Piwo Jubileuszowe 🍺🥳

Chcemy, żeby dziesiąta – jubileuszowa – edycja Poznańskich Targów Piwnych była nie tylko wyjątkowa, ale także wspominkowa.

Zaproponowaliśmy zaprzyjaźnionym browarom rzemieślniczym aby w smaczny i zabawny sposób podsumowali symboliczną dekadę piwowarstwa rzemieślniczego i Targów piwem właśnie.

Jak wiemy przez te lata wiele się działo – zmieniały się mody na style piwne, zmieniały się używane chmiele, słody oraz dodatki. Jedno pozostało niezmienne dla piwnych rzemieślników – dbałość o jak najwyższą jakość warzonych piw. Niezmienna pozostała też pasja, która powoduje, że piwne inicjatywy browarów rzemieślniczych napędzane są dużymi emocjami, radością, ale także odrobiną szaleństwa.

Widać to też podczas PTP. Rokrocznie browary prześcigają się w pomysłach na piwa premierowe. Dlatego tyle browarów wzięło udział w zabawie, która polegała na uwarzeniu specjalnego premierowego piwa na 10. edycję PTP, które zawiera w sobie ducha tych dziesięciu niezwykłych lat.

Lista piw jubileuszowych dostępna niedługo!

Odkryj piwa na
10. edycję Poznańskich Targów Piwnych!

1. Browar Brofaktura – ORDINARY BITTER

Trzymasz w dłoni kolejną odsłonę Bittera w interpretacji browaru Brofaktura, tym razem jednak w jego najlżejszej wersji, czyli Ordinary Bitter. To styl szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, charakteryzujący się mocną podbudową słodową oraz kontrastującą silną goryczką. 
Do jego uwarzenia zastosowaliśmy surowce właśnie z Anglii. Nasi Piwowarzy, chcąc jak najbardziej zbliżyć się do pierwowzoru, zaczęli od odwzorowania angielskiej wody sięgając też po słód Maris Otter, chmiel Goldings oraz angielski szczep drożdży. 

2. Browar Poz-naj – SZNEKA Z GLANCEM I GLUBKAMI

Z czego jesteśmy dumni jako poznaniacy? Z naszego Rynku i ratusza (może niekoniecznie teraz…)! No i z drożdżówek zwanych sznekami! Kiedy ostatni raz jedliście dobrą sznekę?
Nasz piwowar – Mikołaj, sporo eksperymentował i udało mu się zakląć w piwie urok szneki z glancem! Oto nasz pastry sour ale, który przy każdym łyku da ci równie wiele szczęścia, co każdy gryz pysznej drożdżóweczki z lukrem i glubkami

3. Browar Za Miastem – SZCZYPTA HUMORU

Extra Special Bitter to klasyczny europejski styl pochodzący z Anglii.  
To piwo złote, pełne, słodowe, goryczkowe. Klasyczny europejski styl pochodzący z Anglii. Wykorzystaliśmy angielskie chmiele i drożdże.
Znajdziecie w nim chmielowość (kwiaty, zioła, korzenne), a także nuty słodowe (biszkopty, tosty, karmel).

4. Browar Sady – BLACK SESSION IPA

Piwo specjalnie uwarzone na 10-lecie PTP, dostępne tylko w beczkach! Black Session IPA to styl może mało popularny, ale jakże wyjątkowy! Umiarkowana moc, solidne chmielenie i ciemna barwa… Mniaaam!

5. Browar Magic Road – SAINT MARTIN CROISSANT VOL. 2

Napakowany masą makową z bakaliami i migdałami, potężny imperialny stout, leżakowany na kamiennym podłożu melduje gotowość do podboju ludzkiej cywilizacji.

6. Recraft & Piwo z Żuka – MONACO PILS

Subtelnie słodowe, konkretnie goryczkowe i niespotykanie aromatyczne – takiej jest właśnie piwo, które stworzyliśmy dla Was z browarem Piwo z Żuka. Miks niemieckich, francuskich, amerykańskich i nowozelandzkich chmieli sprawi, że poczujecie się jakbyście rozbili bank w kasynie. 

7. Browar Fortuna – WYMRAŻANY BARLEY WINE BOURBON OLD FORESTER & SHERRY PEDRO XIMENEZ DOUBLE BA

Esencja piwa w stylu Barley Wine – cenionego za złożony aromat i smak medalisty European Beer Star 2018. Trunek leżakowany w beczce po Bourbonie Old Forester przez ponad rok, następnie kilka miesięcy finiszowania w 30 letniej beczce po wzmacnianym sherry z winogron szczepu Pedro Ximenez (PX). Beczka po sherry wykonana i następnie odświeżona z zewnątrz przez bednarzy z Toneleria del Sur z miejscowości Montilla w Andaluzji.

Nuty smakowe i aromatyczne: bogate, przypomina tęgie czerwone wino z akcentami wiśni, rodzynek i daktyli, wszystko wzbogacone o nuty wanilii i kokosa, rozgrzewanie i znikoma kwasowość balansujące słodycz.

8. Browar Fortuna –  DWUKROTNIE WYMRAŻANY BARLEY WINE BOURBON OLD FORESTER & SPANISH MOSCATEL DOUBLE BA

Komes Barley Wine przez ponad rok leżakowany w beczkach po Bourbonie Old Forester. W celu uzyskania jeszcze większej kondensacji aromatów, ponownie wymroziliśmy 4 beczki. Uzyskaliśmy z nich niespełna 200 litrów, które finiszowaliśmy przez kilka miesięcy w beczce po hiszpańskim Moscatelu (beczka z amerykańskiego dębu wykonana przez bednarzy z Canton Cooperage z miejscowości Lebanon w Kentucky).

Nuty smakowe i aromatyczne: potężna, owocowa słodycz, karmel, ekstremalnie wysoka pełna, nuty białego wina, agrestu, daktyli, ale także orzechów, miodu, rodzynek, wanilii i bardzo intensywnego kokosa. Niesamowicie pijalne.

Ciekawostka: Na 1 litr tego piwa przypada 12 litrów Komesa Barley Wine.

9. Browar Gryfus – 10TH ANNIVERSARY OF PTP – DOUBLE BROWN ALE

Hazelnuts & Cocoa Nibs  17 Plato.
Dostepne jedynie w kegach.

10. Browar Amber – DUBELTOWY KOŹLAK Z BRUSZNICĄ I JARZĘBEM SZWEDZKIM

Zachwyci Was słodową pełnią przełamaną owocową wytrawnością, którą uzyskaliśmy dzięki dodatkowi borówki brusznicy i jarzębu szwedzkiego.  Obie rośliny doskonale czują się po obu stronach Bałtyku. Z ich udziałem tworzy się nalewki i przetwory zarówno na Pomorzu jak i w Szwecji. 

11. Browar Maryensztadt – ICE IMPERIAL STOUT RUM BARREL AGED – BANANA SPLIT

Leżakowane w beczkach po australijskim rumie od 05.11.2020 do 05.07.2023 i wymrożone 07.07.2023

 

12. Browar Maryensztadt – WILD & FUNKY EVERYDAY –  FLANDERS RED ALE

 

Piwo w stylu flanders red ale, fermentowane i starzone w beczkach po czerwonym winie od 03.03.2020 do 07.11.2023
W smaku wytrawne, kwaśne i intensywnie owocowe. W aromacie przypomina czerwone wino. Odnajdziemy tu czerwone owoce takie jak wiśnie czy czerwone porzeczki, które uzupełniają słodowe nuty. Piwo charakteryzuje głęboki, czerwony kolor oraz długi wytrawny finis, który zyskało dzięki długiemu starzeniu w beczkach po czerwonym winie.

13. Browar Lobster – THE MOST HOPPY – JUICY BIOTRANSFORMED IPA

Najbardziej chmielowe piwo jak do tej pory. Używamy wszystkich technik chmielenia, jakie poznali w piwowarstwie zawodowym i domowym na przestrzeni 10 lat!

14. Browar Sarabanda – LITTLE TREASURE – HAZY DDH IPA

Początek piwnej rewolucji to nadejście stylu IPA i niespotykana dotąd goryczka w piwie. IPA pozostała, ale trend goryczkowy ewoluował mocno do IPA, które było mniej goryczkowe, a bardziej aromatyczne. W końcu nastało mętne IPA, prawie pozbawione goryczki. 
 
Piwo Browaru Sarabanda, które będzie miało swoją premierę na Poznańskich Targach Piwnych łączy w sobie obie cechy. Jest to aromatyczna, mętna IPA, ale także goryczkowa. Piwo w procesie gorącym (whirpool), jak i zimnym było chmielone klasycznym, mocnym tercetem Mosaic, Galaxy (pellet), Citra oraz Citra INCOGNITO. Na goryczkę dodany został do gotowania Flex

15. Browar Żuławski – PILS

Na PTP ekipa z Żuławskiego zawita po raz drugi, jednak w nowej odsłonie. A wszystko to za sprawą piwowara Włodzia, który od marca tego roku miesza u nas w garach. Ooooj, jak on dobrze miesza. Musicie sprawdzić sami. Poza tym będziecie mieli okazję poznać go osobiście podczas X PTP na naszym stoisku. 
Znajdziecie u nas klasykę typu Helles, Pils, Amber, Ciemny Lager czy Dry Stout (po raz pierwszy w wersji puszkowanej), a także coś bardziej goryczkowego jak West Coast IPA, East Coast Ipa czy po prostu IPA. Specjalnie na tą jubileuszową, bo dziesiątą już edycję, uwarzyliśmy premierową wersję Pilsa – niby klasyk, ale jakże MUST HAVE. W specjalnie zaprojektowanej na tę okazję etykiecie puszeczki (w wersji baaardzo limitowanej) będą na Was czekały na naszym stoisku. Ponadto zabieramy ze sobą ostatnie sztuki (i litry) naszego „dziwoląga” SOUR PILSa, który swoją premierę miał na WFP. Nieeee, nie zepsuła nam się warka. – od początku taki mieliśmy zamysł, by zakwasić Pilsa bakteriami kwasu mlekowego. Ciekawi jak smakuje? Zapraszamy. 

16. Browar Markowy – TARGOWE AMERICAN IPA

17. Browar Green Head – GOATS – POLISH HAZY IPA

18. Browar Nieczajna – HOPPY PILS TALUS

Hoppy Pils Talus to ich interpretacja minionej dekady. Nieco klasyki w postaci pilsa oraz nowofalowy sznyt w postaci obfitego chmielenia odmianą Talus. Była moda na piwa mocno chmielone, był okres gdzie pierwsze skrzypce grały piwa chmielone tylko i wyłącznie jedna odmianą chmielu. Zawsze przebijała się klasyka, a wiele lat z rzędu zadawano sobie pytanie, czy następny rok będzie wreszcie rokiem lagerów. Hoppy Pils Talus, to połączenie tego wszystkiego.

19. Browar Bałtów & Browar Warszawski – SZALONY ALCHEMIK –  IMPERIAL IRISH RED ALE

20. AleBrowar – DRUNKEN GOATS

Gdyby kózka nie skakała… no nie wiem. One wolą powiedzenie: raz kozie śmierć. Są w stanie zrobić wiele dla Beeeeeest Bittera. No bo kto nie lubi delikatnej goryczki zrównoważnonej słodowym posmakiem?

21. Browar Brokreacja – VENUS DE BAMBERG

Świętujemy 10. edycję Poznańskich Targów Piwnych! Z tej okazji przygotowaliśmy wspólnie nową wersję hitu Venus De Bamberg. Bardziej intensywną, mocniej wędzoną i jeszcze smaczniejszą od oryginału.

22. Funky Fluid – COZY NEIPA

Piwo uwarzone wspólnie z Poznańskimi Targami Piwnymi. Solidnie podkręcone płatkami pszennymi New England IPA, chmielone odmianami Citra i El Dorado. Gładkie i soczyste z intensywnymi nutkami cytrusów i owoców tropikalnych.

23. Browar Moczybroda – MĘCZENNICA MIĘKKA CZYLI CURUBA SOUR ALE 12 PLATO

 

24. Browar Lubrow – POLSKA GUROM 3.0

 W tej odsłonie Paweł Piłat wciela się w postać killera pola karnego, strzelając hat trick za hat trickiem, takim potęgom piłkarskim jak Yakima United czy BarthHass F.C.  Do „trójki” użyli standardowo 10 różnych odmian od PolishHops: PŁ-01, Zibi, Iunga, Amora Preta, Lubelski, Książęcy, Zula, Izabela, Zombie i EXP 5/39.  Piwo również pojawi się na targach BrauBeviale w Norymberdze. 

25. Browar Przełom – CZEKAJĄC NA SEZON – COLD IPA

Ostatni turyści opuścili sielskie krajobrazy Podlasia. W niejednej wsi życie zamarło, a w raz z nim ruch samochodowy. Cisza, spokój, kontemplacja. Idealne warunki by zasiąść na najbliższej ławeczce i wraz z sąsiadami oddać się relaksowi, czekając na kolejny sezon.
 

26. Browar De Facto – LET’S CELEBRATE – FRUIT SOUR

 

Zobacz, jak wyglądała pierwsza edycja!

Dołącz do wspólnego świętowania! 🥳

Zrób sobie zdjęcie podczas
Poznańskich Targów Piwnych 2023
i oznacz je #10edycjaPTP

Najlepsze zdjęcia udostępnimy
na naszych social mediach!