do rondelka. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Zdejmujemy z ognia i studzimy. Marynatą zalewamy nóżki (wszystkie powinny być dobrze obtoczone w sosie). Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę piekarnikową wykładamy folią aluminiową i układamy na niej kawałki kurczaka. Pieczemy około godziny. W tym czasie co ok 10-15 minut smarujemy wierzch nóżek pozostałą marynatą. Mniej więcej w połowie pieczenia odwracamy kawałki kurczaka na drugą stronę. Po upieczeniu udka powinny być apetycznie przyrumienione ze wszystkich stron, a mięso odchodzić od kości.
Życzę Wam smacznego! A po więcej przepisów zapraszam Was na mojego bloga.
Chcecie więcej?
- Jeśli szukacie pomysłów na obiad, to pewnie przypadnie Wam do gustu przepis na rybę w cieście piwnym.
- Chcecie coś pikantnego? To może boczek w piwie i chrzanie?