Nowy rok warto zacząć pożywnie. My proponujemy Wam owsiankę, a w zasadzie piwo z dodatkiem owsa, także poznajcie Oatmeal Stout!
Polscy przedstawiciele
- Debonair – Browar Kingpin
- Pisarz – Browar Karczewski
- Oaty – Trzech Kumpli Browar Lotny
- Blakalicious – Piwne Podziemie
- Owczy Pęd – Browar Podgórz
- Dobry Wieczór – Browar Pinta
- Licho nie śpi – Browar Perun
- Czarna Wołga – Browar Artezan
My pierwsze podejście do tego stylu robiliśmy na Oaty – stąd zdjęcia – natomiast właściwy film powstał przy Pisarzu i Debonairze.
Krótki rys historyczny
Określenie piwa mianem „Stout” można prześledzić do 1677 roku. Wtedy określał mocniejszą – tęższą – wersję popularnych ciemnych piw, którym najbliżej było do znanego nam Brown Portera.
W XVIII wieku dzięki ewolucji stylu oraz jego popularności wśród stoczniowej klasy robotniczej przyległo do niego określenie Porter. To samo piwo, w wersji tęgiej, zyskało dużą popularność w Irlandii. Jednak prawdziwy boom na Stouty rozpoczął się w 1817 roku, po wynalezieniu pieca bębnowego, który wyeliminował bezpośrednie działanie ognia i poprawił znacząco jakość słodów palonych.
A co z tym owsem?
Owies trafił do piwa jeszcze w czasach starożytnych, długo przed narodzinami Stoutów. Istnieje teoria, że początkowo był bardzo popularny, jednak w miarę zwiększenia udziału innych zbóż wypadł on z łask.
Jest to zboże, które zarówno w Anglii jak i Szkocji ma doskonałe warunki uprawne, dlatego z czasem trafił do kotła warzelniczego. Dodatkowo, w XIX wieku pojawił się trend zachęcania do picia Oatmeal Stouta jako piwa korzystnego dla zdrowia. Ile w tym prawdy? Nie wiemy…
Zapraszamy do obejrzenia filmu, żeby dowiedzieć się więcej o tym stylu.
Kraft to ludzie…
dlatego każdy styl omawiamy z gościem, a od wakacji zimuje u nas Łukasz – Sesyjny Suseł – Szymański, członek Poznańskiej Loży Piwnej, a przede wszystkim miłośnik dobrego piwa. Łukasz dzieli się swoją pasją na Instagramie.
#WspieramGastro
Z uwagi na globalną sytuację pandemiczną staramy się wspierać lokalną gastronomię. Z tego powodu zdecydowaliśmy się przenieść serię Lany Poniedziałek w plener i nagrywać każdy odcinek w innym lokalu. Dzisiejszy został nagrany w Centrali Piwnej.
W momencie nagrywania dzisiejszego odcinka informacja o przeniesieniu Centrali Piwnej była jeszcze tajna, ale dziś już wiemy, gdzie sklep z Mickiewicza zostanie przeniesiony. Centrala Piwna połączy w tych trudnych czasach swoje siły z Brisman Kawowy Bar!
Po więcej informacji, jak Wy możecie wspomóc lokalną gastronomię zapraszamy na naszego Facebooka. Nagraliśmy kilka materiałów z zaprzyjaźnionymi lokalami i jesteśmy w trakcie umawiania kolejnych.
Jeśli chcecie wiedzieć więcej…
- Historia Piwnej Rewolucji cz. 1 i cz. 2
- Od czego zależy kolor piwa?
- Co to jest IBU