Blog

Profesjonalizacja piwowarstwa

Jedną z kluczowych zmian dotyczących średniowiecznego piwowarstwa była jego profesjonalizacja. O ile zawodowi piwowarzy znani byli już w antyku, o tyle materiał źródłowy z tamtej

Rauchbock w czasie degustacji

Rauchbock – Lany Poniedziałek #28

Znów wracamy do Niemiec. Dzisiejszy Lany Poniedziałek to historia stylu szczególnie bliskiego Grzegorzowi. Zapraszamy na opowieść o stylu Rauchbock – klasycznie wędzonym piwie, które nam

Wasze ulubione piwa z dodatkiem kawy

Piwo i kawa nie są tak odległe, jak mogłoby się to wydawać na pierwszy rzut oka. Oba napoje należą do najpopularniejszych napitków na świecie, charakteryzują

Polskie cydrownie rzemieślnicze – przegląd

Piwna rewolucja w Polsce przetarła szlaki dla kolejnych, rzemieślniczych producentów, wśród których coraz lepiej poczynają sobie nasi rodzimi cydrownicy. Wiadomo, Polska jabłkiem stoi, ale uzyskanie