Po długiej przerwie wracamy do Was z serią przepisów, w których ważnym składnikiem jest piwo. Tym razem przygotowaliśmy dla Was czekoladowy mus, w którym pierwsze skrzypce gra wiśniowy sour stout – gwarantujemy, że ten smak Was zachwyci 🙂
Lista składników jest krótka, a przygotowanie znacznie prostsze niż mogłoby się wydawać. Z podanych proporcji przygotujecie 4 porcje. To, co widać na zdjęciu to porcja podwójna – jak się przekonaliśmy, bardzo sycąca. Nawet największe łasuchy (a za takich się uważamy) miały problem ze spałaszowaniem całości. Dlatego uczcie się na naszych błędach i lepiej przygotujcie trochę mniejsze naczynia, niż szkło do barrel age’a 😉
My do przygotowania tego deseru wykorzystaliśmy Cherry Sour Stout z browaru Sady, ale śmiało możecie sięgnąć po inne piwo w tym stylu.
A jeśli macie ochotę spróbować też innych pyszności, to sprawdźcie nasze przepisy na pikantną musztardę na stoucie, nóżki kurczaka w marynacie piwno-pomidorowej i czekoladowy piernik na piwie.
Składniki:
na 4 porcje (na zdjęciu widać porcję podwójną 🙂 )
Na mus:
- 200 g mlecznej czekolady
- 200 ml wiśniowego sour stouta (na przykład tego)
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 50 ml wody
Na wiśniowy żel:
- 1 szklanka mrożonych wiśni bez pestek
- 200 ml wiśniowego sour stouta
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- kilka biszkoptów
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Nad garnkiem ustawiamy żaroodporną miskę.
- Czekoladę kruszymy, wrzucamy do miski i zalewamy piwem. Podgrzewamy mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy miskę znad garnka i odstawiamy do przestudzenia.
- Gdy czekolada ostygnie, ale wciąż będzie mieć płynną konsystencję, ubijamy na sztywno śmietankę.
- Czekoladę i kremówkę łączymy razem, a następnie chłodzimy w lodówce. Masa powinna być zimna, ale wciąż płynna.
- Łączymy żelatynę z wodą i rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dodajemy do musu czekoladowego i ubijamy mikserem, by masa trochę się napowietrzyła.
- Na dno pucharków lub miseczek kruszymy biszkopty. Na wierzch nalewamy mus. Chłodzimy w lodówce.
- W międzyczasie wiśnie zalewamy piwem, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż całość nabierze konsystencji kisielu. Chłodzimy.
- Całkowicie zimne wiśnie nakładamy na wierzch deseru.
Smacznego!
Chcecie więcej?
- Dla miłośników słodyczy mamy również przepis na ciasteczka z piwnym nadzieniem oraz odwróconą szarlotkę z wolnowara