Koźlak Jesienny – Lany Poniedziałek #46

46 odcinek serii Lany Poniedziałek przedstawia HerfsBocka styl, który po polsku można określić jako Koźlak Jesienny. Co prawda nie jest to styl uznawany przez BJCP, ale jest on holenderską wariacją na temat niemieckiego koźlaka, która została wyodrębniona w XIX w.

Importy muszą być drogie

Niesprzecznie do powstania tego stylu przyczyniło się wprowadzenie wysokiego cła importowego na piwa zagraniczne. Początkowo były to piwa górnej fermentacji, jednak popularyzacja urządzeń chłodniczych spowodowała zmianę na metodę dolnej fermentacji.

w centrum kadru szklanka 0,3l z koźlakiem jesiennym w środku, po prawej stornie butelka piwa koźlak jesienny z browaru milicz, po lewej stornie parametry piwa: ekstrakt początkowy 15-18 BLG, ekstrakt końcowy 4-6 BLG, zawartość alkoholu 5-7,5%, goryczka 20-30 IBU

Za pierwszego holenderskiego koźlaka dolnej fermentacji uważa się Winterbier z browaru Amstel. Ciekawostką jest też festiwal Koźlaków Jesiennych PINT Bokbierfestival, na którym można spróbować tylko piw w tym stylu.

Rodzimym przykładem, który dziś degustujemy, jest Koźlak Jesienny z browaru Milicz.

Charakterystyka stylu

Aromat

Dominują aromaty słodowe, które są na poziomie średnim lub średniowysokim. Obejmują one przede wszystkim nuty tostów, orzechów, ciasteczek i ciemnego pieczywa. Estry występują na poziomie od średnioniskiego do średniego, mają charakter rodzynek, suszonych śliwek, daktyli i fig. Mogą pojawić się nuty suszonych i ciemnych owoców, na poziomie do średniego, które pochodzą od ciemnych słodów. Aromaty chmielowe na poziomie niskim, dopuszczalne są aromaty alkoholowe na poziomie niskim, zwłaszcza w wersji podwójnej. Zdecydowanie nie mogą pojawiać się DMS, Diacetyl oraz nuty palone.

Smak

Nuty słodowe są na poziomie wysokim z dominacją pieczonej skórki chleba, tostów i orzechów. Na niskim poziomie może pojawić się karmel. Smaki estrowe, takie jak przy aromacie, mogą występować na poziomie co najwyżej średnim, dopuszczalna jest też średnia słodycz ustępująca słodowemu finiszowi.

#WspieramGastro

W ramach akcji #WspieramLokalneGastro dzisiejszy Lany Poniedziałek nagrywaliśmy w Minister Cafe na Ratajczaka. Polecamy przede wszystkim Croissanty – rewelacyjne. Można je zamawiać z dostawą do domu przez fyrtel.pl

Kraft to ludzie,

dlatego każdy styl omawiamy z gościem. Od początku wakacji jest nim Łukasz – Sesyjny Suseł – Szymański, członek Poznańskiej Loży Piwnej, a przede wszystkim miłośnik dobrego piwa. Łukasz dzieli się swoją pasją na Instagramie.

Jeśli chcecie doczytać więcej:

Author picture

Jestem psychologiem biznesu, który na dobre utknął w targach. Zawodowo jestem jednoosobowym działem sprzedaży i marketingu w firmie targowej, dzięki czemu mam możliwość podglądać największych organizatorów targów na świecie.
Prywatnie jestem fanem marketingu, nowych technologii, klasycznych IPA i leżakowanych porterów.

Author picture

Jestem psychologiem biznesu, który na dobre utknął w targach. Zawodowo jestem jednoosobowym działem sprzedaży i marketingu w firmie targowej, dzięki czemu mam możliwość podglądać największych organizatorów targów na świecie.
Prywatnie jestem fanem marketingu, nowych technologii, klasycznych IPA i leżakowanych porterów.