Pinta Barrel Brewing
Jako pierwszy browar w Polsce postawiliśmy w 100% na piwa dzikie, kwaśne oraz leżakowane w beczkach potężne stouty i portery. W lekko ponad rok od uruchomienia udało nam się zostać najlepiej ocenianym polskim browarem wg. serwisu Untappd – za co jesteśmy Wam niezmiernie wdzięczni 🙂
Warzymy w swoim browarze w Wieprzu, po sąsiedzku z browarem PINTA. Sam browar powstał dzięki rekordowej zbiórce crowdfundingowej.
Dziś, pod naszym dachem znajdziecie kilkanaście rodzajów beczek. Łącznie na strefie dzikiej i czystej (tam, gdzie dojrzewają ciemne piwa) mamy ich po 250, ale ta liczba cały czas rośnie.
Oprócz 2 magazynów beczek znajdziecie u nas warzelnię 2 naczyniową z whirlpoolem. (system 10hl, półautomatyczny). Tanki po stronie czystej: 2x25hl, 3x20hl; po stronie dzikiej: 2x25hl, 2x30hl. Do tego coolship (taca chłodnicza do piw fermentacji spontanicznej), mała linia do rozlewu piw dzikich, korkownica wraz z koszyczkownicą, infuzor do stosowania dodatków do piw czystych (kokos, kawa, kakaowiec, wanilia).
I tyle z tej technologii. Reszta to już tylko natura, czas i cierpliwość piwowara…