Zapraszamy na Zachodnie Wybrzeże – to stąd, z Yakima Valley w stanie Waszyngton, wywodzą się chmiele, od których zaczęła się Piwna Rewolucja w Polsce. Amarillo, Cascade, Citra, Simcoe – te nazwy towarzyszą nam od pierwszej warki Ataku Chmielu. I właśnie o chmiel chodzi w dzisiejszym odcinku, bo to one odpowiadają za intensywną gorycz i cytrusowe aromaty stylu West Coast IPA.
Piwna Rewolucja w Stanach
W 1965 roku, w czasach gdy nie istniało pojęcie piwa rzemieślniczego, Fritz Maytag, absolwent uniwersytetu w Sanford, kupił mały browar Anchor w San Francisco chcąc uwarzyć piwo w angielskim stylu, ale chmielone amerykańskim chmielem. Wykorzystał do tego praktycznie zapomnianą już technikę chmielenia na zimno. Obecny piwowar browaru Anchor, Mark Carpenter, wyjaśnia, że dodanie chmielu do piwa w trakcie starzenia, zamiast warzenia, powoduje uwolnienie aromatów bez alfa-kwasów, które odpowiadają za odczucie goryczy.
Wracając do Maytaga, jego przyjaciel i hodowca chmielu zasugerował, żeby do angielskich klasyków użyć nowej odmiany chmielu, która świeżo wyszła na rynek, a nazywała się Cascade. Fritz poszedł za radą swojego przyjaciela i dodał najpierw do warzenia, a potem również na zimno, ogromną ilość chmielu.
Tak uwarzone piwo miało premierę w 1975 roku i otrzymało nazwę Liberty Ale, dla upamiętnienia Paula Revere’a, który zapoczątkował rewolucję amerykańską.
Poza tradycyjną metodą chmielenia na zimno, Maytag zainspirował się stylem India Pale Ale warzonym przez P. Ballantine & Sons Brewing Company. Był to jedyny amerykański przykład IPA sprzed prohibicji, który przetrwał do lat 70 XX. w. To właśnie cytrusowe, intensywne, orzeźwiające i goryczkowe Liberty Ale zapoczątkowało Piwną Rewolucję w Stanach.
Trochę o stylu:
Kolor
West Coast IPA to piwo w kolorze od jasnozłotej do ciemnozłotej. Powinno być klarowne, jednak dopuszczalna jest lekka opalizacja spowodowana chmieleniem na zimno. Piana biała od średnio obfitej do obfitej, gęsta i trwała.
Aromat
Piwa z Zachodniego Wybrzeża charakteryzują się intensywnym aromatem amerykańskich chmieli, które dominują całość odczucia w nosie. W zależności od odmiany mogą mieć one charakter cytrusów, owoców tropikalnych, żywicy, sosny, kwiatów lub inne, wynikające z nowofalowych chmieli.
Delikatne nuty słodowe tworzą jedynie tło. Jeśli występują, powinny mieć czysty, zbożowy charakter bez nut melanoidynowych czy karmelowych. Dopuszczalne są też owocowe estry na niskim poziomie.
Dominujące nuty cebuli, kwasu izowalerianowego czy diacetylu są oczywistą wadą, nie powinny występować w West Coast IPA.
Smak
Smak tego stylu jest intensywnie chmielony, podobnie jak aromat może mieć charakter cytrusów, owoców tropikalnych, żywicy, sosny, kwiatów lub inny, wynikający z zastosowanych chmieli.
Słodowość występuje jedynie na niskim poziomie, tworząc tło dla smaków chmielowych. Podobnie jak przy aromacie, ma ona czysto zbożowy charakter, bez nut melanoidynowych czy karmelowych. Minimalne akcenty alkoholowe nie powinny być traktowane jako wada w mocniejszych interpretacjach West Coast’a. Balans piwa przesunięty jest w stronę chmielowo-goryczkową z wytrwanym finiszem.
Goryczka jest od średnio wysokiej do bardzo wysokiej, może być zalegająca. Nie powinna być mocno łodygowa, ściągająca czy piołunowa.
Również w smaku posmak czosnku, cebuli, diacetylu czy kwasu izowalerianowego są uznawane za wady.
Polscy przedstawiciele
- Modern Drinking – Browar Pinta
- Salamander West Coast IPA – Browar Stu Mostów
- West Coast IPA – Browar Zamkowy Cieszyn
- Califia – Trzech Kumpli Browar Lotny
- Lubieżnie Po Bandzie – Harpagan
- Crate Of Hops – Browar Golem
- Nasty Crab – Browar Minister
Jak widzicie, my opisaliśmy ten styl na podstawie nowego wypustu Browaru Madame Barrel, Mary 'Blue Arrow’.
Kraft to ludzie…
dlatego każdy styl omawiamy z gościem, a od wakacji zimuje u nas Łukasz – Sesyjny Suseł – Szymański, członek Poznańskiej Loży Piwnej, a przede wszystkim miłośnik dobrego piwa. Łukasz dzieli się swoją pasją na Instagramie.
Jeśli chcecie wiedzieć więcej…
- Historia Piwnej Rewolucji cz. 1 i cz. 2
- Od czego zależy kolor piwa?
- Co to jest IBU