Grillowanie to nasz narodowy sport. Gdy tylko słońce wychodzi zza chmur, Polacy szturmem podbijają sklepy mięsne, a ze wszystkich ogrodów zaczyna snuć się dym połączony z aromatem rozgrzanych węgli. Tak jak kochamy grillować, kochamy też opiekać rzeczy w ogniu – kiełbaski w piwie, które widzicie na zdjęciu powstały w cudownych okolicznościach przyrody, na jednej z wielkopolskich wsi, gdzie targowa ekipa, w ramach długoweekendowego wypoczynku, przy ogniu napełniała brzuchy kraftowym piwem i doskonałym jedzeniem. Bez względu na to, czy nabijecie je na patyk i opieczecie nad żywym ogniem, czy zdecydujecie się na grillowanie ich na ruszcie nad rozżarzonymi węglami, będą smakować pysznie! A jeśli chcecie uzupełnić smakowe doznania, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pikantną musztardę na stoucie!

Składniki:
- 1 kg kiełbas, lekko tłustych, ale koniecznie dobrej jakości!
- 500 ml aromatycznego, dobrze nachmielonego, jasnego piwa
- 2-3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki

Sposób przygotowania:
- Kiełbasy nacinamy w kratkę.
- Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w plasterki.
- Na dnie pojemnika/naczynia układamy połowę cebuli wymieszanej z czosnkiem, na to układamy kiełbasę i całość przykrywamy pozostałą cebulą.
- Piwo łączymy z przyprawami. Gotową mieszanką zalewamy kiełbaski. Naczynie przykrywamy i wstawiamy kiełbaski do lodówki na przynajmniej 6 godzin.
- Zamarynowane kiełbaski opiekamy nad ogniem lub grillujemy na ruszcie. W wersji nieplenerowej możemy je również upiec w piekarniku 🙂
Smacznego!
Chcecie więcej?
- Z grilla polecamy również boczek w marynacie z piwa i chrzanu
- A w domowych pieleszach możecie przygotować rybę w cieście piwnym