Ciemny Lager – Lany Poniedziałek #43

Herzlich willkommen zur nächsten Folge von Lany Poniedziałek! Dzisiejszy temat – Dunkel Munich, czyli Ciemny Lager – sprawił nam sporo trudności.

Przy pierwszej próbie nagrania okazało się, w połowie odcinka, że bohaterem był jednak Schwarz Bier… Wszystko dlatego, że nie jest to popularny styl na rodzimym rynku, skupiają się na nim tylko browary restauracyjne. Dziś, po zaledwie 4 miesiącach, udało się znaleźć odpowiedniego przedstawiciela Dunkel Municha – piwo Upir z browaru Trzy Korony.

butelka ciemnego lagera - piwa Upir z browaru Trzy korony stojąća na drewnianym stole, obok parametry piwa.

Rys historyczny

Prawdopodobnie początki piwa Dunkel sięgają XII wieku, kiedy benedyktyni założyli osa∂ę w Monachium. Jednak styl wybił się głównie ze względu na prostą recepturę, która spełniała założenia Reinheitsgebot – prawa czystości składu. Drugim niemieckim prawem, który mocno spopularyzował warzenie ciemnego lagera było ograniczenie okresu warzenia od dnia świętego Michała do dnia świętego Jerzego. Niemcy dostrzegli, że wypusty przygotowywane między wrześniem, a kwietniem były dużo wyższe jakościowo niż piwa warzone w miesiącach cieplejszych.

Wyjątkowe piwo z Cieszyna

W Polsce jednym z czołowych przedstawicieli tego stylu była Ciemna Strona Cieszna. Jak powstała?

Grupa Żywiec organizuje Konkurs Piw Pracowniczych, zwycięska receptura jest warzona w browarze w Cieszynie. W 2017 roku wygrała go receptura przygotowana przez 3 osoby, pracujące na codzień w browarze w Leżajsku. Genowefa Gancarz, Ewelina Konieczna i laureat Krzysztof Kałamarz przygotowali Ciemnego Lagera Monachijskiego, który trafił do sprzedaży w połowie grudnia 2017 jako wypust Browaru Zamkowego Cieszyn.

butelka ciemnego lagera - piwa Upir z browaru Trzy korony stojąća na drewnianym stole, obok opisana barwa piwa

#WspieramGastro

W ramach akcji #WspieramLokalneGastro dzisiejszy Lany Poniedziałek nagrywaliśmy w Minister Cafe na Ratajczaka. Polecamy serniczki!

Kraft to ludzie..

tradycyjnie już gościem, z którym nagrywamy odcinek jest Łukasz Sesyjny Suseł Szymański, członek Poznańskiej Loży Piwnej i autor Instagrama.

Chcecie doczytać więcej?

Pamiętajcie o Subskrypcji

Poznańskie Targi Piwne w internecie:

Author picture

Jestem psychologiem biznesu, który na dobre utknął w targach. Zawodowo jestem jednoosobowym działem sprzedaży i marketingu w firmie targowej, dzięki czemu mam możliwość podglądać największych organizatorów targów na świecie.
Prywatnie jestem fanem marketingu, nowych technologii, klasycznych IPA i leżakowanych porterów.

Author picture

Jestem psychologiem biznesu, który na dobre utknął w targach. Zawodowo jestem jednoosobowym działem sprzedaży i marketingu w firmie targowej, dzięki czemu mam możliwość podglądać największych organizatorów targów na świecie.
Prywatnie jestem fanem marketingu, nowych technologii, klasycznych IPA i leżakowanych porterów.