Blog

Profesjonalizacja piwowarstwa
Jedną z kluczowych zmian dotyczących średniowiecznego piwowarstwa była jego profesjonalizacja. O ile zawodowi piwowarzy znani byli już w antyku, o tyle materiał źródłowy z tamtej

Etykieta piwa – więcej niż marketing
Prawda stara jak świat głosi, że konsumenci kupują oczami. Browary prześcigają się więc w tym, by ich etykiety zachęcały wzorami i kolorami – pole do

Rauchbock – Lany Poniedziałek #28
Znów wracamy do Niemiec. Dzisiejszy Lany Poniedziałek to historia stylu szczególnie bliskiego Grzegorzowi. Zapraszamy na opowieść o stylu Rauchbock – klasycznie wędzonym piwie, które nam

Polski Kraft idzie do puchy. Renesans puszki w piwowarstwie rzemieślniczym
Wokół puszki od lat krąży wiele mitów i niejasności, które ostatnio coraz śmielej zaczęły rozwiewać browary kraftowe, a także piwni popularyzatorzy. Jeszcze do niedawna większość

Wasze ulubione piwa z dodatkiem kawy
Piwo i kawa nie są tak odległe, jak mogłoby się to wydawać na pierwszy rzut oka. Oba napoje należą do najpopularniejszych napitków na świecie, charakteryzują

Polskie cydrownie rzemieślnicze – przegląd
Piwna rewolucja w Polsce przetarła szlaki dla kolejnych, rzemieślniczych producentów, wśród których coraz lepiej poczynają sobie nasi rodzimi cydrownicy. Wiadomo, Polska jabłkiem stoi, ale uzyskanie