Przewiń do treści
Twitter Facebook Instagram Wstecz Szukaj
Przewiń do treści

Jak zostać sensorykiem i zdobyć certyfikat sędziego konkursów piwnych?

Jak zostać sensorykiem i zdobyć certyfikat sędziego konkursów piwnych?
Jak zostać sensorykiem i zdobyć certyfikat sędziego konkursów piwnych?
Tagi: 

Wiecie już czym zajmuje się piwny sensoryk i na czym polega sędziowanie na konkursach piwnych. Wciąż jednak może zastanawiać Was podstawowa kwestia – jak nim zostać?

Aby zostać sensorykiem niezbędne i zarazem najważniejsze są fizyczne predyspozycje (nos i język czułe na wszelkie aromaty i smaki). Tuż za nimi na liście wymagań są spora wiedza o piwie i pasja. Podczas profesjonalnych kursów sensorycznych, już na wstępie, uczestnicy poddawani są testom na daltonizm smakowy i zapachowy, aby upewnić się, że faktycznie nadają się do tej pracy.

Na kursie w skrócie przybliżana jest teoria warzenia piwa, etapów jego produkcji, degustacji oraz pracy sensoryka, ale na tym etapie należy posiadać już wiedzę na temat stylów piwnych i tego co je charakteryzuje. Oprócz zgłębiania teorii, kursanci uczą się również wypełniać arkusze i opisywać piwo zgodnie z obowiązującymi standardami. Kursy trwają zazwyczaj dość krótko – są to zajęcia weekendowe, po których kandydaci na sensoryków dostają zadania i materiały do domu, a następnie sprawdza się ich wiedzę na egzaminie.

Egzamin sprawdza nabyte umiejętności w praktyce – kursant otrzymuje próbki z aromatami rozpuszczonymi w piwie, o niskim progu wyczuwalności. Takie piwo należy rozebrać na części pierwsze i właściwie opisać oraz ocenić w arkuszu sędziowskim. Prestiżowe kursy organizowane przez międzynarodową organizację Beer Judge Certification Program sprawdzają także znajomość styli oraz umiejętność ich dokładnego opisania. Certyfikacją piwnych sensoryków zajmuje się także międzynarodowy i równie prestiżowy Cicerone Certification Program, podzielony na trzy stopnie wtajemniczenia.

W Polsce bycie sensorykiem i sędzią piwnym wciąż nie jest popularną profesją, choć osób nią zainteresowanych wraz z rozwojem piwnej rewolucji przybywa. Kursy sędziowskie organizowane są m.in. przez Polskie Stowarzyszenie Piw Domowych – sędziów piwnych z ich certyfikatem dwa lata temu było około 40, obecnie jest ich około 100. Jeśli Ty również uważasz, że masz świetny nos i w przeciwieństwie do większości Twoich znajomych potrafisz wyczuć w piwie nuty goździków, wanilii lub starego sera, wiesz czym się różni Barley Wine od Old Ale, fascynuje cię piwny świat i chciałbyś spróbować swoich sił jako sensoryk, śmiało podejmij wyzwanie i zapisz się na kurs! Drzwi do krainy piwem płynącej stoją przed Tobą otworem! :)

                          Marysia Banach
Autorem tego wpisu jest: Marysia Banach
Od kilku lat związana jestem z organizacją Poznańskich Targów Piwnych i gdybym miała odpowiedzieć na pytanie czym się tu zajmuję, musiałabym chyba powiedzieć, że wszystkim po trochu. Trochę ze mnie taki człowiek-orkiestra. W wolnych chwilach gotuję, wydaję kulinarne książki i przepisami dzielę się na łamach bloga PTP. Świat kraftowego piwa dopiero poznaję, ale degustacja jest zdecydowanie moją ulubioną częścią tej podróży.

Komentarze