Lany Poniedziałek #63 – Irish Red Ale

Z Cold IPA o którym mówiliśmy tydzień temu, przeskakujemy na piwo, którym raczyli się już Wikingowie i Celtowie. Irish Red Ale – bo o nim mowa – choć wywodzi się z średniowiecznej Irlandii, dziś bardziej popularny jest poza jej granicami. Jego czerwoną barwą obecnie zachwycają się głównie Amerykanie, ale przedstawicieli tego stylu można spotkać także wśród wypustów polskich browarów.

Co ciekawe!

W irlandzkim poemacie z VIII lub IX wieku znajduje się krótka wzmianka o „czerwonych ale”. Ta ulotna wzmianka wydaje się być najwcześniejszą aluzją do czerwonego ale i mówi, że pito go w „Dorind” w Kerry i „o krainie Cruithni” (Cruithni to nazwa nadana plemionom piktyjskim). Można bezpiecznie przypuszczać, że to, co uważamy za irlandzką czerwień w jej nowoczesnym stylu, bardzo różni się od czerwonego ale, o którym mowa w tym wierszu.

Przedstawiciele w Polsce

  • Irish Red Ale – Brokreacja
  • Tartan Tie – Browar Wagabunda
  • Fenix -Browar Rebelia
  • Ognie Szczęścia – Browar Pinta
  • Dzielny Irek – Browar Waszczukowe
  • Pooka – Browar Nepomucen
  • Fenegryka Ale – Beer Bros
  • Call Me Simon – Browar Pinta

My tym razem raczyliśmy się piwami Irish Red Ale z Brokreacji oraz Tartan Tie od browaru Wagabunda.

Opis stylu

Aromat:

Irish Red Ale charakteryzuje aromat słodowy niski do średniego z nutą karmelu i tostów. Chmiel zazwyczaj nie jest wyczuwalny, a jeśli występuje to zwykle ma charakter ziołowy, ziemisty lub kwiatowy. Akceptowana jest nuta maślanego diacetylu, szczególnie jeśli kojarzy się ona z maślanym popcornem lub toffi. Charakter Irish Red Ale powinien być neutralny. Ewentualne estry owocowe oraz alkohole wyższe powinny być na niskim poziomie.

Smak:

W smaku IRA wyczuwalna jest niska do średniej słodowa lub karmelowa słodycz, lecz finisz jest wytrawny. Wyczuwalne mogą być toffi lub aromat maślany, a także ziarno, herbatniki i tosty. Czasami spotykane, lecz nie wymagane są owocowe estry oraz delikatny ziołowy lub ziemisty smak chmielowy. Finisz na poziomie średnio wytrawnym do wytrawnego, pochodzący od palonego jęczmienia. Balans lekko przesunięty w stronę słodowości.

Goryczka:

Goryczka niska do średnio niskiej. Za sprawą dodatku ciemnych słodów jest zazwyczaj bardziej wyczuwalna niż wynikałoby to z oznaczenia IBU.

Kraft To ludzie,

więc Grzegorzowi towarzyszy Łukasz „Sesyjny Suseł” Szymański – członek Poznańskiej Loży Piwnej i aktywny degustator, którego podróże piwne znajdziecie na Instagramie.

#WspieramGastro

W momencie, kiedy to czytacie, ruszyły już ogródki przy restauracjach, pubach i kawiarniach. Zachęcamy do wspierania lokalnej gastronomi.

Pamiętajcie o Subskrypcji

Poznańskie Targi Piwne w internecie:

Author picture

Jestem psychologiem biznesu, który na dobre utknął w targach. Zawodowo jestem jednoosobowym działem sprzedaży i marketingu w firmie targowej, dzięki czemu mam możliwość podglądać największych organizatorów targów na świecie.
Prywatnie jestem fanem marketingu, nowych technologii, klasycznych IPA i leżakowanych porterów.

Author picture

Jestem psychologiem biznesu, który na dobre utknął w targach. Zawodowo jestem jednoosobowym działem sprzedaży i marketingu w firmie targowej, dzięki czemu mam możliwość podglądać największych organizatorów targów na świecie.
Prywatnie jestem fanem marketingu, nowych technologii, klasycznych IPA i leżakowanych porterów.