Z pierwszymi dniami listopada na tapet wraca, wcale nie taka nudna, Belgia. Dzisiejszy Lany Poniedziałek nadajemy prosto z klasztoru Trapistów, którzy przez setki lat tworzyli belgijskie klasyki takie jak Blond, Dubbel czy Trippel.
Dzisiejszy odcinek poświęcimy właśnie Dubblowi, który świetnie sprawdza się jeśli niemieckie Dunkle i Bocki są zbyt słodowe, a Portery czy Stouty zbyt gorzkie/pieczone.
Dość dużo browarów w Polsce podchodziło już do tego stylu. U nas na barze znalazł się Dubbel z Trzech Kumpli Browar Lotny, ale na sklepowych półkach można (lub można było) znaleźć jeszcze takie piwa jak: Benedykt z Łańcuta, Konstańcin Dubbel, Pielgrzym z Profesji, Dwudzik z Gzuba, Monica Dubbellucci z Hopium, Pogoda Ducha z Browaru Za Miastem, ART+32 z Browaru Stu Mostów.
Czym się charakteryzuje ten styl? W czym go pić? Jak wyglądała historia? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi znajdziecie w filmie.
Kraft to ludzie…
więc Grzegorz Stachurski każdy styl omawia z gościem, od wakacji tym gościem jest Łukasz, Sesyjny Suseł, Szymański, którego Instagram możecie sprawdzić tutaj: https://instagram.com/sesyjnysusel
Jeżeli chcecie doczytać więcej:
- Skoro mamy listopad, zapraszamy na przeglądy piw na Halloween oraz piw dyniowych
- Tu dowiecie się, co powinno znaleźć się na etykiecie piwa
- Tu natomiast wyjaśniamy od czego zależy kolor piwa