Artykuły w portalach internetowych biją na alarm, że wakacje nad polskim morzem to rozbój w biały dzień, szczególnie jeśli chodzi o ceny ryb w nadmorskich smażalniach. Co prawda nie zapewnię Wam szumu fal, ani gorącego piasku pod stopami, ale mogę chociaż podrzucić przepis na doskonałą rybę w cieście piwnym – ot mała namiastka wakacji nad Bałtykiem w wersji dla oszczędnych 😉
Ja akurat użyłam polędwicy z dorsza, ale to jakiej ryby użyjecie w przepisie właściwie zależy od Was – może to być dorsz, miruna, morszczuk, mintaj… Ważne jest jednak by ryba była świeża – ryby mrożone zawierają więcej wody, która sprawia, że po rozmrożeniu, struktura ryby nie jest już tak zwarta przez co ryba rozpada się przy smażeniu, a panierka odpada.
Składniki:
- 500 g filetów z ryby (świeżych, nie mrożonych; może być dorsz, miruna, mintaj, morszczuk lub inna ulubiona ryba z białym, zwartym mięsem)
- 1 szklanka piwa w stylu Sour z cytryną lub limonką
- 2 białka jajka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)
- limonka (do podania)
Sposób przygotowania:
- Rybę osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na mniejsze kawałki.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Mąkę i przyprawy łączymy razem.
- Dodajemy piwo, mieszamy, a następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta na naleśniki.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej – powinno być go tyle by przykrywał smażoną rybę przynajmniej do połowy.
- Kawałki ryby zanurzamy w cieście i wkładamy ostrożnie do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy z obu stron, aż ciasto będzie mocno przyrumienione.
- Usmażone kawałki ryby odkładamy na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem (by usunąć nadmiar tłuszczu).
- Rybkę podajemy skropioną limonką lub z ulubionym sosem. Doskonale pasują do niej również frytki 🙂
Smacznego!
Chcecie więcej?
- Dla młośników słodyczy, nieposiadających piekarnika mamy przepis na doskonałą szarlotkę z wolnowara
- Jeśli zamiast ryby, wolicie kurczaka, to polecają się pikantne nóżki w marynacie piwno-pomidorowej