Zabierając się za to ciasto czekoladowe, wiedziałam, że wyjdzie dobre, ale nie przypuszczałam, że uda się aż tak genialne! Czekoladowe ciasto ze stoutem, nasączone sokiem pomarańczowym, przełożone powidłami śliwkowymi i pokryte kremową masą z czekolady i mascarpone – zestawienie okazało się być strzałem w dziesiątkę. Pysznie wilgotne, idealnie wyważone i…
Dzisiejszy Lany Poniedziałek jest kwaśny jak żarty na backstage’u i gorzki jak bycza żółć w piwie! Sour IPA to kolejny ze styli, który stworzyła Piwna Rewolucja. Historia tych najnowszych styli jest nam na tyle bliska, że możemy przedstawić ją dużo dokładniej, niż style historyczne. Brat zły, ale pomysł dobry… Coraz…
Trudno o polski odpowiednik nazwy „egg nog”. Niektórzy przyrównują go do ajerkoniaku, jednak w rzeczywistości to dwie zupełnie inne rzeczy – podczas gdy ajerkoniak to gęsty likier jajeczny, który pije się „na kieliszki”, egg nog to słodki napój o stosunkowo niskiej zawartości alkoholu, którym raczyć się można bardziej „na szklanki”.
Milkshake IPA Poprzednio omawialiśmy Hazy IPA. Kontynuując style „z Indii”, dziś w serii Lany Poniedziałek skupimy się na kolejnym młodym stylu nowofalowym, czyli Milkshake IPA. Transkontynentalna współpraca Oryginalny, owocowy, pełny styl, przypominający w smaku i konsystencji owocowego shake’a powstał we współpracy szwedzkiego Omnipollo i amerykańskiego Tired Hands…
Lany Poniedziałek #35 Kolejny Lany Poniedziałek, który nadajemy z Ameryki. Tym razem zaczniemy od pytania dla tych, którzy nie widzieli jeszcze filmu. Czy wiecie, czym różnią się Hazy IPA, Vermont IPA i New England IPA? Wszystkie pochodzą od piwa Heady Topper z browaru The Alchemist! Tak, te 3 style, to…
Przy okazji przepisu na odwróconą szarlotkę, zachęcałam Was do zakupu wolnowara i zdanie to podtrzymuję – tak jak wyleczyłam się już z kupowania zbędnych gadżetów kuchennych, tak z wolnowara zrezygnować nie umiem. Mięsa przygotowywanego w wolnowarze praktycznie nie da się zepsuć – nie przypali się, nie wysuszy, nie będzie…