Blog

Jak uwarzyć piwo – #6 Hefeweizen
W poprzedniej części przedstawiłem piwo grodziskie. Polski styl piwa pochodzący z Grodziska Wielkopolskiego, który świetnie smakuje w ciepłe letnie dni. Dzisiaj zajrzyjmy do naszych sąsiadów

Jak uwarzyć piwo – #5 Grodziskie
Ostatnim razem pisałem o porterze bałtyckim. Piwie nazywanym czarnym złotem, posiadającym własne święto, określanym jako piwowarski skarb Polski doceniany na całym świecie. Styl w którym

Czy czas lagera powraca? Trend piw dolnej fermentacji w ostatnich latach.
Lagery na polskim rynku Piwo dolnej fermentacji stanowiło duży procent rynku na długo przed rozpoczęciem piwnej rewolucji w naszym kraju. Będące podstawową ofertą wielu browarów

Piwna rewolucja na świecie cz. 2
W poprzednim artykule przedstawiłem historyczne tło zmian, które poprzedzały nadejście piwnej rewolucji. W tej części chciałbym skupić się na początkach rozwoju branży piw rzemieślniczych, a

Wielka trójka z Belgii – Dubbel, Tripel i Quadrupel. Trend piw belgijskich w ostatnich latach.
Tradycyjne piwa belgijskie – Dubbel, Tripel i Quadrupel Dubbel, Tripel i Quadrupel to trio stylów, pochodzących z Belgii, mających długą tradycję warzenia, będących rozpoznawalnymi na

Piwo w Krainie Faraonów
Starożytny Egipt nazywano również „Darem Nilu” z uwagi na rolę, jaką odgrywała tam owa życiodajna rzeka. W tym pustynnym kraju elementem stałym były coroczne zalewy