Przewiń do treści Twitter Facebook Instagram Wstecz Szukaj
Przewiń do treści

Blog

Jak uwarzyć piwo – #5 Grodziskie

Jak uwarzyć piwo – #5 Grodziskie

Tagi: 
Ostatnim razem pisałem o porterze bałtyckim. Piwie nazywanym czarnym złotem, posiadającym własne święto, określanym jako piwowarski skarb Polski doceniany na całym świecie. Styl w którym nasi piwowarzy osiągnęli najwyższy poziom rzemiosła, a piwa zdobywają liczne nagrody w konkursach na całym globie. Czy jest coś z czego moglibyśmy być bardziej…
Więcej
Czy czas lagera powraca? Trend piw dolnej fermentacji w ostatnich latach.

Czy czas lagera powraca? Trend piw dolnej fermentacji w ostatnich latach.

Lagery na polskim rynku Piwo dolnej fermentacji stanowiło duży procent rynku na długo przed rozpoczęciem piwnej rewolucji w naszym kraju. Będące podstawową ofertą wielu browarów koncernowych oraz restauracyjnych, nieśmiertelne trio – jasne, ciemne i pszeniczne (czasami też dolnej fermentacji), na tyle zadomowiło się w pamięci społeczeństwa, że dopiero wprowadzenie na…
Więcej
Piwna rewolucja na świecie cz. 2

Piwna rewolucja na świecie cz. 2

Tagi: 
W poprzednim artykule przedstawiłem historyczne tło zmian, które poprzedzały nadejście piwnej rewolucji. W tej części chciałbym skupić się na początkach rozwoju branży piw rzemieślniczych, a następnie omówić ich przebieg w różnych częściach świata. Ponadto postaram się wyjaśnić, co zadecydowało o sukcesie piwnej rewolucji i jej rozprzestrzenieniu się z teoretycznego…
Więcej
Wielka trójka z Belgii – Dubbel, Tripel i Quadrupel. Trend piw belgijskich w ostatnich latach.

Wielka trójka z Belgii – Dubbel, Tripel i Quadrupel. Trend piw belgijskich w ostatnich latach.

Tagi: 
Tradycyjne piwa belgijskie – Dubbel, Tripel i Quadrupel Dubbel, Tripel i Quadrupel to trio stylów, pochodzących z Belgii, mających długą tradycję warzenia, będących rozpoznawalnymi na całym świecie, ale przez wielu określanych jako nudne. Czy w piwnej rewolucji jest miejsce na tradycyjne style? Czy dla piwowarów posiadanie tych trzech stylów w…
Więcej
Piwo w Krainie Faraonów

Piwo w Krainie Faraonów

Tagi: 
Starożytny Egipt nazywano również „Darem Nilu” z uwagi na rolę, jaką odgrywała tam owa życiodajna rzeka. W tym pustynnym kraju elementem stałym były coroczne zalewy związane ze spływaniem w dół Nilu wód ze środkowej Afryki będących efektem pory deszczowej. W efekcie tereny wzdłuż najdłuższego cieku wodnego Afryki ulegały nie tylko…
Więcej
Piwna rewolucja na świecie cz. 1

Piwna rewolucja na świecie cz. 1

Tagi: 
Teoretycznie o piwie Tym wpisem chciałbym rozpocząć cykl krótkich artykułów popularnonaukowych dotykających problematyki szeroko pojętego rynku piwa w Polsce i na świecie. Z uwagi na moją specjalizację skupię się na zagadnieniach dotyczących ekonomii i geografii. W każdej kolejnej odsłonie chciałbym przedstawiać, jak naukowcy w tych konkretnych dyscyplinach odnoszą się w…
Więcej