Przewiń do treści Twitter Facebook Instagram Wstecz Szukaj
Przewiń do treści

Blog

7 Wspaniałych – najciekawsze polskie piwa z dodatkami pochodzenia zwierzęcego

7 Wspaniałych – najciekawsze polskie piwa z dodatkami pochodzenia zwierzęcego

Tagi: 
Ostatnio poznaliście „10 najciekawszych piw z dodatkiem roślin”. Dziś, ze świata flory przechodzimy do świata fauny, gdzie czeka na Was 7 wyjątkowych gatunków.Przed Wami najciekawsze piwa z dodatkiem pochodzenia zwierzęcego! 1. Browar Birbant – Sheep Szit (Smoked Extra Stout z wędzonymi owczymi odchodami) Sheep Szit – Birbant – Stout wędzony owczymi odchodami…
Więcej
Piwne Legendy #3 – Pacific

Piwne Legendy #3 – Pacific

Tagi: 
Pytanie do osób, które lubią piwo, ale nie interesują się przesadnie kraftem. Czy gdyby ktoś Wam powiedział, że gdzieś pod Warszawą, w niewielkim miasteczku znajduje się mały browar, który jest znany wśród piwnej społeczności na całym świecie, uwierzylibyście w to? Tym osobom, które pomachały przecząco głową, spieszymy z wyjaśnieniem: owszem,…
Więcej
10 najciekawszych polskich piw z dodatkiem roślin

10 najciekawszych polskich piw z dodatkiem roślin

Tagi: 
Mówi się, że do tanka można wrzucić wszystko a kreatywnego piwowara ogranicza jedynie wyobraźnia. Trudno się z tym nie zgodzić! Świat kraftu raz po raz zaskakuje oryginalnymi dodatkami, a co jakiś czas udaje mu się wręcz zaszokować. Wiele ciekawych piwnych receptur kręci się wokół dodatków roślinnych i to właśnie na…
Więcej
Piwne legendy #2 – Imperium Prunum

Piwne legendy #2 – Imperium Prunum

„Mamy wielką przyjemność zaprosić Was na premierę naszego nowego, wyjątkowego piwa – Imperium Prunum, czyli imperialnego porteru bałtyckiego z suską sechlońską! Premiera odbędzie się w Dzień Porteru Bałtyckiego, przybywajcie!” – taki komunikat przeczytali fani browaru Kormoran w 2016 roku. Mało kto spodziewał się wtedy, że nowe piwo Kormorana, przez kolejne…
Więcej
Stout shake z kawą i cynamonem

Stout shake z kawą i cynamonem

Tagi: 
Ten przepis to tak naprawdę dwa w jednym – jeśli zakończycie pracę przed etapem miksowania z mlekiem, otrzymacie pyszne piwne lody o ciekawej konsystencji – nie zmrożą się one do końca i będą lekko ciągnące. Jeśli jednak dobrniecie do ostatniego kroku przepisu, będziecie mogli raczyć się równie pysznym shake’iem. Jedno…
Więcej
#4 Poznaj sprzęt, zostań piwowarem – HopGun

#4 Poznaj sprzęt, zostań piwowarem – HopGun

Tagi: 
Przedstawiam czwartą część cyklu opowiadającego o piwowarstwie rzemieślniczym. W poprzedniej części omawiałem sposób działania wymiennika ciepła, który jest łącznikiem pomiędzy gorącą a zimną stroną procesu. Chciałbym tym razem powrócić na zimną stronę procesu i omówić budowę oraz sposób, w jaki działa HopGun. Po fermentacji możemy przeprowadzić chmielenie na zimno…
Więcej