Tmave – Lany Poniedziałek #47

Ahoi! Szykujcie knedliczki, gulasz i hermeliny, bo dziś odwiedzamy Czechy! Dziś na tapet bierzemy Tmave – czeski odpowiednich Schwarzbiera. Piwo ciemne, słodkawe, gładkie z odrobiną treściwości.

Tmave Rewolucje

Ten styl bardzo rzadko jest warzony poza Czechami. W Polsce mieliśmy na pewno 3 przedstawicieli: Hoppy Tmave z Pinty, Tmavy leżak z Browaru Stumostów i Pierrdołę z Gądek z Browaru Szałpiw.

Inaczej to wygląda w Czechach. Najstarszy browar w Pradze, założony w 1499 roku U Fleků, warzy tylko piwo Tmave i serwuje je z wyśmienitym gulaszem! Sam styl jest natomiast bardzo popularny w piwiarniach i browarach na terenie całego kraju. Co ciekawe, mimo swojej popularności w Czechach i wyjątkowości, Tmave nie było stylem wyodrębnianym przez BJCP aż do 2014 roku.

Dwie butelki Tmave- Krusovice i 
Bernard Cerny - stojące na okrągłym stoliku, na przemian ze szklankami wypełnionymi do połowy piwem. Obok, po lewej stronie, wypisana barwa stylu w skali EBC: 40-60. Nie określono barwy w skali SRM

Wracając do U Fleků, przez 44 lata pracował tam Ivan Chramosil. Człowiek, który o Tmavym piwie wie więcej niż ktokolwiek inny na ziemi. Po przejściu na emeryturę w 2016 roku nie zostawił piwowarstwa. Aktualnie jest konsultantem. Jak czeska wersja Magdy Gessler, pomaga browarom pod kątem technologicznym dopracować produkcję Tmavego.

Dwie butelki Tmave - Krusovice i 
Bernard Cerny - stojące na okrągłym stoliku, na przemian ze szklankami wypełnionymi do połowy piwem. Obok, po lewej stronie, wypisane parametry stylu: ekstrakt początkowy: 10-11°Blg
Ekstrakt końcowy: 2-3°Blg
Zawartość alkoholu: 3,8-4,6% obj.
Goryczka: 15-28 IBU

Wrażenia sensoryczne

Aromat:

Podstawą jest średnioniski aromat skórki ciemnego chleba, uzupełniony w tle niskim aromatem karmelowym. Aromaty chmielowe, głównie ziołowy, korzenny lub kwiatowy na poziomie niskim do średnioniskiego, znajdują się na drugim planie względem aromatów słodowych. Dopuszczalny jest niski diacetyl, który nie może dominować. Poza tym czysty profil aromatyczny, bez wyraźnych estrów i aromatów siarkowych.

Smak:

Na pierwszym planie średnioniski smak chleba (skórka ciemnego chleba), razowy, może być lekko orzechowy. W tle wyczuwalne są niskie nuty karmelu. Chmiel można wyczuć dopiero na drugim planie, na niskim lub średnioniskim poziomie, o ziołowym, kwiatowym lub korzennym charakterze. Dopuszczalna jest lekka owocowość od ciemnych słodów oraz niski diacetyl. Brak ewidentnych estrów i aromatów siarkowych. Goryczka może być równa lub nieco słabsza od słodyczy, która powinna być wyczuwalna na poziomie do średnioniskiego. Finisz półwytrawny do wytrawnego, krótki, chlebowy.

Goryczka:

Niska do średnio niskiej, krótka, łagodna, chmielowa.

Kraft to ludzie,

dlatego każdy styl omawiamy z gościem. Tradycyjnie zimuje z nami Suseł, a dokładnie Łukasz – Sesyjny Suseł – Szymański, członek Poznańskiej Loży Piwnej, a przede wszystkim miłośnik dobrego piwa. Łukasz dzieli się swoją pasją na Instagramie

Author picture

Jestem psychologiem biznesu, który na dobre utknął w targach. Zawodowo jestem jednoosobowym działem sprzedaży i marketingu w firmie targowej, dzięki czemu mam możliwość podglądać największych organizatorów targów na świecie.
Prywatnie jestem fanem marketingu, nowych technologii, klasycznych IPA i leżakowanych porterów.

Author picture

Jestem psychologiem biznesu, który na dobre utknął w targach. Zawodowo jestem jednoosobowym działem sprzedaży i marketingu w firmie targowej, dzięki czemu mam możliwość podglądać największych organizatorów targów na świecie.
Prywatnie jestem fanem marketingu, nowych technologii, klasycznych IPA i leżakowanych porterów.