Kategoria: Receptury dla piwowarów domowych

Jak uwarzyć piwo – #12 Berliner Weisse

Piwo ze sporym udziałem słodu pszenicznego, lekkie, jasne, ale tym razem z nietuzinkowymi dodatkami oraz przyjemną kwaśnością! Dziś pokaże jak uwarzyć piwo w stylu Berliner

Jak zrobić sake?

Jeśli macie ochotę zobaczyć, jak można przygotować sake w własnym domu, przekonać się, że nie jest to tak trudne jak można byłoby się spodziewać –

Ziarna kawy

Jak uwarzyć piwo – #11 Piwo z kawą

Kategoria, w której biorą udział piwa zarówno dolnej jak i górnej fermentacji. Od wyboru do koloru, style niemieckie, angielskie czy amerykańskie? Nie ma problemu. Jednak

Jak uwarzyć piwo – #10 Rauchweizen

Dzisiaj rozpoczniemy od stylu z niemieckim rodowodem. Piwo pszeniczne, które posiada doskonale Wam znany charakter będący połączeniem przyprawowych fenoli i owocowych estrów oraz dużej ilości

Jak uwarzyć piwo – #9 Piwo Dyniowe

Tak jak większość piw, tak i piwo dyniowe wywodzi się… z braku składników. Kolonizacja Nowych Indii napotykała wiele niedostatków.  Mieszkańcy przyszłych Stanów Zjednoczonych nie mieli

Jak uwarzyć piwo – #8 Bitter

Ostatnim razem opowiadałem o niemieckim piwie w stylu gose. Piwie pszenicznym z przyjemną kwasowością. Tym razem wybierzmy się w podróż do wyspiarskiej części starego kontynentu

Jak uwarzyć piwo – #7 Gose

W ostatniej części cyklu omawiałem jak uwarzyć dekokcyjnie piwo hefeweizen. Tym razem pozostaniemy nadal za Odrą i skupimy się na kolejnym piwie z szerokiego wachlarzu

Jak uwarzyć piwo – #6 Hefeweizen

W poprzedniej części przedstawiłem piwo grodziskie. Polski styl piwa pochodzący z Grodziska Wielkopolskiego, który świetnie smakuje w ciepłe letnie dni. Dzisiaj zajrzyjmy do naszych sąsiadów

Jak uwarzyć piwo – #5 Grodziskie

Ostatnim razem pisałem o porterze bałtyckim. Piwie nazywanym czarnym złotem, posiadającym własne święto, określanym jako piwowarski skarb Polski doceniany na całym świecie. Styl w którym