Hazy IPA – Lany Poniedziałek #35

Lany Poniedziałek #35

Kolejny Lany Poniedziałek, który nadajemy z Ameryki. Tym razem zaczniemy od pytania dla tych, którzy nie widzieli jeszcze filmu. Czy wiecie, czym różnią się Hazy IPA, Vermont IPA i New England IPA?

Wszystkie pochodzą od piwa Heady Topper z browaru The Alchemist! Tak, te 3 style, to tak na prawdę jeden styl, który powstał z życzliwości Grega Noonana i rzemiosłu Johna Kimmicha.

Krótka historia

Hazy IPA to bardzo młody styl, ma około 16 lat. Został zdefiniowany w 2011 roku, ale dopiero w 2015 roku podbił cały świat. Wszystko za sprawą Beer Judge Certification Program, który w 2015 roku podał wytyczne dotyczące piw z Nowej Anglii.

Parametry Hazy IPA - Ekstrakt początkowy 12-18 BLG, Ekstrakt końcowo 2-5 BLG, Zawartość alkoholu 5-9%, Gorycz 40-60 IBU na zdjęćiu Rastafarianin z browaru Moczybroda
Parametry Vermont IPA

Proces tworzenia tego stylu zapoczątkował Greg Noonan, który w latach 90 zdobył specjalny szczep drożdży i przekazał go Johnowi Kimmichowi, założycielowi The Alchemist. Jedynym warunkiem było nie przekazywanie tych drożdży dalej. To właśnie one stoją za sukcesem Heady Toppera. Sukcesu na tyle dużego, że konkurencyjne browary próbowały odzyskiwać drożdże z Toppera. Jednak John Kimmich twierdzi, że taki proces ma nikłą szansę na sukces.

Barwy Hazy IPA w skali EBC (6-14) i SRM (3-7), na zdjęicu Rastafarianin z browaru Moczybroda
Kolory New England IPA

Czym charakteryzuje się Hazy IPA?

Aromat

Chociaż wielu jest zdumionych wyglądem tego piwa, zapach u większość ludzi wywołuje zachwyt. Hazy IPA wita intensywnym aromatem, zróżnicowanym, w zależności od użytych chmieli, ale mającym przede wszystkim charakter owocowy lub tropikalny.

Smak

Smak jest mocno chmielowy i koncentruje się na bardziej owocowym spektrum chmielu. Podkreślają go estry drożdży, które wytwarzają słodką kontrę. Używane odmiany chmielu przywołują skojarzenia z dojrzałymi owocami tropikalnymi, takimi jak marakuja, guawa, papaja, mango i ananas; chociaż niektóre mogą mieć cytrusowy charakter.

Jednak tym, czym New England IPA różni się od innych stylów IPA, jest to, że gorzkie smaki są często wtórne, ukryte w tle piwa. Podczas gdy inne style IPA zdominowane są gorzkimi nutami, IPA z Vermont prezentuje bardziej umiarkowaną goryczką (około 40 do 60 IBU).

Kraft To ludzie,

więc Grzegorzowi, jak co tydzień towarzyszy Łukasz „Sesyjny Suseł” Szymański, członek Poznańskiej Loży Piwny i aktywny degustator, którego podróże piwne znajdziecie na Instagramie.

#WspieramGastro

Z uwagi na globalną sytuację pandemiczną staramy się wspierać lokalną gastronomię. Z tego powodu zdecydowaliśmy się przenieść serię Lany Poniedziałek w plener i nagrywać każdy odcinek w innym lokalu. Dzisiejszy został nagrany we Wściekłym Chmielu.

Po więcej informacji, jak Wy możecie wspomóc lokalną gastronomię zapraszamy na naszego Facebooka. Codziennie znajdziecie tam nowy film z pubu, restauracji, kawiarni lub browaru, którego ekipa opowie Wam jak możecie pomóc.

Jeśli chcecie doczytać więcej:

Author picture

Jestem psychologiem biznesu, który na dobre utknął w targach. Zawodowo jestem jednoosobowym działem sprzedaży i marketingu w firmie targowej, dzięki czemu mam możliwość podglądać największych organizatorów targów na świecie.
Prywatnie jestem fanem marketingu, nowych technologii, klasycznych IPA i leżakowanych porterów.

Author picture

Jestem psychologiem biznesu, który na dobre utknął w targach. Zawodowo jestem jednoosobowym działem sprzedaży i marketingu w firmie targowej, dzięki czemu mam możliwość podglądać największych organizatorów targów na świecie.
Prywatnie jestem fanem marketingu, nowych technologii, klasycznych IPA i leżakowanych porterów.