To był maj, a dokładnie, koźlak majowy! Początek XX wieku, Niemcy – to właśnie tam trochę ponad 100 lat temu stworzono jasnego koźlaka o uboższym od innych koźlaków profilu słodowym i większej pijalności. Dodajmy do tego dolną fermentację, sporą moc i sezonowość występowania i mamy piękny opis Maibocka (Helles Bocka…
Mistyfikacja, halucynacja… taka sytuacja… ;) Wyobraźcie sobie świat, w którym każde piwo ma inne właściwości. I nie chodzi tu o aromat, smak i zawartość alkoholu, lecz właściwości pobudzające, przeciwbólowe, usypiające, halucynogenne, rozweselające czy zwiększające libido. Brzmi jak jakiś szemrany interes z afrodyzjakami, dopalaczami czy innymi nielegalnymi używkami? Jak najbardziej, z tym…
W ostatnim Lanym Poniedziałku rozmawialiśmy na temat stylu jakim był Irish Red Ale, a w tym tygodniu na warsztat bierzemy American Amber Ale. Jak sama nazwa wskazuje jest to amerykańskie, bursztynowe piwo górnej fermentacji, o w miarę dobrym balansie chmielowo-słodowym, jednak z możliwością odchyleń w każdą…
Z Cold IPA o którym mówiliśmy tydzień temu, przeskakujemy na piwo, którym raczyli się już Wikingowie i Celtowie. Irish Red Ale – bo o nim mowa – choć wywodzi się z średniowiecznej Irlandii, dziś bardziej popularny jest poza jej granicami. Jego czerwoną barwą obecnie zachwycają się…
Tydzień temu prezentowaliśmy Wam stary styl piwny, odtworzony dzięki Browarowi Stu Mostów. Dziś przechodzimy ze skrajności w skrajność i prezentujemy styl, który powstał w ciągu ostatniego roku. Poznajcie Cold IPA. Bardziej zachodni od zachodu! Styl powstał we współpracy Wayfinder Beer oraz Great Nation Brewing w zeszłym roku. Rok później…
Kraj, z którego pochodzi bohater dzisiejszego odcinka to rzecz dyskusyjna. Raz były to Prusy, raz Polska. Niezaprzeczalnie jednak piwo pochodzi ze stolicy Dolnego Śląska. Oto Wrocławski Schops! Perły przed… Barany Zacznijmy od początku. Co właściwie oznacza nazwa Schöps? W języku niemieckim jest to po prostu Baran. Skąd się wzięła? Ciężko…