Black IPA – Lany Poniedziałek #59

W dzisiejszym Lanym Poniedziałku poleje się kolejna wariacja na temat IPA. Tym razem będzie to Cascadian Dark Ale czyli Black IPA. Zapraszamy do obejrzenia odcinka, w którym towarzyszy nam Artur Karpiński z browaru Golem.

Black India Pale Ale

Black IPA to styl, którego nazwa budzi wiele kontrowersji, ponieważ jest oksymoronem. Czarne India Jasne Ale – coś się tu nie składa… Jednak tłumaczenie, że jest to ciemny Ale, zbliżony smakiem bardziej do India Pale Ale niż do Stoutu czy Portera wyjaśnia, dlaczego pozostawiono tę nazwę. Również BJCP opisując ten styl w 2015 roku, jako wariację IPA, zachowała tę nazwę.

Drugim popularnym określeniem na Black IPA jest Cascadian Dark Ale, ponieważ styl wywodzi się z gór Kaskadowych.

Jest też trzecie określenie na CDA, uznawane przez Brewers Association. Jest to American Style India Black Ale, skrócony później do IBA. Jednak, ze względu na podobieństwo do IPA (szczególnie w angielskiej wymowie) i mylący charakter ta nazwa się nie przyjęła.

Przedstawiciele w Polsce

Na Polskiej scenie kraftowej mamy wielu przedstawicieli stylu Black IPA.

  • Black Hope – Ale Browar
  • Grin Sove – Browar Golem
  • TakAHaka – Browar Pinta
  • Z Zamiłowania Pasjonat – Browar Artezan
  • Hops, Death and Taxes – Piwne Podziemie
  • Czorny Miś – Browar Widawa
  • Blackcyl – Trzech Kumpli Browar Lotny
  • Golem vs. King Kong – Browar Golem

My testowaliśmy Black IPA na dwóch ostatnich piwach, przy czym Golem vs. King Kong jest wersją kolekcjonerską – dwa lata po terminie.

Opis Stylu

Aromat:

Piwo otwierają średnie do niskich aromaty ciemnego słodu. Mogą one mieć karmelowe słodkie tło i zawierać nuty czekolady, tostów lub kawy. Jednak w Black IPA dominują aromaty chmielowe – na poziomie średnim do mocnego. Głównie wybijają się nuty żywicy, sosny, melona, jagód, owoców tropikalnych oraz pestkowych, a także cytrusów.

Chmielenie na zimno może dodać charakterystyczne ziołowe kwiatowe lub trawiaste aromaty, jednak nie jest to wymóg. Owocowość pochodząca od estrów lub chmielu jest możliwa, ale nie jest konieczna.

Smak:

Bazowy profil smakowy Black IPA to czysty smak słodowy o niskiej lub średniej mocy. Może zawierać nuty toffi lub karmelu. Smaki pochodzące od ciemnego słodu pozostają powściągliwe, przechodząc od niskiej do średniej intensywności. Nuty te nie powinny być intensywne, przypalane lub popiołowe i nie powinny kolidować z profilem chmielu.

Smak chmielu będzie od niskiego do średniego, zapowiadając się na wysokim zakresie. Chmiel wnosi do smaku głównie nuty jagód, sosny (żywicy), tropików, owoców pestkowych, cytrusów i melona. Dopuszczalne są elementy owocowe lub drożdżowe, ale nie są niezbędne dla stylu. W mocniejszych wersjach może być odczuwalny alkohol.

Goryczka:

Black IPA posiada podobny poziom goryczy jak IPA. Dominują tu cytrusy, prażony słonecznik oraz niezbyt palone nuty ciemnych słodów.

Kraft To ludzie,

więc Grzegorzowi towarzyszyli Artur Karpiński oraz Łukasz „Sesyjny Suseł” Szymański. Artur to człowiek-orkiestra. Autor bloga Beer Bacon Liberty oraz członek ekipy browaru Golem. Łukasz to członek Poznańskiej Loży Piwnej i aktywny degustator, którego podróże piwne znajdziecie na Instagramie.

#WspieramGastro

W momencie, kiedy to czytacie, ruszyły już ogródki przy restauracjach, pubach i kawiarniach. Zachęcamy do wspierania lokalnej gastronomi. Sami skorzystaliśmy z gościnnych progów Dżungla cafe. Dzięki za gościnę!

Pamiętajcie o Subskrypcji

Poznańskie Targi Piwne w internecie:

Author picture

Sędzia piwny, sensoryk i człowiek z tysiącem pomysłów na godzinę. Inicjator idei Poznańskich Targów Piwnych i współzałożyciel poznańskiego browaru Setka. Przygodę z rzemieślniczym piwem rozpoczął w 2011 roku, więc śmiało można powiedzieć, że jest już starym wypijaczem. Piwnymi ciekawostkami, anegdotkami i historiami sypie jak z rękawa, a spotkania, rozmowy i ludzie to jest to co napędza go do działania!

Strona autora
Author picture

Sędzia piwny, sensoryk i człowiek z tysiącem pomysłów na godzinę. Inicjator idei Poznańskich Targów Piwnych i współzałożyciel poznańskiego browaru Setka. Przygodę z rzemieślniczym piwem rozpoczął w 2011 roku, więc śmiało można powiedzieć, że jest już starym wypijaczem. Piwnymi ciekawostkami, anegdotkami i historiami sypie jak z rękawa, a spotkania, rozmowy i ludzie to jest to co napędza go do działania!

Strona autora