Przewiń do treści Twitter Facebook Instagram Wstecz Szukaj
Przewiń do treści

Blog

LPC #3 – Paweł Solik i Mateusz Bortel-Gogoliński – Browar Kraftwerk

LPC #3 – Paweł Solik i Mateusz Bortel-Gogoliński – Browar Kraftwerk

Tagi: 
Rozmowa z Pawłem Solik i Mateuszem Bortel-Gogolińskim - założycielami Browaru Kraftwerk. Od czego się wszystko zaczęło? Fascynacja piwem, biznes? Gdzie się poznaliście? MBG: Zaczęło się od reaktywacji knajpy mojej żony, poznaliśmy się przez crowdfunding. Paweł pomagał nam przy remoncie, wlazł na zaplecze nieproszony i stwierdził, że tam będzie…
Więcej
LPC #2 – Jacek Materski i Darek Doroszkiewicz – Browar Artezan

LPC #2 – Jacek Materski i Darek Doroszkiewicz – Browar Artezan

Tagi: 
Rozmowa z Jackiem Materskim i Darkiem Doroszkiewiczem - współzałożycielami Browaru Artezan. Krótko - od czego się to wszystko zaczęło? JM: Od piwa. DD: Konkretnie od piwowarstwa domowego. Każdy z nas, a jest nas trzech (nie ma tu z nami Piotra Wypycha), warzył piwo na różnym poziomie... JM: ... niemniej…
Więcej
Jak zostać sensorykiem i zdobyć certyfikat sędziego konkursów piwnych?

Jak zostać sensorykiem i zdobyć certyfikat sędziego konkursów piwnych?

Tagi: 
Wiecie już czym zajmuje się piwny sensoryk i na czym polega sędziowanie na konkursach piwnych. Wciąż jednak może zastanawiać Was podstawowa kwestia – jak nim zostać? Aby zostać sensorykiem niezbędne i zarazem najważniejsze są fizyczne predyspozycje (nos i język czułe na wszelkie aromaty i smaki). Tuż za nimi na liście…
Więcej
LPC #1- Bartosz Berthold i Krzysztof Gościański – Ministerstwo Browaru

LPC #1- Bartosz Berthold i Krzysztof Gościański – Ministerstwo Browaru

Rozmowa z Bartoszem Bertholdem i Krzysztofem Gościańskim – założycielami Ministerstwa Browaru oraz Minister Cafe. Najpierw był sklep, potem pub, teraz także kawiarnia. Od czego to wszystko się zaczęło i dlaczego? BB: Zaczęło się bardzo fajnie – mieszkaliśmy razem, oglądaliśmy mecz przy piwku, Krzysztof przyniósł dwa Ciechany Wyborne. Krzysiek…
Więcej
Jak wygląda praca piwnego sensoryka?

Jak wygląda praca piwnego sensoryka?

Tylko wyobraź sobie – pijesz piwo i jeszcze ci za to płacą. Brzmi dobrze, prawda? Jak więc w rzeczywistości wygląda praca testera piwa i ile jest w tym zabawy, a ile prawdziwej pracy? By zostać piwnym sensorykiem, należy przede wszystkim wykazać się ponadprzeciętnymi zdolnościami do wykrywania aromatów i smaków trunku.
Więcej
Piwo Grodziskie – na zdrowie!

Piwo Grodziskie – na zdrowie!

Dawno temu stosowano je jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Drożdże i spora gazowość piwa grodziskiego sprawiały, że człowiekowi się zwyczajnie i po ludzku… odbijało. I od razu też robiło się na żołądku lżej! Tradycją wręcz było picie go po wielkanocnym śniadaniu, kiedy to w brzuchu lądowały ciężkostrawne mięsa i jajka…
Więcej