Kristallweizen – Lany Poniedziałek #57

Po krótkiej przerwie wracamy z kolejnym Lanym Poniedziałkiem. Dzisiaj zaprezentujemy Wam kolejny styl z rodziny piw pszenicznych. Na tapet wzięliśmy odfiltrowaną wariację na temat klasycznego Weizena, czyli styl Kristallweizen.

Kolejny zapomniany skarb XX wieku

Kristallweizen jest stosunkowo młodym stylem. Pierwsze piwo zostało uwarzone w browarze Edelwessbrauerei Oskar Farny w miejscowości Kisslegg. W 1924 roku, ówczesny mistrz piwowarski, Wilhelm Zeitler uwarzył krystalicznie czyste piwo pszeniczne.

Piwo to było przez instytut Weihenstephana porównywane z szampanem ze względu na kolor i bąbelki, które się z niego uwalniały. Nazwa Szampańska pszenica utrzymywała się do lat 60-tych XX wieku. Obecnie nie należy jej stosować ze względu na regionalną ochronę nazwy Szampan.

Parametry Kristallweizena:

Ekstrakt początkowy 11-14 BLG, Ekstrakt końcowy 2-3 BLG, zawartość alkoholu 4,2-6,1%, Goryczka 10-20 IBU.

Przedstawiciele w Polsce

Na Polskiej scenie kraftowej mamy wielu przedstawicieli Kristallweizena. Co ciekawe, większość piw w tym stylu jest opisywana po prostu jako pszenica.

  • Pomagamy – Browar Karczewski
  • Cornelius Kristall weizen – Browar Sulimar
  • Niepasteryzowane Pszeniczne Klarowne – Kasztelan
  • Pszeniczne Klarowne – Leżajsk
  • Old School Series No. 1 – Browar Karczewski

My na testowaliśmy Kristallweizena na przykładzie Old School Series No. 1 z browaru Karczewski.

Parametry barwowe Kristallweizena: 4-14 EBC i 2-7 SRM

Opis Stylu

Aromat:

Estry owocowe występują na poziomie średnim do wysokiego. Dominuje aromat octanu-izoamylu (aromat bananowy), uzupełniony gruszką, brzoskwinią, morelą, mirabelką, liczi lub gumą balonową. Aromat goździków pojawia się na poziomie średnioniskim do średniowysokiego. Bukiet wzbogacają niskie aromaty kwiatowe lub waniliowe. W tle pojawia się słodowość na poziomie średnioniskim o charakterze pszenicznym, chlebowym. Chmiel jest praktycznie niewyczuwalny. Może pojawiać się niska kwasowość, natomiast nuty siarkowe są wadą.

Smak:

W smaku dominują estry, z dominacją estrów bananowych. Występują na poziomie średnim do wysokiego. W kontrze do estrów pojawia się słodowość o charakterze pszenicznym, chlebowym. Jest na poziomie średnioniskim. Nuty goździkowe pojawiają się na poziomie średnioniskim do niskiego. Ze względu na zwiększoną zawartość estrów owocowych piwo może się wydawać słodkie, pomimo, że jest to tylko wrażenie. Finisz jest wytrawny, krótki, bananowo-goździkowy, może być nieco kwaskowy ze względu na dużą zawartość dwutlenku węgla, wysokie odfermentowanie i dużą zawartość słodu pszenicznego. Chmiel jest niewyczuwalny. Kristallweizen nie powinien posiadać nut siarkowych.

Goryczka:

Kristallweizen nie posiada goryczki, jest ona niska lub praktycznie niewyczuwalna.

Kraft To ludzie,

więc Grzegorzowi, jak co tydzień towarzyszy Łukasz „Sesyjny Suseł” Szymański. Członek Poznańskiej Loży Piwnej i aktywny degustator, którego podróże piwne znajdziecie na Instagramie.

#WspieramGastro

Ponieważ zamknięcie gastronomii na 2 tygodnie trwa już ponad 120 dni, zachęcamy do wspierania lokalnych knajp. Niektóre sprzedają piwo z kranów, inne przygotowują jedzenie na wynos. Zachęcamy – wejdźcie na fanpage’a, pomóżcie im przetrwać!

Pamiętajcie o Subskrypcji

Poznańskie Targi Piwne w internecie:

Author picture

Jestem psychologiem biznesu, który na dobre utknął w targach. Zawodowo jestem jednoosobowym działem sprzedaży i marketingu w firmie targowej, dzięki czemu mam możliwość podglądać największych organizatorów targów na świecie.
Prywatnie jestem fanem marketingu, nowych technologii, klasycznych IPA i leżakowanych porterów.

Author picture

Jestem psychologiem biznesu, który na dobre utknął w targach. Zawodowo jestem jednoosobowym działem sprzedaży i marketingu w firmie targowej, dzięki czemu mam możliwość podglądać największych organizatorów targów na świecie.
Prywatnie jestem fanem marketingu, nowych technologii, klasycznych IPA i leżakowanych porterów.