Ryba w cieście piwnym

Artykuły w portalach internetowych biją na alarm, że wakacje nad polskim morzem to rozbój w biały dzień, szczególnie jeśli chodzi o ceny ryb w nadmorskich smażalniach. Co prawda nie zapewnię Wam szumu fal, ani gorącego piasku pod stopami, ale mogę chociaż podrzucić przepis na doskonałą rybę w cieście piwnym – ot mała namiastka wakacji nad Bałtykiem w wersji dla oszczędnych 😉

Ja akurat użyłam polędwicy z dorsza, ale to jakiej ryby użyjecie w przepisie właściwie zależy od Was – może to być dorsz, miruna, morszczuk, mintaj… Ważne jest jednak by ryba była świeża – ryby mrożone zawierają więcej wody, która sprawia, że po rozmrożeniu, struktura ryby nie jest już tak zwarta przez co ryba rozpada się przy smażeniu, a panierka odpada.

Ryba w cieście piwnym

Składniki:

  • 500 g filetów z ryby (świeżych, nie mrożonych; może być dorsz, miruna, mintaj, morszczuk lub inna ulubiona ryba z białym, zwartym mięsem)
  • 1 szklanka piwa w stylu Sour z cytryną lub limonką
  • 2 białka jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)
  • limonka (do podania)

Sposób przygotowania:

  • Rybę osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Mąkę i przyprawy łączymy razem.
  • Dodajemy piwo, mieszamy, a następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta na naleśniki.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej – powinno być go tyle by przykrywał smażoną rybę przynajmniej do połowy.
  • Kawałki ryby zanurzamy w cieście i wkładamy ostrożnie do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy z obu stron, aż ciasto będzie mocno przyrumienione.
  • Usmażone kawałki ryby odkładamy na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem (by usunąć nadmiar tłuszczu).
  • Rybkę podajemy skropioną limonką lub z ulubionym sosem. Doskonale pasują do niej również frytki 🙂

Smacznego!

Chcecie więcej?