Znów wracamy do Niemiec. Dzisiejszy Lany Poniedziałek to historia stylu szczególnie bliskiego Grzegorzowi. Zapraszamy na opowieść o stylu Rauchbock – klasycznie wędzonym piwie, które nam najbardziej kojarzy się z browarem Schlenkerla w Bambergu. Co roku, w ramach Brau Beviale, właśnie w Schlenkerli spotykają się przedstawiciele polskiego kraftu. Za przykład stylu posłużył nam Rauch DoppelBock – kooperacja browarów Trzech Kumpli i Łańcut.

Rauchbock czyli co?
Ten styl, podobnie jak Eisbock, jest pochodną niemieckich bocków, dlatego dużo zależy tu od bazowej receptury. Z tego powodu widełki parametrów są bardzo ogólne, mogą być zbliżone zarówno do koźlaka jak i doppelbocka. Historia również jest podobna jak przy koźlakach. Sam browar Schlenkerla ma swoje początki w 1405 roku. Już wtedy powstawało tam piwo wędzone, w którego smaku dominują aromaty bukowego dymu, a w smaku dominuje przypieczona skórka chleba, delikatny karmel i suszona śliwka.

Tak jak wspominamy w filmie, piwa wędzonego trzeba koniecznie spróbować! Jedni je pokochają, inni znienawidzą, jednak ten styl nie pozostaje obojętny nikomu. Dodatkowo, jeśli zajedziecie w okolice Norymbergi polecamy wizytę w Bambergu.
Kraft to ludzie…
dlatego każdy styl omawiamy z gościem. Od początku wakacji jest nim Łukasz – Sesyjny Suseł – Szymański, członek Poznańskiej Loży Piwnej, a przede wszystkim miłośnik dobrego piwa. Łukasz dzieli się swoją pasją na Instagramie.
Jeśli chcecie doczytać więcej: