Czekoladowy mus z wiśniowym sour stoutem

Po długiej przerwie wracamy do Was z serią przepisów, w których ważnym składnikiem jest piwo. Tym razem przygotowaliśmy dla Was czekoladowy mus, w którym pierwsze skrzypce gra wiśniowy sour stout – gwarantujemy, że ten smak Was zachwyci 🙂

Lista składników jest krótka, a przygotowanie znacznie prostsze niż mogłoby się wydawać. Z podanych proporcji przygotujecie 4 porcje. To, co widać na zdjęciu to porcja podwójna – jak się przekonaliśmy, bardzo sycąca. Nawet największe łasuchy (a za takich się uważamy) miały problem ze spałaszowaniem całości. Dlatego uczcie się na naszych błędach i lepiej przygotujcie trochę mniejsze naczynia, niż szkło do barrel age’a 😉

My do przygotowania tego deseru wykorzystaliśmy Cherry Sour Stout z browaru Sady, ale śmiało możecie sięgnąć po inne piwo w tym stylu.

A jeśli macie ochotę spróbować też innych pyszności, to sprawdźcie nasze przepisy na pikantną musztardę na stoucie, nóżki kurczaka w marynacie piwno-pomidorowej i czekoladowy piernik na piwie.

czekoladowy mus, w którym pierwsze skrzypce gra wiśniowy sour stout
czekoladowy mus, w którym pierwsze skrzypce gra wiśniowy sour stout

Składniki:

na 4 porcje (na zdjęciu widać porcję podwójną 🙂 )

Na mus:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 200 ml wiśniowego sour stouta (na przykład tego)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 50 ml wody

Na wiśniowy żel:

  • 1 szklanka mrożonych wiśni bez pestek
  • 200 ml wiśniowego sour stouta
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • kilka biszkoptów

Sposób przygotowania:

  • W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Nad garnkiem ustawiamy żaroodporną miskę.
  • Czekoladę kruszymy, wrzucamy do miski i zalewamy piwem. Podgrzewamy mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy miskę znad garnka i odstawiamy do przestudzenia.
  • Gdy czekolada ostygnie, ale wciąż będzie mieć płynną konsystencję, ubijamy na sztywno śmietankę.
  • Czekoladę i kremówkę łączymy razem, a następnie chłodzimy w lodówce. Masa powinna być zimna, ale wciąż płynna.
  • Łączymy żelatynę z wodą i rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dodajemy do musu czekoladowego i ubijamy mikserem, by masa trochę się napowietrzyła.
  • Na dno pucharków lub miseczek kruszymy biszkopty. Na wierzch nalewamy mus. Chłodzimy w lodówce.
  • W międzyczasie wiśnie zalewamy piwem, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż całość nabierze konsystencji kisielu. Chłodzimy.
  • Całkowicie zimne wiśnie nakładamy na wierzch deseru.

Smacznego!

Chcecie więcej?