Blog

Przebadaj się dla jaj! – Movember na Poznańskich Targach Piwnych
Niezłe jaja! – można by powiedzieć, kiedy spojrzy się nieco wstecz. Sześć lat temu, w 2014 roku, po raz pierwszy akcja Movember Polska pojawiła się

#3 Poznaj sprzęt, zostań piwowarem – wymiennik ciepła
Zapraszam do trzeciej części cyklu opowiadającego o piwowarstwie rzemieślniczym. W poprzedniej części omawiałem budowę tanku cylindryczno-stożkowego, który jest niezbędny w procesie fermentacyjnym piwa. Przejdźmy teraz

Piwo czy chleb – co skusiło człowieka do rolnictwa?
Od lat 50-tych XX wieku pośród naukowców toczy się akademicki spór o to, który z dwóch istotnych w ludzkiej diecie produktów zbożowych był tym wyrabianym

Jak uwarzyć piwo – #2 IPA
W poprzedniej części cyklu podałem Wam recepturę na Witbiera. Dziś zaprezentuje jeden z najbardziej rozpoznawanych stylów piwnych na świecie jakim jest IPA. Jednak nie skupię

Czekoladowy mus z wiśniowym sour stoutem
Po długiej przerwie wracamy do Was z serią przepisów, w których ważnym składnikiem jest piwo. Tym razem przygotowaliśmy dla Was czekoladowy mus, w którym pierwsze

#2 Poznaj sprzęt, zostań piwowarem – tanki fermentacyjne
Zapraszam do kolejnej odsłony cyklu opowiadającego o piwowarstwie rzemieślniczym. W poprzedniej części przedstawiłem kadź zacierno-warzelną. Jest ona jednym z elementów warzelni, który jest niezbędny w