Przewiń do treści Twitter Facebook Instagram Wstecz Szukaj
Przewiń do treści

Blog

LPC #2 – Jacek Materski i Darek Doroszkiewicz – Browar Artezan

LPC #2 – Jacek Materski i Darek Doroszkiewicz – Browar Artezan

Tagi: 
Rozmowa z Jackiem Materskim i Darkiem Doroszkiewiczem - współzałożycielami Browaru Artezan. Krótko - od czego się to wszystko zaczęło? JM: Od piwa. DD: Konkretnie od piwowarstwa domowego. Każdy z nas, a jest nas trzech (nie ma tu z nami Piotra Wypycha), warzył piwo na różnym poziomie... JM: ... niemniej…
Więcej
Jak zostać sensorykiem i zdobyć certyfikat sędziego konkursów piwnych?

Jak zostać sensorykiem i zdobyć certyfikat sędziego konkursów piwnych?

Tagi: 
Wiecie już czym zajmuje się piwny sensoryk i na czym polega sędziowanie na konkursach piwnych. Wciąż jednak może zastanawiać Was podstawowa kwestia – jak nim zostać? Spieszymy z wyjaśnieniami: Jak zostać sensorykiem? Aby zostać sensorykiem niezbędne i zarazem najważniejsze są fizyczne predyspozycje (nos i język czułe…
Więcej
LPC #1- Bartosz Berthold i Krzysztof Gościański – Ministerstwo Browaru

LPC #1- Bartosz Berthold i Krzysztof Gościański – Ministerstwo Browaru

Rozmowa z Bartoszem Bertholdem i Krzysztofem Gościańskim – założycielami Ministerstwa Browaru oraz Minister Cafe. Najpierw był sklep, potem pub, teraz także kawiarnia. Od czego to wszystko się zaczęło i dlaczego? BB: Zaczęło się bardzo fajnie – mieszkaliśmy razem, oglądaliśmy mecz przy piwku, Krzysztof przyniósł dwa Ciechany Wyborne. Krzysiek…
Więcej
Jak wygląda praca sędziego piwnego?

Jak wygląda praca sędziego piwnego?

Tagi: 
Tylko wyobraź sobie – twoja praca polega na piciu piwa. Brzmi dobrze, prawda? Jak więc w rzeczywistości wygląda praca przy sędziowaniu piwa i ile jest w tym zabawy, a ile prawdziwej pracy? Jak zostać sensorykiem? By być dobrym sędzią w konkursach piwowarskich, niewątpliwie trzeba być doskonałym sensorykiem, czyli osobą, która…
Więcej
Piwo Grodziskie – na zdrowie!

Piwo Grodziskie – na zdrowie!

Tagi: 
Piwo Grodziskie - dawno temu stosowano je jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Drożdże i spora gazowość sprawiały, że człowiekowi się zwyczajnie i po ludzku… odbijało. I od razu też robiło się na żołądku lżej! Tradycją wręcz było picie go po wielkanocnym śniadaniu, kiedy to w brzuchu lądowały ciężkostrawne mięsa i…
Więcej