Przewiń do treści
Twitter Facebook Instagram Wstecz Szukaj
Przewiń do treści

Schwarzbier – Lany Poniedziałek #25

Schwarzbier – Lany Poniedziałek #25
Schwarzbier – Lany Poniedziałek #25
Lany Poniedziałek #25 – Schwarzbier

Dzisiejszy Lany Poniedziałek powstawał z przygodami. Nagrywaliśmy go dwa razy, ponieważ za pierwszym mieliśmy piwo w stylu Schwarzbier zamiast Munich Dunkel lager. Różnica nie jest duża, ale rzetelność nie pozwoliła nam wypuścić tamtego odcinka. Zachowała się tylko profesjonalna opinia Łukasza, którą słyszycie we wstępie.

Dlatego zmieniliśmy plany i mamy to! Bohaterem dzisiejszego filmu jest prawdziwy, klasyczny Schwarzbier, który dodatkowo jest kanonem polskiego kraftu! W końcu dzisiejsze piwo, razem z Atakiem Chmielu i A’la Grodziskim oficjalnie rozpoczęło piwną rewolucję w Polsce.

Od kiedy warzy się Schwarzbiera?

Sam styl jest prawdopodobnie najstarszym nieprzerwanie warzonym piwem na świecie! Dlaczego? W 1935 roku w okolicy Kulmbach w północnej Bawarii (pamiętacie to miasto z zeszłego tygodnia?) odkryto grobowiec celtycki. Celtowie, podobnie jak w starożytni Egipcjanie, wierzyli, że zmarły musi zabrać ze sobą dobra, których będzie potrzebował w zaświatach. Tym sposobem, obok broni i ubrań, odnaleziono także amforę z czarnym piwem i kilkoma kawałami chleba. Grobowiec jest datowany na 800 r. p. n. e. i jest najstarszym dowodem browarnictwa w Europie. Biorąc pod uwagę barwę trunku i okolice, w których grobowiec został znaleziony, archeolodzy doszli do konkluzji, że był to protoplasta Schwarzbiera (czarnego piwa).

Schwarzbier Pinta - Czarna dziura - parametry:
Ekstrakt 11-13* BLG
Ekstrakt końcowy 3-4* BLG
Zawartość alkoholu -  3,8-5,6 %
Goryczka: 20-30 IBU

Schwarzbier 2000 lat później…

bo w 1174 roku w liście lokacyjnym Kulmbach do biskupa Brambergu (o tym mieście więcej usłyszycie za tydzień) zostaje zapisane pierwsze udokumentowanie warzenie piwa.

W tamtym okresie, podobnie jak inne piwa, Schwarzbier był piwem górnej fermentacji.

Pierwsza udokumentowana marka w tym stylu została wymieniona na rachunku wystawionym browarowi przez radę miasta Brunsczwik w 1390 roku. Był to Braunschweiger Mumme. Natomiast określenie „schwarzbier” pojawiło się dopiero w 1543 roku w dokumencie z Turyingii. Jednak najsłynniejsze ciemne piwo pochodzi z wspomnianego Kulmbach i jest to  Kulmbacher Kloster Mӧnchshof Schwarzbier. Obecnie wiodącym producentem jest jednak Köstritzer Schwarzbierbrauerei.

My jak zawsze staramy się wspierać Polski kraft, dlatego dziś, podobnie jak tydzień temu, degustujemy piwo z browaru Pinta. Tym razem na barze znalazła się Czarna Dziura.

Schwarzbier - czarna dziura - kolory

Kraft to ludzie…

dlatego każdy styl omawiamy z gościem. Przez całe wakacje jest nim Łukasz – Sesyjny Suseł – Szymański, członek Poznańskiej Loży Piwnej, a przede wszystkim miłośnik dobrego piwa. Łukasz dzieli się swoją pasją na Instagramie.

Jeśli chcecie doczytać więcej:

Pamiętajcie o Subskrypcji

Poznańskie Targi Piwne w internecie:

                          Jan Szofer
Autorem tego wpisu jest: Jan Szofer
Jestem psychologiem biznesu, który na dobre utknął w targach. Zawodowo jestem jednoosobowym działem sprzedaży i marketingu w firmie targowej, dzięki czemu mam możliwość podglądać największych organizatorów targów na świecie. Prywatnie jestem fanem marketingu, nowych technologii, klasycznych IPA i leżakowanych porterów.

Komentarze