Dziś w serii Lany Poniedziałek prezentujemy kolejnego przedstawiciela Amerykańskich stylów nowofalowych. Poznajcie Red IPA.
Przedstawiciele w Polsce
Na Polskiej scenie kraftowej mamy wielu przedstawicieli Red IPA. Między innymi:
- Red AIPA – Browar Largus
- Red AIPA – Browar Haust
- Imperial Red AIPA – Browar Birbant
- Red Dwarf – Fabryka Piwa
- PROpaganda – AntyBrowar
- Ruda Maruda – Browar Waszczukowe
- The Bucher – Brokreacja
My testowaliśmy Red IPA na przykładzie Rudej Marudy z browaru Waszczukowe oraz The Bucher z Brokreacji
Opis Stylu
Aromat:
Aromat Red IPA jest zdominowany przez złożoność nowofalowych chmieli, które są na poziomie średniowysokim do wysokiego. Nuty aromatyczne mogą się kojarzyć z cytrusami lub owocami tropikalnymi, kokosem, winogronami, poziomkami, kwiatami, przyprawami lub aromatami leśnymi. Słodowość jest na poziomie średnioniskim do średniego, może mieć zupełnie neutralny, czysty charakter lub zawierać nuty melanoidynowe – ciemnego chleba, karmelu, toffi lub orzechów. Profil drożdżowy powinien być czysty. Dopuszczalne są jedynie niskie do średnioniskich estry o charakterze czerwonych owoców pestkowcyh. W mocniejszych wersjach może się pojawiać czysty aromat alkoholowy.
Smak:
W smaku dominują nowofalowe chmiele. Ich poziom wacha się miedzy średniowysokim, a wysokim i jest pozbawiony trawiastych posmaków. Słodowość pojawia się dopiero na drugim planie, może być czysta. Jest wyczuwalna na poziomie średnioniskim. Poza tym, podobnie jak w aromacie, słodowość Red IPA może być wzbogacona o nuty melanoidynowe. Ważne jest, żeby słody dobrze komponowały się z chmielem. Estry o charakterze czerwonych owoców pestkowych występują na poziomie niskiego do średniego. W smaku nie występują inne nuty pochodzące z fermentacji, poza alkoholem, który może pojawić się w mocniejszych wersjach. Finisz Red IPA jest wytrawny, średnio długi, chmielowy, ewentualnie chmielowo-słodowy.
Goryczka:
Red IPA ma średniowysoką do wysokiej goryczy, która może być ostra, ale nie gryząca. Goryczka długo utrzymuje się w ustach.
Kraft To ludzie,
więc Grzegorzowi, jak co tydzień towarzyszy Łukasz „Sesyjny Suseł” Szymański. Członek Poznańskiej Loży Piwnej i aktywny degustator, którego podróże piwne znajdziecie na Instagramie.
#WspieramGastro
Ponieważ zamknięcie gastronomii na 2 tygodnie trwa już ponad 120 dni, zachęcamy do wspierania lokalnych knajp. Niektóre sprzedają piwo z kranów, inne przygotowują jedzenie na wynos. Zachęcamy – wejdźcie na fanpage’a, pomóżcie im przetrwać!