Przewiń do treści Twitter Facebook Instagram Wstecz Szukaj
Przewiń do treści

Blog

Co mi w kuflu gra? #3 – Come to the Dark Side! Into the Void!

Co mi w kuflu gra? #3 – Come to the Dark Side! Into the Void!

Tagi: 
Dziś udamy się w zupełnie inne klimaty, niż podczas podróży po Islandii, na którą zabrałem Was ostatnio. Dziś nieco mroku! Klasyki w najpiękniejszym wydaniu! Czegoś, od czego swoją przygodę z hard rockiem i metalem zaczynało wielu ludzi! Wrzesień był miesiącem, w którym 50. urodziny obchodził jeden z najbardziej kultowych…
Więcej
Old Ale – Lany Poniedziałek #29

Old Ale – Lany Poniedziałek #29

Pamiętacie jak w odcinku o Flanders Red Ale wnuk Pedro Rodenbacha, Eugene, wybrał się do Anglii nauczyć się kupażowania piwa? Czas przybliżyć Wam Old Ale, na którym uczył się tej sztuki! Pragmatyczne nazewnictwo Przeglądając dotychczasową historię piw Brytyjskich, zauważymy, że nazwy styli były bardzo dosłowne: mocne, tęgie, ciemne…
Więcej
Profesjonalizacja piwowarstwa

Profesjonalizacja piwowarstwa

Tagi: 
Jedną z kluczowych zmian dotyczących średniowiecznego piwowarstwa była jego profesjonalizacja. O ile zawodowi piwowarzy znani byli już w antyku, o tyle materiał źródłowy z tamtej epoki jest bardzo skąpy i wiele kwestii pozostaje nadal w sferze domysłów. Przełom późnego średniowiecza i epoki nowożytnej pozostawiły po sobie o wiele więcej źródeł…
Więcej
Etykieta piwa – więcej niż marketing

Etykieta piwa – więcej niż marketing

Tagi: 
Prawda stara jak świat głosi, że konsumenci kupują oczami. Browary prześcigają się więc w tym, by ich etykiety zachęcały wzorami i kolorami – pole do popisu mają tu zarówno graficy, jak i drukarnie, które oferują coraz to ciekawsze rozwiązania techniczne – fluorescencyjne czy neonowe farby, złocenia, etykiety błyszczące, matowe, transparentne,…
Więcej
Rauchbock – Lany Poniedziałek #28

Rauchbock – Lany Poniedziałek #28

Znów wracamy do Niemiec. Dzisiejszy Lany Poniedziałek to historia stylu szczególnie bliskiego Grzegorzowi. Zapraszamy na opowieść o stylu Rauchbock – klasycznie wędzonym piwie, które nam najbardziej kojarzy się z browarem Schlenkerla w Bambergu. Co roku, w ramach Brau Beviale, właśnie w Schlenkerli spotykają się przedstawiciele polskiego kraftu. Za przykład stylu…
Więcej
Polski Kraft idzie do puchy. Renesans puszki w piwowarstwie rzemieślniczym

Polski Kraft idzie do puchy. Renesans puszki w piwowarstwie rzemieślniczym

Tagi: 
Wokół puszki od lat krąży wiele mitów i niejasności, które ostatnio coraz śmielej zaczęły rozwiewać browary kraftowe, a także piwni popularyzatorzy. Jeszcze do niedawna większość piwoszy uważała puchy za opakowanie gorsze, mniej szlachetne i niedoskonałe. Wynikało to między innymi z przekonania, że smak piwa z aluminium różni się od tego…
Więcej