Cupping czyli sztuka degustacji kawy

Witajcie miłośnicy piwa i… kawosze! Dzisiaj chciałbym wam przybliżyć temat nie związany z piwem ale równie bliski memu sercu, mianowicie dzisiaj zabiorę was w fascynującą podróż po aromatycznym świecie kawy. Świecie, który pod względem doznań sensorycznych mogę z pewnością postawić na równi z piwem. Kawa jest światem, który kusił mnie swoim bogactwem i nie było innego wyjścia jak dać mu się pochłonąć całkowicie. Tak oto zaczął kiełkować pomysł, który doprowadził do powstania Just Brew! Palarni kawy specialty, w której prażymy ziarna kawy właśnie w taki sposób, żebyśmy mogli odkrywać ferię smaków w filiżance kawy. 

Kawa to nie tylko czarny, gorzko-palony napój. Co powiecie jak w kawie odnajdziemy nuty herbaciane, cytrusowe, kwiatowe czy owocowe? A może kawy leżakowane w beczkach po mocnych alkoholach? Coś w czym mocno się wyspecjalizowaliśmy! Ziarno chłonące aromaty z beczki po bourbonie, winie czy porterze bałtyckim, zapytacie czemu nie? Ziarna fermentowane? Fermentowane bakteriami kwasu mlekowego? Czy to może być dobre? Jeszcze jak! Przekonajcie się sami jak bogaty jest świat kawy! A jak najlepiej to zrobić? Próbując, próbując, próbując… dlatego dziś opowiem wam o Cuppingu. 

Zapytacie czym jest cupping? W uproszczeniu cupping, to sposób degustacji kawy, a rozwijając tą myśl to metoda oceny i analizy smaku różnych odmian kaw. Choć termin „cupping” może brzmieć nieco tajemniczo, jest to w istocie jedna z najważniejszych praktyk w świecie kawosza. To proces, który pozwala na docenienie bogactwa aromatów, smaków i aromatycznych niuansów, jakie kawa może nam zaoferować.

Cupping jako metoda degustacji

Metoda cuppingu jest powszechnie stosowana przez profesjonalistów w branży kawowej, aby ocenić jakość ziaren kawy, określić ich pochodzenie oraz wychwycić ich zalety oraz ewentualne wady. Obejmuje ona kilka kluczowych kroków:

– Mielenie Kawy: Ziarna kawy mielimy na średnią grubość, co zapewnia optymalne warunki ekstrakcji smaku. Spytacie jaka to jest średnia grubość? Pomiędzy mieleniem pod dripa a chemexa. Określając precyzyjniej, jeśli ktoś korzysta z młynka comandante to przy standardowej osi na 25 klików.

– Przygotowanie próbek: Do celów degustacji przygotowujemy próbki różnych odmian kaw, które chcemy ocenić lub porównać ze sobą. Do cuppingu potrzebujemy 6g kawy na każde 100 ml wody. Przy standardowych miskach cuppingowych odważamy po 12 g ziaren kawy.

– Parzenie Kawy: Każdą próbkę kawy zalewamy gorącą wodą o temperaturze 96°C. Kawę parzy się w określonym schemacie. Zalewamy czarki 200 ml wody. Po 4 minutach łyżką przełamujemy powierzchnię zalanej kawy poprzez trzykrotne przeciągnięcie łyżką po powierzchni, przez środek oraz po dnie czarki. Następnie zbieramy dwoma łyżkami kawę oraz szumowiny pływające po powierzchni i staramy się pozostawić gładką i czystą taflę kawy.

– Ocena Smaku: Po upływie 10 minut od zalania, możemy spróbować kawy. Degustatorzy oceniają różne aspekty kawy, takie jak aromat, smak, kwasowość, body, słodycz, gorzkość oraz posmak.

– Nadawanie Punktacji: Każdy z tych elementów otrzymuje punktację, a suma tych punktów pomaga określić ogólną jakość kawy.

Odkrywanie Smaków i Aromatów

Metoda cuppingu umożliwia degustatorom i ekspertom na odkrywanie różnorodnych smaków i aromatów kawy. Zawarte w kawie związki chemiczne reagują z wodą w trakcie parzenia, tworząc bogactwo smakowe. Degustatorzy mogą wychwycić nuty owocowe, kwiatowe, czekoladowe, orzechowe ale także aromaty herbaciane czy nawet kiszone!

Każdy etap procesu cuppingu jest starannie kontrolowany i powinien być powtarzalny aby uzyskać spójne wyniki. Temperatura wody, proporcje kawy do wody, czas parzenia – wszystko to ma wpływ na finalny smak i jakość uzyskanej kawy. Przeprowadzając samemu cupping powinniśmy zadbać o szczegóły, żeby każdy z tych czynników miał jak największą powtarzalność.

Zastosowanie w Przemyśle Kawowym

Metoda cuppingu jest nieodzownym narzędziem w przemyśle kawowym. Hodowcy, importerzy, palarnie oraz bariści korzystają z tej metody, aby ocenić i porównać różne partie kaw. To dzięki cuppingowi możemy cieszyć się wysoką jakością kawy, która trafia do naszych filiżanek. U nas w Just Brew cuppingi przeprowadzamy każdego dnia, porównując ze sobą dziesiątki różnych kaw czy nawet porównując ze sobą różne sposoby prażenia tej samej odmiany ziarna.

Niemniej jednak, metoda cuppingu nie jest zarezerwowana wyłącznie dla profesjonalistów. Coraz więcej domowych kawoszy korzysta z tej techniki, aby poszerzyć swoją wiedzę na temat kawy, zgłębić jej smaki i nauczyć się doceniać różnice między odmianami. Zapraszamy na cuppingi organizowane przez nas w całym kraju. Więcej szczegółów o organizowanych przez nas cuppingach, degustacjach i eventach znajdziecie na naszej stronie www.justbrew.pl i na naszym fanapagu i instagramie.

Chcesz wiedzieć więcej?

Dołącz do nas i bądź na bieżąco!

Tagi: ,
Author picture

Doświadczony piwowar, certyfikowany sędzia piwa i miodów pitnych, miłośnik kawy. Absolwent Technologii Browarniczej na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Wielokrotny zdobywca medali w profesjonalnych konkursach piwa i miodów pitnych.
Lata temu swoją przygodę z warzeniem piwa rozpoczynał w rzemieślniczym browarze w Poznaniu, a od czterech lat jest Szefem produkcji i Głównym Piwowarem w Browarze Sady. Swoją wiedzą dzieli się na łamach branżowego kwartalnika Piwowar, a także publikuje swoje artykuły na blogu Poznańskich Targów Piwnych. Współorganizuje degustacje oraz szkolenia dla osób pasjonujących się piwem. Od niedawna zaangażowany w nowy projekt - Just Brew, łączący świat kawy specialty i piwa rzemieślniczego.
Prywatnie pasjonat kultury bałkańskiej, miłośnik torfowej whisky i ojciec dwójki dzieci z którymi kroczy przez świat.

Author picture

Doświadczony piwowar, certyfikowany sędzia piwa i miodów pitnych, miłośnik kawy. Absolwent Technologii Browarniczej na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Wielokrotny zdobywca medali w profesjonalnych konkursach piwa i miodów pitnych.
Lata temu swoją przygodę z warzeniem piwa rozpoczynał w rzemieślniczym browarze w Poznaniu, a od czterech lat jest Szefem produkcji i Głównym Piwowarem w Browarze Sady. Swoją wiedzą dzieli się na łamach branżowego kwartalnika Piwowar, a także publikuje swoje artykuły na blogu Poznańskich Targów Piwnych. Współorganizuje degustacje oraz szkolenia dla osób pasjonujących się piwem. Od niedawna zaangażowany w nowy projekt - Just Brew, łączący świat kawy specialty i piwa rzemieślniczego.
Prywatnie pasjonat kultury bałkańskiej, miłośnik torfowej whisky i ojciec dwójki dzieci z którymi kroczy przez świat.